Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '12

     
    Kategori
    Sigorta
     

    Deprem

    Felaket  başa  gelmeden  evvel  önleyici ve koruyucu tedbirler düşünmek lazım. 

    Felaket geldikten sonra dövünmenin yararı yoktur. 

    Mustafa Kemal ATATÜRK

    Önsöz 

    Burada anlatılanların amacı sizlere depremlere hazırlıklı olmak,
    amacımız sizleri olabilecek depremler ile ilgili neler yapabileceğiniz konusunda düşündürmek ve gereken uygulamaları yapabilmenizi sağlamaktır. Bu konuyu düşünerek ve gerekli bilgileri öğrenerek depremlerin kaçınılmaz doğa olayları olduğunu, ancak zararlarını azaltmanın mümkün olabileceğini hatırlatmaktır. Unutmamamız gereken “Depremler önlenemez, ancak depremlerin afetlere dönüşmesi önlenebilir” zarar ve kayıplar en aza indirmek elimizdedir.

          Buradan elde ettiğiniz bilgileri uygulamanız, aile üyeleri ile paylaşmanız çevrenizdeki komşu ve dostlarınızla istişare yapmanız çok önemlidir. Böylece birçok kişiyi bilgilendirmek ve deprem zararlarını azaltmak konusundaki amacımıza ulaşmamız mümkün olacaktır.

     

    CANIMIZ YANMASIN DİYORSANIZ ÖNLEM ALALIM.

    DEPREME KARŞI HAZIRLIKLI OLALIM. 

    DEPREM DEĞİL TEDBİR ALINMAMIŞ BİNALAR ÖLDÜRÜR.

     

    DEPREM HAKKINDA GENEL BİLGİLER

     

    1-DEPREM NEDİR:Yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yer yüzeyini sarsma olayına deprem denir. Depremin nasıl oluştuğunu, deprem dalgalarının yer duvarı içinde ne şekilde yayıldıklarını, ölçü aletleri ve yöntemlerini, kayıtların değerlendirilmesini ve deprem ile ilgili diğer konuları inceleyen bilim dalına ise sismoloji denir.

     

    2-DEPREM TÜRLERİ NELERDİR:Depremler, oluş nedenlerine göre değişik türlere ayrılabilir. Yeryüzü levhalarının hareketi sonucu olan depremlere tektonik depremler denir. Yeryüzünde olan depremlerin %90 ı bu gruba girer. Türkiye’ de olan depremler de büyük çoğunlukla tektonik depremlerdir. İkinci tip depremler volkanik depremlerdir. Bunlar volkanların püskürmesi sonucu oluşurlar. Bu tür depremler, yanardağlarla ilgili olduklarından yereldirler ve önemli zarara neden olmazlar. Türkiye’de aktif yanardağ olmadığı için bu tip depremler ülkemizde meydana gelmez. Üçüncü tip depremler de çöküntü depremleridir. Bunlar yeraltındaki mağara, maden galerileri, tuz ve jipsli arazilerde erime sonucu oluşan boşlukların tavan bloğunun çökmesi ile oluşan depremlerdir. Hissedilme alanları yerel olup enerjileri azdır, fazla zarar getirmezler.

     

    3-ÜLKEMİZİN HANGİ BÖLGERİNDE DEPREM TEHLİKESİ VARDIR:Halen yürürlükte olan deprem bölgesi haritası esas alındığında, ülkemiz topraklarının %96 ‘sının farklı oranlarda tehlikeye sahip deprem bölgeleri içerisinde olduğu nüfusumuzun % 98’inin bu bölgelerde yaşadığı görülmektedir.

     

    4-DASK NEDİR:Doğal Afet Sigortaları Kurumu, kısa adıyla DASK, Zorunlu Deprem Sigortası yapmak üzere kurulmuş olan kâr amacı gütmeyen ve kamu kurumu özelliğini taşıyan bir kurumdur.

