Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Şubat '19

 
Kategori
Deneme
 

Biz Nerelerdeyiz?

Globalleşen dünya diye diye baside indirgediğimiz o dünya globalleşti. Olayın bütününe bakmak için aslında biraz kökenimize inmek gerekir diye düşünüyorum. Basitçe anlatacak olursak bizim ilk hallerimiz yani ilk insanlar yaşamda kalmak için mücadele ettiler ve kazandılar. Onlar kazandı ama olan bize oldu sanırım. Topraktı egemenlikti derken milletler halinde kara parçalarına sahip olduk. Şimdi ise onları korumak için ordularımız var. İlk insanlar burayı yani dünyayı fethetti evet. Ama yine biz insanlar başka gezegenlere açıldık. Ya bize toprak yetmiyor ya da bu merakın ardı arkası yok. Demem o ki adamlar uzaya çıkıyor :) İşin aslı bana kalırsa bizim tembelliğimiz. Geçmişimizle övünmek bizim zamanımızı o kadar alıyor ki ne anı ne de yarını yaşayabiliyoruz. Bir sohbette 60 yıl önceyi konuşabiliyoruz, şöyle olsaydı ya da şöyle olmalıydı diyebiliyoruz. Peki altmış yıl sonrası bizim için ne diyecek? Ya da biz niye onlar için bir şey demiyoruz? Altmış yıl sonra şurda olmalıyız şunu yapmalıyız diyenimiz olur mu ki?

Bugün bana bu yazıyı yazdıran çok sevdiğim takip ettiğim iktisatçı bir abimizdi. Biz vatan aşkı diye ölürken insanların kendilerine vatanlar bulduğundan bahsetmişti. Hem de öyle afrika ülkeleri falan değil(!) bildiğiniz yeni sıfırdan bir dünya, dünya bile değil aslında. Marsta koloni kurulmaktan bahsediliyor. Çok ilginç. Alın bize altmış yıl sonrayı konuşturacak bir konu.

''Treni kaçırmış milletin çocukları'' olarak bu tür gelişmelerin haber bültenlerinde siyasi ve magazinsel olaylardan daha üstlerde yer almasını gönülden istemenin zamanı gelmedi mi? Gerçi dünya gönül işini bir kenara attı akıl işlerine bakıyor ya , bizim önce şu gönlümüzü bir halletmemiz lazım diye düşünüyorum. Bizi bugün olduğumuzdan yarın daha iyi daha farklı bir konuma getiremeyecek her konuyu kenara fırlatıp atalım. Hayal kurmaya başlamanın çoktan zamanı geldi de geçiyor. Martin Luther King'in elli beş yıl önce yaptığı o şeyi yapalım, yapalım ki elli beş yıl sonra konuşulacak konular bırakalım bizden sonrakilere.Bence güzel görünmek aynayı silmekle olmaz. Aynanın karşısındakini güzelleştirmek gerekir.

 

 
Toplam blog
: 19
: 74
Kayıt tarihi
: 02.01.19
 
 

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İktisat 3.sınıf öğrencisiyim. Düşünce yazıları ve edebi yazılar ..