Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '07

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuğunuz hep sizinle uyumak istiyorsa ...

Çocuğunuz hep sizinle uyumak istiyorsa ...
 

Uyku zamanı anne babalar için sıkıntılı geçen bir dönemdir. Öncelikle, bir uykuya hazırlık aşaması yaratmak lazım. Çocuğun pijamalarını giyinmesi, dişlerini fırçalaması, elini yüzünü temizlemesi, eşyalarını düzenlemesi gibi sistemli, sürekli bir uykuya hazırlık aşaması oluşturulmalı. Bu aşama, çocuğu uykuya psikolojik olarak hazırlaması açısından önemlidir.

İkinci adım olarak anne veya babanın ona bir kitap okuması olabilir ama loş bir ortamda. Anne tarafından söylenen sevgi içerikli ninniler de çocukları rahatlatmaktadır. Masal kasetleri de olabilir; ancak mekanik araçlar ne kadar güzel ve profesyonelce olursa olsunlar yine de annenin sesindeki sevgiyi, şefkati ve sıcaklığı veremezler. Anne ve babanın bazı hayvanların nasıl uyuduğuyla ilgili taklitleri de işe yarayabilir.

Üçüncü adım; yataktayken bir bardak süt veya meyve suyu verebilirsiniz. Tüm bu aşamalar önceleri çocuk için cazip olmayan yatak ve uyku ortamı ile olumlu çağrışımların kurulmasına neden olur.

Çocuk için belirli uyku zamanı oluşturmak ve bunu düzenli bir biçimde uygulamak gerekir. Çocuğun tüm yaşamında olduğu gibi uyku düzeninin oluşturulmasında da anne ve babanın işlevi büyüktür. Örneğin sürekli sizinle uyumak isteyen bir çocuğunuz varsa; öncelikle nedenini anlamaya çalışmalıyız. Artık kararlı ve sabırlı davranmamız gereken 5 haftalık bir sürece ihtiyacımız var:

İLK HAFTA: Çocuk ile aynı yatakta uyuyun(çocuğun yatağında)Bu süreç gerekirse bir haftayı aşabilir. Çocuk uykuya daldıktan sonra kendi yatağınıza gidin..

İKİNCİ HAFTA: Uykuya dalana kadar çocuğunuzun yatağında oturun.Bedensel temasta bulunarak elini tutabilirsiniz.Çocuğunuzla sohbet edin.

ÜÇÜNCÜ HAFTA: Çocuğunuzun yatağının yanına bir sandalye koyarak oturun.Bu arada çocuk uyuyana kadar ona hikaye okuyabilirsiniz.

DÖRDÜNCÜ HAFTA: Çocuğunuz uykuya dalana kadar aynı odada herhangi bir işle uğraşın(kitap, gazete okumak gibi..)

BEŞİNCİ HAFTA: Çocuğunuzun yatağına kadar eşlik edip onu öptükten sonra bırakın kendi başına uykuya dalsın.

Bütün bu aşamalardan sonra çocuk uykuya daldıktan sonra siz kendi odanıza gitmelisiniz. Çocuk gece yatağınıza gelse bile;onu tekrar kendi yatağına götürün.

 
Toplam blog
: 45
: 4525
Kayıt tarihi
: 04.03.07
 
 

Yazmak sadece bilgi paylaşımı değil benim için.Yazmak, öğrenmek,unuttuklarımı hatırlamak,bilmediğ..