Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '18

 
Kategori
Danışmanlık
 

Blogger Nedir? Nasıl Blogger Olunur?

Blogger Nedir? Nasıl Blogger Olunur?
 

Blogger Nedir?


Sizce neden blogger olmak yani blog yazarı olmak istediğiniz önemli mi? Bende önemlidir. Neden derseniz sonuç olarak hobi amaçlı bile olsa siz bu işe zaman ve emek vereceksiniz. Hele ki insan emeğinin yerini hiç bir şeyin dolduramadığı bir dünyada yaşadığımızı düşünürsek...
 
Bu kapsamda sizlere bu yazımda adım adım blogger olmak adına nasıl başlamanız gerektiği konusunda bir rehber olacak yazı hazırlamak istedim. İster hobi amaçlı isterseniz iş amaçlı bu yazım sayesinde sizde dilediğiniz bir yolu kendinize çizebilirsiniz. Başlıklar halinde başlayalım.
 
Blogger Olmak Nedir?
Blogger olmanın dilimizdeki karşılığı aslında blog yazarlığıdır. Blog yazarları kendi kurdukları bloglarda veya başkasına ait şahıs veya firma bloglarında ücret karşılığı yazı yazanlar diyebiliriz. Bu işi hobi amaçlı yapanlar olduğu gibi para kazanmak içinde yapanlar vardır. Bir blog kuran kişi genel olarak ilerleyen zamanlarda yani %99 oranında işi ticarete dökebiliyor. Yani zamanla aslında amaç para kazanmak oluyor. Aynı durum YouTube kanalı veya Instagram hesabı sahipleri içinde geçerlidir.
 
Blogger olmak için en iyi adım kendinize ait bir blog kurmak veya var olan yazar kabul eden sistemlere girmektir. Ancak dediğim gibi ilerleyen zamanlarda amaç para kazanmaya döneceği için başkasına kazandırmak yerine kendi bloğunuza sahip olmanız daha mantıklı olacaktır. Sonuç itibari ile yazar kabul eden sistemlerde amaç genel olarak para kazanmaktır. Hobi amaçlı bile olsa bloğunuzun kitlesi arttığında size reklam veya iş birliği teklifleri geldiğinde demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Çünkü bu sektörde oldukça iyi para dönmektedir. Kim ne derse desin belirli bir ziyaretçi kitlesine sahip olan site veya blog kesinlikle para kazanmak için kullanılır. Sonuç itibari ile hiç bir kar amacı olmasa bile site masrafı için buna muhtaçtırlar.
 
Peki kendinize ait bir blog nasıl kurabilirsiniz? Blog açmak için hangi sistemleri kullanabilirsiniz? Bunlar dışında blog veya site açmak için para harcamanıza gerek var mı? Tüm bunlara ve bunlara benzer sorulara cevabı bir sonra ki başlıkta verelim.
 
Blogger Olmak için Blog Nasıl Açılır?
Bu konuda size önerim iki platformdan birini tercih etmenizdir. Bu platformlar ise Blogger ve Wordpress.org üzerinden verilen Wordpress sistemidir. Her iki sistemi de güvenlidir. Ben birden çok site ve blog sahibi olduğum için iki sistemi de kullanılıyorum. Size kısaca başlangıçta belirtmek istediğim ise yeni başlayan biri iseniz acemi platform dediğim Blogger sistemini tercih edebilirsiniz. Tabi ücretsiz olması nedeni bunun öneriyorum. Bloğunuzu kurun ve işleyişi öğrenin. Genel anlamda tüm blog sistemleri benzerdir. Ancak para önemli değil diyorsanız kesinlikle Wordpress derim. Ancak bu seçim içinde yıllık bir bütçe ayırmanız gerektiğini aşağıda da belirteceğim. Şimdi bu iki sistemin ne gibi avantajları ve dezavantajları varmış inceleyelim.
 
Blogger ile Blog Açmak
Blogger olmak için ilk adımı ücretsiz Google tarafından sunulan Blogger sistemi ile atabilirsiniz. Blogger sisteminde para harcamanıza gerek yoktur. Bu durumda ise bloğunuz için blogadresi blogspot com şeklinde bir adres verilir. Eğer siz bu adresi com veya net olsun derseniz işte o zaman para harcamanız gereklidir. Ancak harcayacağınız miktar yıllık 30 - 35 TL civarında olacaktır. Yani blogadresin com gibi bir alan adı isterseniz Blogger ücretsiz olsa bile alan adı için para harcamak zorundasınız. Blogger sistemi kullanım ve kurulum açısından oldukça olaydır. 
 
Bununla birlikte Blogger sistemi için bilmeniz gereken nokta ise kontrolün sizde olmamasıdır. Yani bir gün bloğunuz kapanabilir. Bu noktada ise bir hak talebiniz olamıyor. Kısaca verdiğiniz tüm emekleriniz boşa gidiyor. Geçmişte yaşanmadı değil. Bir Blogger sahibi maçları bloğundan verince mahkeme kararı ile tüm sistem kapatılmıştı. Sonrasında anlaşma sağlanıp tekrar açıldı. Yani buna benzer bir durumla karşılaşmanızın mümkün olduğunu unutmayın.
 
Wordpress.org İle Blog Kurulumu
Öncelikle bu sistemi kesinlikle öneriyorum. Neden derseniz yukarıda söz ettiğim gibi kontrol durumundan diyebilirim. Wordpress blog açmak için biraz para harcamanız gereklidir. Bu yöntem ise en profesyonel olanıdır. İhtiyacınız ise bir alan adı ve hosting paketidir. Alan adı dediğimiz siteadi com gibi hosting dediğimiz ise bu sitenin barınması gereken alandır. Bunların yıllık maliyeti vardır. Ortalama seçtiğiniz pakete göre 80 ile 150 TL arası değişmektedir. Yapman gereken wordpress başlangıç rehberi hakkındaki yazıları bulup okumak ve uygulamak. Böylece profesyonel piyasa değeri 1000 TL - 1500 TL arasında olan site veya bloğunu kurabilirsin. Yardım ihtiyacınız olursa yorum kısmından bana da sorabilirsiniz. Bu yazımı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz.
 
 
Toplam blog
: 6
: 5583
Kayıt tarihi
: 09.05.18
 
 

1980'li yıllarda İstanbul'da doğdu. Üniversite öğrenimine kadar eğitimine İstanbul'da devam etti...