Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '18

     
    Kategori
    Bebek - Çocuk
     

    Çocukların Medya Kullanımı

    Turkiye Cocuk ve Medya kongresinde sunulan ve 2013 yılı Ekim ayında RTUK tarafindan
    yayınlanan "Türkiye’de Çocuklarin Medya Kullanma Araştırmaları" sonucuna gore (6-18 yas)**; Cocuklarin en fazla onem verdikleri iletisim araclarinin basinda kitap, gazete, dergi gelirken; bu siralamayi internet, bilgisayar / tablet, cep telefonu ve televizyon takip ediyor.

    Olumlu etkilenme (dilin kullanimi, bilgi edinme, hayal gucu gelisimi) siralamasi; kitap / gazete / dergi, internet, bilgisayar / tablet, cep telefonu ve televizyon seklinde.

    En fazla zaman ayirdiklari araclar ise sirasiyla; cep telefonu, televizyon, internet, bilgisayar, kitap / dergi / gazete ve radyo dinleme seklinde. Cocuklarin %40’inin odasinda televizyon var ve saatler acisindan, arastirma sonucuna gore, bu cocuklar en cok prime time izleyicisi.

      Bu oldukca onemli ve kapsamli bir arastirma ve bir iletisimci olarak sonuclarindan soyle bahsedebilirim ki; cocuklar kitap okumanin onemini biliyor ama okumuyor. Cunku cocuklarin iletisim araclarina onem verme duzeyiyle kullanim sureleri arasinda bir paralellik yok. Bunun yerine televizyon izlemeyi ya da cep telefonu kullanmayi tercih ediyorlar. Bu cocuklarin en kucugu 6 yasinda.

      Cocuklarin ebeveynlerini en cok taklit ettikleri / model aldiklari konunun basinda medya kullanim aliskanliklari geliyor. GSU'de Medya ve İletişim yüksek lisansı yaparken, ses kaydı çözümlemelerini yaptığımız bir çocuk ve medya kullanımı araştırmasında çocukların söyledikleri hala kulaklarımda "Kitap okuyorum çünkü annem / babam küçüklüğümden beri bana okuyorlar. Gazete okuyorum çünkü annem / babam evde gazete okuyor." Yani, siz yaninda kitap okursaniz ya da hergun eve bir gazete alirsaniz onlar da buyuduklerinde aynisini yapacaktir. Yaşadığınız şehirdeki çocuk kütüphanelerini araştırıp birlikte kütüphane gezileri de yapabilir ve hem çocuğunuzun hem de sizin istediğiniz kitapları ödünç alabilirsiniz.

      Ekran kullanimi konusunda ise; hizli beyin gelisiminin yasandigi donemde ne kadar az tv / tablet / telefon kullanirsaniz o kadar iyi. İlk 2 yil hic izletmeyip biraz daha anlayabilecekleri yasa yani 3 yasina geldiklerinde gunde 20 dakika izletebilirsiniz. Sure sinirlamasi netlik acisindan ve ekran bağımlılığın önüne geçmek açısından oldukca onemli. Bu sekilde davrandiginizda ekran bagimliliginin da onune gecebilirsiniz. Cocuklarin maruz kalabilecegi; bilincalti reklamcilik, 25. kare, etik olmayan reklamlar, çocukları uzun süre ekran karşısında bırakmanın atipik otizme etkisini de arastirabilirsiniz.

      Peki çocuğunuza ne zaman kitap okumaya başlayabilirsiniz? Aslında kitap okumanın bir yaşı yok. Çocuğunuza doğduğundan itibaren kısa masallarla başlayarak kitaplar okuyabilirsiniz. Anne karnından sizin sesinize zaten alışık olduğu için dikkat çekici bir ses tonuyla okuduğunuzda dinleyecektir. Biraz daha büyüdüğünde (1 yaş civarında) dokunsal ve sesli kitaplar alabilir ve incelemesi için eline verebilirsiniz. 2 yaş civarında ilk okuma kitapları alırsanız ve bunları daha sonrasında saklarsanız okumaya geçtikleri dönemde de kendileri okuyacaktır. Birçok yayınevinin bu tarz kitapları mevcut. Küçük çocukların dikkat süreleri oldukça kısa olduğu için (odaklanma süresini yaşı kadar dakika olarak düşünebilirsiniz 2 yaş 2 dakika gibi), başlangıçta, çocuğunuza 2-3 sayfa okuyarak, sıkıldığında okumayı bırakarak, sonrasında her gün birkaç sayfa artırarak okuyabilirsiniz. Kitap okumayı günlük bir rutin haline getirdiğinizde çocuğunuzun dikkat süresinin hergün arttığına da şahit olacaksınız.

      Ekran yerine arkadaslariyla biraraya gelmelerini saglayip bireysel zamanlarda da ona kitap okursaniz cok daha faydali olacaktir. Ve ekrandan bir seyler ogrenmesindense; sizin eğlenerek bir seyler ogretmeniz cocuklar icin ve aranizdaki ebeveyn - çocuk baginin saglikli gelisimi icin cok daha kiymetli.

     

    ** Araştırmanın ayrıntılı raporu için:
    www.rtuk.gov.tr/haberler/3787/18/turkiyede-cocuklarin-medya-kullanma-aliskanliklari-arastirmasi-sonuclandi.html
     

     
    Toplam blog
    : 1
    : 95
    Kayıt tarihi
    : 07.11.18
     
     

    ..