Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '16

 
Kategori
Üniversitelinin Sesi
 

Çift ana dal mı, yan dal mı?

Çift ana dal mı, yan dal mı?
 

Kariyer basamağında bir adım


Üniversite tercih döneminin hararetli olduğu bir dönem yaşıyoruz. Sıralamalar neden böyle, hangi şehirde okuyabilirim, hangi bölüm daha iyi, hocam tavsiye edeceğiniz bir bölüm var mı? Hangi mesleklerin önü vb birçok soru şu an tercih yapacak binlerce ailenin ortak gündemi.





Elbette güzel bir üniversite, güzel bir bölüm tümöğrencilerimiz için temennimiz.

 


Tercihler yapıldıktan sonra son yıllarda gündemi fazlaca meşgul eden bir konu var ki o da “Ç.A.P – Yan Dal” meselesi. Özellikler özel üniversitelerin tercih edilebilirliklerini artırmak adına sundukları bir çalışma olarak gündeme gelse de birçok eğitim danışmanın da bu konuda katkısı büyüktür. Öncelikle tanımlamalar üzerinden gidelim.

ÇAP (Çift Ana Dal)

Bir lisans öğretim programına (4 yıllık) kayıtlı olan bir öğrencinin, öğrenim gördüğü üniversitedeki başka bir bölümün ya da programıntüm derslerini alarak, aynı zaman dilimi içinde her iki programı da başarıyla tamamlayıp, ikinci bir dalda lisans diplomasına sahip olmalarıdır.

YAN DAL
Bir lisans öğretim programına (4 yıllık) kayıtlı olan bir öğrencinin, öğrenim gördüğü üniversitedeki başka bir bölümün ya da programınbazı derslerini eş zamanlı ve başarıyla tamamlayıp, yan bir dalda sertifika almalarıdır.

Başvuru Zamanı ne zaman?
Öğrenciler çift ana dal programına, kayıtlı bulundukları programın en erken 3’üncü en geç 5’inci yarıyılında başvurabiliyor.

Başvuru şartları nedir?

Başarı durumu bu programlara katılma için en önemli kriterdir. Öğrenim gördüğü program ya da bölümde başarı elde eden öğrenciler, çiftdal ya da yandal programlarına başvurabiliyorlar. Başarı tanımlaması üniversitelere göre farklılık gösterebiliyor. Örneğin A üniversitesinde öğrencinin birinci (ana) lisans programındaki genel  not ortalamasının 4.00 üzerinden 2.50 olması istenirken, bazılarında 2.70 ya da 3.00 ortalama beklenebiliyor. Bazen de öğrencinin birinci anadal sınıfındaki başarı sıralamasında ilk % 20’lik dilim içinde yer alması gibi şartı konabiliyor.

Alınan Krediler (Ders):
Çift ana dal tercih eden bir öğrenci ikinci bir lisans bölümü seçtiğinden dolayı almak zorunda olduğu kredi yan dala göre daha fazla.

Yani çift ana dal tercih eden bir öğrenci 35-40 arası bir kredi alıyorken, yan dal tercih eden bir öğrenci 13-18 arası bir kredi alıyor.

Bu durumda sosyal aktivelere önem veren ya da rahatlığı seven öğrenciler için çift ana dal programları biraz daha az tercih edilir bir konumda oluyor J



Hangi Üniversiteler
Ülkemizde pek çok üniversite çift dal ya da yan dal programlarını sunmaktadır.
Örneğin; Ankara, Akdeniz, Dokuz Eylül, İstanbul Teknik, İzmir Ekonomi, Niğde, Celal Bayar, Afyon Kocatepe, İstanbul, İnönü, Çukurova, Çanakkale On sekiz Mart, Boğaziçi, Bilgi, Gaziosmanpaşa, Kocaeli, Yıldız Teknik, Fatih, Muğla ve Dicle Üniversiteleri gibi

Ancak kayıt düşündüğünüz üniversite ile iletişime geçip daha detaylı bilgi almakta fayda var.

Mezun Olmak için Şartlar Nelerdir?

Yine şunu belirtmekte fayda var. Çift ana dal ve yan dal için mezuniyet şartları üniversiteden üniversiteye değişiyor. Ancak ortalama olarak söylemek gerekirse, yılsonu başarı ortalamasının 4.00 üzerinden 2.00 ve üzeri olması gerekmektedir.

Farz edelim çift ana dal ya da yan dal programında ortalamayı geçemeseniz de bu durum sizin ilk (ana) lisans programından mezun olmanızı engellememektedir.

Hangi bölümlerden ÇAP ya da Yan Dal yapılabilir?
Bu konuda şunu söyleyebiliriz "Yeteneğine göre lisans, ilgine göre yan dal"
Yani Diş hekimliği tercih eden bir öğrencinin sanat tarihinden, arkeolojiden vb yan dal yapması gibi.

Ya da tercih ettiği mesleğe göre;
Yani Eczacılık tercih eden bir öğrencinin işletme, finans yönetimi vs alanlarda yan dal yapması gibi

Ya da;
Ekonomi ve Finans
İşletme ve Finans
Ekonomi ve Siyaset Bilimi
Siyaset Bilimi ve Tarih
Siyaset Bilimi ve İletişim
Psikoloji ve Sosyoloji

Gibi alanlarda yan dal ya da çift ana dal programlarına katılmak faydalı olacaktır.

Peki, ÇAP mı Yan Dal mı?
Yan dal yapan bir öğrenci belirli bir konuya yönelik sınırlı sayıda dersi almak suretiyle, diploma yerine geçmeyen bir belge (yan dalsertifikası) alabilmektedir

ÇAP programına katılan bir öğrenci ikinci bir lisans diplomasına sahip olmaktadır.

Bu değerlendirmeler ışığında kendinize en uygun bölümde mutlaka bu uygulamalardan birine mutlaka katılmanızı tavsiye ederim.

Tüm veli ve öğrencilerimize bu süreçte kolaylıklar diler, her şeyin gönlünüze göre olmasını temenni ederim.

Hüseyin ER

Eğitim Danışmanı-Lise PDR
huseyinerpdr@gmail.com
Facebook-twitter /ERHüseyin

 
Toplam blog
: 16
: 605
Kayıt tarihi
: 20.09.16
 
 

Eğitim bir süreç. Bu sürecin etkin figürü şüphesiz değerli öğrencilerimiz. Ve yardımcı roller. Si..