Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '19

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Büyüleyici Güzellik: Sedona

Ölmeden önce görülmesi gereken kasaba: Sedona, Arizona

Ölmeden önce görülmesi gereken yerler listenizde Sedona henüz yerini almadıysa kızıl kayalar ile çevrili bu kasabayı listenize eklemenizi tavsiye ederim.

İspanyolların Sedona’yı keşfi

Sedona, Amerika Birleşik Devletleri’nin Arizona eyaletinde yer alan ve kızıl kaya oluşumları ile kaplı bir kasaba. İlk Avrupalı’lar, İspanyollar, Sedona kasabasını 1583 senesinde keşfetmiş. 1876 senesine kadar kasabada yerleşik hayat görülmemiş. Kasabaya hangi ismi verelim diye düşünürken ilk yerleşik hayata geçen Theodore Schnebly eşinin ismini, Sedona Schnebly, kasabaya vererek aşkını bir kez daha ilan etmiş.

Avrupalılar Sedona’yı keşfetmeden önce

Sedona kasabasına ayak basan ilk insanların 15,000 yıl önce yaşadığı yazılıyor. 11. Yüzyılın başında Kızılderili kabilelerin Alaska’dan ve Kanada’dan göç ederek ABD’nin güneybatısına yerleştiği düşünülüyor. Arizona, yerlilerin ABD sınırları içinde ilk yerleştiği alanlardan bir tanesi. Sedona ve Grand Canyon çevresindeki en bilindik kabileler Navajo, Hopi ve Yavapai. Bugün Arizona eyaletini ziyaret ettiğiniz zaman kabile üyelerini görmeniz ve onlarla tanışmanız mümkün.

Bu seyahatim sırasında Navajo kabile üyelerinden Marle ile tanıştım. Sedona şehir merkezine 10 dakika mesafede açtığı tezgahından alışveriş yapmak için yol kenarında durmuştum. El yapımı takılarından alırken kendisine nerede yaşadığını sordum. Navajo kabilesine ait olduğunu ve tezgahından 2 saat mesafedeki Navajo kabilesi için ayrılmış bölgede yaşadığını söyledi.

Nasıl gidilir?

Sedona kasabasına en yakın havalimanı Arizona eyaletinin başkenti Phoenix şehrinde. Uçak ile Phoenix’e vardıktan sonra havalimanından kiralayacağınız araç ile 2 saat içinde Sedona kasabasına varabilirsiniz. Yolculuk sırasında I-17 Karayolu üzerinde size dünyada sadece ABD’nin güneybatısında ve Meksika’nın Sonora eyaletinde görebileceğiniz, Sonora çöl ikliminde yetişen Saguaro kaktüsleri eşlik ediyor olacak.

Ne zaman gidilir?

Her sene ortalama 299 günü güneşli geçiren Arizona eyaleti yaz aylarında çok yüksek sıcaklıkları görebiliyor. Sedona kasabasını ziyaret etmenin en uygun tarihi Mart-Mayıs veya Eylül-Kasım ayları aralığında olacaktır. Bu tarihlerde hava sıcaklığı 40 ve üzeri derecelerden 30 ve 35 gibi derecelere kadar düşer. Güneş çarpmalarını önlemek için yanınızda bol bol su bulundurmayı ve sizi güneşten koruyacak bir şapka takmayı unutmayın.

Sedona gün batımları

Gün doğumu ve gün batımı sırasında turuncunun ve kırmızının farklı renklerini yansıtan Sedona kızıl kayaları bölgeye her sene 2 milyon turist getirmeye yetiyor. Uzun süredir gezilecek yerler listemde olan Sedona’ya bu sene doğum günümde bir seyahat düzenledim. Sedona’nın en ünlü kaya oluşumuna, Katedral Kayası’na, 35 derecede tırmanarak macera dolu bir doğum günü geçirdim. Katedrak Kaya’sının en tepesinden kasabayı izledikten sonra aşağıya indim ve şehir merkezinde kızıl kaya manzarası eşliğinde akşam yemeği yedim. Bu sırada güneş batmaya başlamıştı ve gökyüzü pastel renklerine bürünüyordu. Kasabanın en ünlü gün batımı izleme noktası olan Airport Mesa güneşin kızıl kayalar üzerinde yansıtacağı renkleri kaçırmak istemeyen ziyaretçiler ile dolmuştu. Kameramı kurdum ve doğum günümü hiç unutamayacağım bir gün batımını izleyerek bitirdim.

Çadırıma dönüp uyumaya hazırlandığımda saat çoktan 22:00 olmuştu. Erken uyumam gerekiyordu çünkü gelecek sabah dünyaca ünlü Grand Canyon Ulusal Parkı’na doğru yola çıkacaktım…

Instagram: @selensozcan
www,selenozcan.com

 
Toplam blog
: 6
: 43
Kayıt tarihi
: 25.07.19
 
 

Selen Özcan, 2012 senesinde Amerika Birleşik Devletleri'ne mühendislik eğitimi için yerleşti. Lis..