Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Temmuz '07

 
Kategori
Haber
 

Bu ne acayip seçim sistemi

Bu ne acayip seçim sistemi
 

Bu ne acayip seçim sistemidir anlamak mümkün değil.

2007 seçimlerine baktığımızda
AKP %46, 6 oy almış. Oy sayısı 16.265.100. Sonuç, 342 milletvekili.
CHP %20, 8 oy almış. Oy sayısı 7.296.046. Sonuç, 112 milletvekili.
MHP %14, 3 oy almış. Oy sayısı 4.983.584. Sonuç, 70 milletvekili.

AKP ortalama 47.558 oyla milletvekili çıkartmış.
CHP ortalama 65.143 oyla milletvekili çıkartmış.
MHP ortalama 71.194 oyla milletvekili çıkartmış.

Genel ortalama ise 54.474 oyla 1 milletvekili.

Bir İstanbullu'yla bir Vanlı'nın oyları gerçekten eşit olsaydı meclis şöyle oluşurdu:
AKP: 294
CHP: 134
MHP: 91

Seçimlere katılım oranı %81 civarında. Demek ki Baykal, tatilcileri sandığa getirecek kadar yeterli bir motivasyon kaynağı değil. Seçmen, Baykal'a oy vermek için kendimi yoramam dedi ve plajı tercih etti. 2002'de katılım oranı %79 civarındaydı.

Şimdi seçim sonuçlarını şöyle yorumlayalım:
Düşük katılımlı bir seçimde AKP güneydoğu oylarıyla yüksek bir milletvekili sayısına ulaştı. CHP ise büyükşehirlerde artık oyların oldukça yüksek olması sebebiyle milletvekilliği için yüksek bedel ödedi. MHP ise 3. parti olmasından kaynaklanan sıkıntılarla oy aldığı pek çok yerde milletvekili çıkartamadı.

Doğru bir seçim sisteminde, AKP tek parti iktidarıyla istikrarı sağlamış olacaktı. Cumhurbaşkanlığı seçimi gibi çok kritik bir süreçte mutlak uzlaşma gerekecek, çok adaylı bir seçime zemin hazırlanacaktı. Böylece bir boykot ağır sonuçlara sebep olacak, muhalefet seçimlere katılmak durumunda kalacaktı. Halk daha adil temsil edilecekti.

Sonuç olarak toplumun tam anlamıyla ikiye bölündüğünü görüyoruz. AKP yandaşları ve AKP karşıtları. AKP filesini tamamen doldurdu. Artık DP'den, GP'den ordan burdan bu seçmenden şu seçmenden daha ilave alabileceği oy hesabı yapma şansı kalmadı. Bu nedenle tansiyonu yükseltmek AKP için yeni bir meşruiyet krizi yaratabilir.

Temsil edilen oy sayısı geçen seçime göre artmış gibi görünse de temsil dengesiz olmuştur. AKP, Sayın Erdoğan'ın söylediği gibi zafer şımarıklığından ziyade muhalefete (muhalefet partileri değil - muhalif oylar) daha çok saygı duymak ve bu sefer uzlaşmak zorundadır.
 
Toplam blog
: 8
: 629
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

"Ne İngiliz kralı kadar mütevaziyim, ne de Celal Bayar'in ahir usagi gibi aristokrat..." Hayatı..