Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '18

 
Kategori
İnançlar
 

Değerli Bir Aya Giriyoruz

Değerli Bir Aya Giriyoruz
 

recep, islam


Allah-u Teala’ya  sonsuz, sınırsız Hamd-u Senalar ,bir o kadar da Alemlerin Efendisi,gönüller sultanı, Alemlerin hürmetine yaratıldığı, Tevrat’ta Ahyed, Zebur’da Mahmut, İncil’de Ahmed, Kur’an’da Muhammed’e (sav) saletu selamlar olsun.
 
İçinde bulunduğumuz Receb-i Şerif, pek kıymeti yüksek bir aydır. Efendimiz (sav) şöyle buyururlar; Recep  Allah’ın (cc) ayıdır, Şaban benim ayımdır, Ramazan ümmetimin ayıdır. (Kenzu’l-Ummal,keşfu-l Hafa).
 
Musa b. İmran; Enes b. Malik'ten (ra) anlattığına göre; Rasulüllah (sav) Efendimiz şöyle buyurmuştur:  "Cennette bir ırmak vardır; bu ırmağın adı: Receb'dir. Sütten daha beyaz, baldan daha tatlıdır. Bir kimse, receb ayında bir gün oruç tutar ise, Allah-ü Teala (cc), kendisine o ırmaktan içirir." Enes b. Malik'in (ra) şöyle dediği anlatıldı. Cennette bir köşk vardır; buna ancak receb ayında oruç tutanlar girebileceklerdir.
 
İbn-i Abbas (ra) Hazretleri: Resulullah (sav) Recep ayında bazen o kadar çok oruç tutardı ki, biz Onu hiç iftar etmeyecek zannederdik. Bazen de o kadar çok iftar ederdi ki, biz Onu hiç oruç tutmayacak zannederdik, buyurmuştur(Müslim).
 
”Muhakkak zaman, Allahın yarattığı günkü şekliyle akıp gitmektedir. Yıl on iki aydır. Bunlardan dördü haram aylardır. Ve üçü ard arda gelmektedir. Zilkade, Zilhicce, Muharrem bir de Cemaziyel-âhirle Şaban ayları arasında gelen Mudar kabilesinin ayı Recep ayıdır." (Buhârî).Yine mübarek üç aylardan ilki olan Receb ayının önemi ve değeri hakkında Enes b. Malik ( ra)'dan şöyle rivayet edilir: Receb ayı girdiğinde Hazreti Peygamber şöyle buyururdu: "Allahım! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır." (Ahmed bin Hanbel, Müsned, ) “Allahumme barik lena fi Recebe ve Şa’ban ve belliğna Ramazan“ ,“Allah’ım! Recep ve Şaban aylarını bizim için mübarek kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır”.
 
Receb büyük bir aydır. Allah bu ayda hasenatı kat kat eder. Receb ayında bir gün oruç tutana, bir yıl oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. 7 gün oruç tutana, Cehennem kapıları kapanır. 8 gün oruç tutana Cennetin 8 kapısı açılır. On gün oruç tutana, Allah istediğini verir. 15 gün oruç tutana, bir münadi, Geçmiş günahların affoldur der. Receb ayında Allahü teâlâ Nuh aleyhisselamı gemiye bindirdi ve o da, Receb ayını oruçlu geçirdi. Yanındakilere de oruç tutmalarını emretti”.(Taberânî).Nuh Aleyhisselâm ve kavmi Receb ayında gemiye binmiş ve tufandan kurtulmuşlardır. Receb’e, “recm ayı” da denilmiştir. Müminlere Recep ayında eziyet ve zahmet vermemesi için şeytanlar bu ayda taşlanır, kovulup uzaklaştırılır biiznillahi Teala.
 
Receb tövbe ayıdır, Bu ayda  kullar bol bol tövbe eder. Rabbimiz de Receb ayında kullarının tövbesini kabul ederek temizler. Kullarını afeder, günahlardan beri kılar. Allah-u Teâlâ’nın kullarına tövbe kapısını sonuna kadar araladığı, affetmek murad ettiği, mağfiret kılacağı Recep ayını çok bilinçli ve bereketli değerlendirelim.O halde hep birlikte, Receb ayında  bol bol tövbe edeceğiz, Allah-u Teâlâ’nın affını, mağfiretini isteyeceğiz.
 
