Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '18

     
    Kategori
    Çocuk Sağlığı
     

    Çocuklar Nasıl Daha Zeki Olur?

    Çocuklar Nasıl Daha Zeki Olur?
     

    Çocuklar Nasıl Daha Zeki Olur


    Çocuk Sağlığı ve çocukların zeka gelişimleri, ebeveynler için oldukça önemli ve hayati önem taşıyan konuların başında gelmektedir. Bu nedenle çocukların daha zeki olabilmeleri, davranabilmeleri için neler yapılabilir konusunu aktaracağım.

    Her anne – baba çocuklarının zeki olmasını ister. Beyin gelişimi, anne karnında başlar ve insanın hayatı boyunca devam eder. Çevresel ve genetik faktörler insandaki beyin gelişimini etkileyebilen unsurlardır. Çocukların daha zeki olmasını sağlamak da bu şekilde mümkün olabilmektedir.

    Çocuğunuzun Daha Zeki Olmasını Sağlayın!

    Anne Sütü

    Bir insanın beyin gelişimindeki en etkili unsurlardan biri anne sütüdür. Anne sütünün, bebek üzerindeki yararları yıllardır anlatılmaktadır. Bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen anne sütü, beyin gelişimini de destekleyerek çocuğun daha zeki olmasını sağlar. İmkanı olan anneler bebeklerini emzirmeye özen göstermelidir.

    Beslenme Düzeni

    Beslenme düzeni sanıldığından çok daha önemli bir mevzudur. Çocuğun fiziksel, ruhsal ve zeka gelişimini etkileyen beslenme düzeni doğru uygulanmalıdır. Hazır gıdalar ve paketli ürünler yerine ev yapımı yiyecekler tercih edilmelidir. Çocukların doğru beslenebilmesi için anne – babaların buna oldukça özen göstermesi ve doğru örnek olmaları gerekir. Unutulmamalıdır ki çocuklar ebeveynlerini taklit ederek gelişirler. Çocuğun beyin gelişimini desteklemek için abur – cubur tüketmesini önlemek gerekir. Çocukların okulda tükettiği besinler de muhakkak takip edilmelidir. Güne kahvaltı yapmadan başlanmamalıdır. Kahvaltı bir alışkanlık haline gelmelidir. Kahvaltı yapmak, konsantrasyonu da olumlu yönde etkilemektedir.

    Oyun Oynamak

    Özellikle satranç, sudoku, mangala gibi zeka oyunları çocuğun beyin gelişimini etkileyen faktörlerdir. Bu oyunların oynanması çocuğun beyin jimnastiği yapmasına ve sorun çözme yetisi kazanmasına olanak tanır. Karar verme ve adım atma mekanizmasını geliştiren bu oyunlar, çocukların eğlenceli zaman geçirmesini de sağlar. Özellikle anne – babayla birlikte oynanan zeka oyunları aile arasındaki iletişimi de güçlendirecektir.

    Bilgisayar Oyunları Seçimi

    Bilgisayar oyunları, genellikle zararlı bir alışkanlık gibi görülebilir. Ancak oyunun içeriği doğru seçildiği takdirde zarar yerine fayda getirmektedir. Özellikle takım çalışmalarını barındıran bilgisayar oyunları üretkenliği ve sorun çözme yetisini arttırmaktadır. Şiddet içerikli oyunlar yerine zeka geliştirmeye dayalı bilgisayar oyunları tercih edilmelidir.

    Merak Duygusu

    Merak eden çocuk, öğrenme peşindedir. Çocuğun bu merakı desteklenmeli ve yeni şeyler öğrenmesi sağlanmalıdır. Çocuğun ilgi ve merak duyduğu konular her zaman takip edilmelidir. Çocuğa hobi kazandırmak doğru bir davranış olacaktır. Çocuğun hobisi üzerinden onunla fikir alışverişinde bulunmak etkili bir iletişim şeklidir. Çocukla birlikte kültürel geziler düzenleyerek onun eğitimine katkıda bulunabilirsiniz.

    Özgüven ve Özsaygı

    Çocuğun kendine güvenmesini ve kendine saygı duymasını sağlamak zeka gelişiminde önemli bir konudur. Çocuğun özgüvenini destekleyecek aktivitelerde bulunmak, sosyal ilişkilerini güçlendirmesini sağlamak gerekir. Çocuğu yaptığı hatalar karşısında aşağılamamak ve hatalarını yüzüne vurmamak gerekir. Yaptığı hataya odaklanmak yerine çözüm üretmeye odaklanılabilir.

    Spor Yapmak

    Sporla ilgilenen çocukların akademik anlamda daha başarılı oldukları bilinmektedir. Özellikle takım sporları çocuğun sosyal ilişkilerini de etkilemektedir. İletişim kurmayı öğrenen çocuk organize sporlarda görev alarak kendine güvenini de kazanır. Çocuğu olumsuz davranışlardan ve zararlı alışkanlıklardan korumanın en etkili yollarından biri olan spor, çocuğa aşılanmalıdır.

    Müzik Dinlemek – Müzik Yapmak

    Çocuğun aldığı müzik eğitimi beyin gelişimine doğrudan katkı sağlar. Müzik dinlemek de çocuğun hem ruhsal hem de zeka gelişimi açısından önem taşır. Çocuğun klasik müzik ya da anlamlı sözler içeren müzikler dinlemesine dikkat edilmelidir. Çocuğun bir müzik aleti çalmasına destek olunmalıdır.

    Kitap Okumak

    Kitap okumak günümüzde gelişen teknolojinin ardında kalsa da önemini hala korumaktadır. Kitap okumanın hayal gücünü geliştirdiği bilinmektedir. Kitap okumak, televizyon izlemek gibi beyine sunulan hazır bir hizmet değildir. Onu okumak ve betimleneni hayal etmek gerekir. Bu da çocuğun zeka gelişimine katkı sağlar.

     

     
    Toplam blog
    : 1
    : 100
    Kayıt tarihi
    : 18.02.18
     
     

    Metin Hazırlama Uzmanı, İş Sağlığı Güvenliği Otomasyonları Yöneticisi ..