Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '19

     
    Kategori
    Çocuk Psikolojisi
     

    Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi

    Hayallerimiz ile çıktığımız yolda ihmal ve istismar ile mücadele etmek için bir tiyatro oyunu hazırladık. Çocukları mutlu eden onları eğlendiren ve dönemin tehlikesi ihmal ve istismar kavramlarına karşı mahremiyet eğitimi ile kendilerini korumasını sağlayacak bir adım.

    Değerli okuyucu ihmal ve istismar ile mücadele çalışmalarımıza sizi de davet etmeden önce “Neden?” sorusuna cevaben projemizi sizlere açıklayalım.

    Çocuk ihmal ve istismarı nedir?

    Çocuk istismarı (child abuse) veya çocuğa karşı kötü muamele; sorumluluk, güven ve yetenek ile ilgili genel durumunda çocuğun sağlığına, yaşamına, gelişimine ve değerine zarar verebilen, fiziksel ve /veya emosyonel kötü davranışı, cinsel istismarı, ihmali, her türlü ticari çıkar için çocuğun kullanılmasını içeren davranışlardır. *DSÖ-1999

    Çocuk ihmali; çocuğa bakmakla yükümlü kişinin bu yükümlülüğünü yerine getirmemesi, beslenme, giyim, tıbbi, sosyal ve duygusal gereksinimler ya da yaşam koşulları için gerekli ilgiyi göstermeme gibi, çocuğu fiziksel ya da duygusal yönden ihmal etmesidir.

    Mahremiyet eğitimi nedir?

    Mahremiyet eğitimi; çocuğun yani bireyin daha çok kendisinin ve diğer insanların özelinin/özel alanının farkına varması, sosyal hayatın içinde kendi özel alanını koruması, diğer insanların özeline saygı duyması, kendisi ile çevresi arasında sağlıklı sınırlar koyması gibi bilgileri içerir.

    Mahremiyet eğitimi anne ve baba tarafından verilir.   Bu eğitimin verilmesi çocuğun ruhsal ve cinsel açıdan korunması adına çok önemlidir.

    Toplumda ihmal ve istismar ile mücadele

    Öncelikle ailelerde ihmal ve istismar kavramları ile ilgili bir farkındalık sağlanmalıdır. Ardından ihmal ve istismar kavramlarına karşı bilinçlenen anne ve babalar toplumun genç bireyleri olan çocuklara karşı daha bilinçli yaklaşım göstermelidir.

    Çocuklara temel yaklaşımın onarılmasından sonra mahremiyet eğitimi ile çocukların fiziki ve ruhsal olarak kendilerini koruyabilecek potansiyelde yetişmesi ve geleceğin bilinçli yetişkinlerini oluşturması hedeflenmeli

    Neden tiyatro ile mahremiyet eğitimi verilmeli?

    Çocuk tiyatrosu; çevresi ile iletişim kurmakta zorlanan çocuklar başta olmak üzere genel olarak tüm çocuklara özgüven duygusu kazandırır.   Bir tiyatro oyununda çocuklar birlikte gülüp eğlenirler ve birlikte öğrenirler.

    Tiyatroda sergilenen oyunlarda,  çocuklar gözlem yoluyla öğrenmektedir.     Oyun esnasında kendini oyunun akışına bırakan ve oyunun bir parçası olan çocuklar sahnedeki oyuncuları model alır ve onlar ile duygudaşlık(empati) kurar.  Bunun bir sonucu olarak oyunun çocuklara vermek istediği mesaj gözlem yoluyla öğrenilir ve hayata aktarılır.

     

    Saygılarımla.

    Eğitmen-Gürkan KAP

     
    Toplam blog
    : 1
    : 172
    Kayıt tarihi
    : 09.08.19
     
     

    Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunuyum. Trakya üniversitesinde pedagoji eğitimimi tamam..