Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '15

     
    Kategori
    Kahve
     

    Bol köpüklü kahve nasıl yapılır?

    Bol köpüklü kahve nasıl yapılır?
     

    Türk kahvesinin her türlüsünü çok seviyorum. Mesela fotoğrafta da sütlü versiyonunu içiyordum :) Çocukken de annem hep sütle yapardı kahveyi, o da en az normali kadar hoşuma gidiyor.
    O değil de Türk kahvesi acayip bağımlılık yapan bir şey değil mi? Nescafe de Türk kahvesinin yerini tutmuyor bana göre. Her gün en az bir fincan kahve içmeden kendimi iyi hissetmiyorum.
     
    Normalde doktor migrene iyi gelmediğini söylüyor ama çoğu zaman migrenim tuttuğunda şekersiz kahve sanki kafamı yerine getiriyor. Tabii herkeste aynı etkiyi göstermeyebilir. Bu benim kendi reçetem :)
     
    Sizler Türk kahvesini nasıl seviyorsunuz? Bol köpüklü yapmak için püf noktalarınız var mı? Gelin ben kendi yöntemlerimi anlatayım.
     
    Türk kahvesi yapmak bana göre oldukça kolay ama birçok insan ölçüyü tutturmakta ya da yeterince köpüklü yapmakta zorlanıyor. Makinalar çıkalı cezveler çok kullanılmasa da acil durumlarda ya da bizim gibi kalabalık ailelere kahve yaparken cezve kullanmak şart olabiliyor :)
     
    Türk kahvesini yaparken önce misafirlerimize kahvelerini nasıl alacaklarını soruyoruz :) Gelen cevaplara göre başlıyoruz ayrı cezvelerde hazırlamaya.
     
    Şekersiz kahvelere hiç şeker atmıyoruz, az şekerli için kişi başı yarımşar, orta şekerli için kişi başı bir, şekerli için de kişi başı ikişer şeker atıyoruz. Her zaman da kişi başı bir dolu dolu tatlı kaşığı kahve atıyoruz. Ben kahve yaparken soğuk su kullandığım için daha kolay erisin diye toz şeker kullanıyorum.
     
    Kahvenin yeterince köpüklü ve lezzetli olması için tazecik çekilmiş, mis kokulu kahve şart. Açıkta kalmış, havayla çok temas etmiş kahve kokusunu da lezzetini de kaybediyor.
     
    Malzemeleri cezveye koyup ocağı en kısıkta açıyoruz. Cezvenin üst kısmında kalan kahveler tamamen aşağı çökünceye kadar karıştırmıyoruz. Kahveler çökünce hemen homojenleşene kadar hızlıca karıştırıp bırakıyoruz. Yani devamlı karıştırıp köpükleri kaçırmıyoruz :)
     
    Kahve kaynayıp kabarcıklanmaya başlayınca fincanlara döküyoruz. İster kaşık yardımıyla köpükleri pay ediyoruz, ister azar azar cezveden paylaştırıyoruz. Paylaştırdıktan sonra bir taşım daha kaynatmak için ocağa koyuyoruz. Yine kaynayıp köpüklenince ocaktan alıp üstlerini tamamlıyoruz. Yanına çikolatamızı, lokumuzu ve minik bardaklarda suyumuzu koymayı unutmuyoruz :)
     
    Tekrar kısaca bol köpüklü Türk kahvesinin püf noktalarını sayalım;
     
    Buz dolabından çıkmış, buz gibi suyla yapılır.
    Kısık ateşte ağır ağır pişirilir.
    Pişirirken çok fazla karıştırılmaz.
    Her zaman taze kahve kullanılır.
     
    Günde bir veya iki kez içilen Türk kahvesinin birçok faydası da var. Kolon ve kalın bağırsak kanseri riskini azaltıyor, safra kesesindeki taşları önlüyor, baş ağrısına iyi gelip uyku açıyor, zindelik veriyor, kolesterolü düşürüyor ve duyduğuma göre selülite de iyi geliyormuş :)
     
    Tüm püf noktaları ve yararları öğrendiğimize göre şimdi ocağa kahvemizi koyabiliriz :) Umarım bilmeyenler için faydalı olmuştur. Bol köpüklü kahveleriniz afiyet olsun :*
     
     
     
    http://www.balkopugutasarim.com
     
    Toplam blog
    : 1
    : 348
    Kayıt tarihi
    : 21.05.15
     
     

    2012 yılından beri Balköpüğü Blog'da yaşam tarzı, moda, güzellik, dekorasyon gibi konuları kendi ..