Abdulkadir Geylani (ks) Hazretleri Recep ayını şöyle izah buyururlar; Receb Allah-u Teâlâ’nın ayıdır.Receb kelimesinin “Re” harfi, Allah-u Teâlâ’nın rahmetine; “Cim” harfi, Allah-u Teâlâ’nın cömertliğine; “Be” harfi, Allah-u Teâlâ’nın birr u ihsanına delalet eder. Allah-u Teâlâ Receb ayında, başından sonuna kadar kullarına üç şekilde izzet ve ikramda bulunur. Bunlardan birisi, az emekle bol rahmet ve bereket; ikincisi, cömertlikte sınırsızlık, yani bu aya hürmet eden kullarına bol bol vermesi demektir. Üçüncüsü, cefasız birr u ihsandır ki, iyilik üzerine iyilik, yardım üzerine yardım, bağışlama üzerine bağışlamadır.” Hadis-i şerifte Recep ayı için: “Allah-u Teâlâ’nın ayı” denilmesi, bu ayın şerefine işaret içindir. Aslında bütün aylar, bütün yıllar, bütün zamanlar, bütün mekânlar, bütün varlıklar, bütün insanlar, cümle eşya her şey Allah-u Teâlâ’nındır. Ama her şey Allah-u Teâlâ’nın iken, “Recep Allah-u Teâlâ’nın ayıdır” demekten maksat ne? Bundan maksat, “Recep ayında Allah-u Teâlâ Hazretleri, kulları çok afv ü mağfiret ediyor; kulları çok affettiği, tövbe eden kullarını çok bağışladığı bir aydır.” (Abdulkadir Geylani, Gunyetu’t-Talibin, 229).Selman-ı Farisî'den (ra) gelen rivayete göre, şöyle demiştir: Rasulüllah (SAV) Efendimizin şöyle buyurduğunu dinledim:  "Bir kimse, receb ayında bir gün oruç tutarsa; bir sene oruç tutmuş gibi olur; bin köle azad etmiş kadar sevab alır. Bir kimse, receb ayında bir sadaka verir ise, bin altın sadaka vermiş gibi sayılır. Allah-ü Teala (cc), onun bedenindeki her tüy için bin iyilik yazar; bin misli derecesini yükseltir. Bin kötülüğünü de siler. Allah-ü Teala (cc), receb ayında onun tuttuğu oruç günlerinden her birine, verdiği sadakaların her birine bin hac ve bin ömre sevabı yazar. Onun için cennette bin ev, bin köşk, bin hücre yapar. Her hücrede bin tane oturma yeri vardır. Her oturma yerinde dahi, bin tane hurî güzeli vardır ki: Güneşten bin kat güzeldir."
 
Mevlamız Zariyat suresi 55 ayeti kerimesinde buyurdu ki” Ama yine de (kulak veren herkese) hatırlatmaya devam et! Çünkü bu hatırlatmalar müminlere fayda sağlar.”Bu ayeti celilenin manayı müniri mucibince, bir kardeşimiz dahi olsa bu yazdıklarımızdan etkilenip amel etse, acizane kendimi bahtiyar sayarım ve amacıma ulaşmış olacam inşaallah. Bu görüşmelerimizin bir diğer hediyeside duadır. Birbirimize dua edelim.Benim size hediyem Efendimizin (sav) şu duası olsun. “Allah’ım! Âcizlikten, tembellikten, korkaklıktan, cimrilikten, yaşlılığın getirdiği tâkatsizlik ve bunaklıktan, kasvetten (katı kalplilikten), gafletten, yokluktan, zilletten, mal ve hayır azlığından, meskenetten (kötü hâlden) Sana sığınırım. Nefsin doymak bilmeyen ihtiyaç hissinden, küfürden, fâsıklıktan, hakka muhâlefetten ve ayrılıktan, nifaktan, süm’adan (amelleri insanların duyması için yapmaktan), riyâdan Sana sığınırım. Sağırlıktan, dilsizlikten, delilikten, cüzzamdan, barastan ve her türlü kötü ve müzmin hastalıklardan Sana sığınırım.” (Buhâri, Hâkim)
 
Görüşünceye dek sizleri EMANETLERİ ZAYİ ETMEYEN ALLAHA EMANET ediyorum.
 
Toplam blog
: 3
: 258
Kayıt tarihi
: 03.04.18
 
 

Özel bir şirkette Pazarlamacıyım. 10 yıldır bu sektörde yer alıyorum. İş dünyasını da yakından ta..