     

    5-SİGORTA NEDİR:İleride meydana gelmesi muhtemel bir tehlikeden (deprem, yangın, kaza gibi) doğabilecek maddi zararların giderilmesi için, önceden yapılan belli bir prim ödemesi karşılığında, teminat almaya sigorta denir.

     

    6-SİGORTA NIN TARİHİ:Dünyada ilk olarak deniz taşımacılığında sigortaya ihtiyaç duyulmuş. 14. yüzyılda yük taşıyan gemilerin sık sık korsanların saldırısına uğradığını ya da fırtına nedeniyle battığını gören tüccarlar taşıttıkları ürünler için bir güvence aramışlar. Böylece sigorta İtalya’nın kıyı şehirlerinde uygulanmaya başlamış. Türkiye’de ilk kez 1872 yılında yabancı sigorta şirketleri faaliyete geçmiş. Cumhuriyet’ten sonra ise çok sayıda yerli sigorta şirketi kurulmuştur.

     

     

     

    DEPREME KARŞI YAPILACAK HAZIRLIKLAR

     

    A-DEPREM ÖNCESİ ALINACAK ÖNLEMLER:

     

    1-Bilindiği gibi ülkemiz dünyanın en etkin deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunmaktadır. Ülkemizde 1902 ile 2005 yılı arasında, büyüklükleri 5 ve 5 in üzerinde olan tam 128 deprem yaşanmıştır. Son 58 yıl içerisinde depremlerden, 58.202 kişi hayatını kaybetmiş, 122.096 kişi yaralanmış ve yaklaşık olarak 411.465 bina yıkılmış veya ağır hasar görmüştür. Sonuç olarak denilebilir ki depremlerden her yıl ortalama 1.003 kişi ölmekte ve 7.094 bina yıkılmaktadır.

    2-Öncelikle yeni bina yaptırıyorsanız ya da yeni ev alacaksanız deprem yönetmeliğine uygun olduğuna ve zemin etüdü yapılmış olduğuna dikkat edelim.

    3-Evimizi ve iş yerimizi depreme karşı mutlaka sigortalatın. Bunu yapmadığınız takdirde büyük maddi kayıplara uğrayabilirsiniz.

    4-Geçmişte yurdumuzda birçok yıkıcı depremler olduğu gibi, gelecekte de oluşabilecek depremlerde büyük can ve mal kaybına uğrayabiliriz. Ancak, alacağımız basit önlemlerle depremlerden en az hasarla çıkma şansımızı artırabiliriz.

    5-Kitaplıklar, gardıroplar ve yüksek malzemeler üst noktalarından dübel ve vidalarla sıkıca duvara bağlanmalıdır. Ayrıca, birbirinden bağımsız üst üste duran parçaları varsa, her parça için bu işlemler yapılmak zorundadır.

    6-Kitapların önünde onların düşmesini önleyecek bir çıta olması gerekir. Çıtanın yüksekliği, ciddi bir sarsıntıda bile kitapları tutabilecek biçimde tutulmalıdır.

    7-Bazı küçük cisimler, aynı kitaplar gibi önlerine çıta konularak güven sağlanmalıdır. Bu tip eşyaları kapı önünden, yataklardan ve koltuklardan uzak, yere yakın yerlere koymaktır. Yinede bir yükseklikte durması gerekiyorsa, altına cırcırlı malzemelerden bir şey yapıştırmak veya çevresini kalınca bir telle sararak duvara monte etmek gerekir.

    8-Düşebilecek eşyaları yükseklerde tutmamak. Mümkün olduğu kadar aşağıya veya kapalı çekmecelerde saklamaktır. Çekmecelerin kilitleri varsa kilitli tutmak, yoksa çekmeceler için üretilen mandalları monte etmek en güvenli yoldur.

    9-Duvarda bulunan duvar saati tablo ve buna benzer malzemeleri arkasından duvara sıkıca vidalanmalıdır. Ayrıca askı kancaları L veya C şeklinde olanlar tercih edilmelidir.

    10-Evlerde soba olan kişilerde hem boruları hem de sobaları duvarlara ve yerlere monte edilmelidir.

    11-Bu tedbirlerle biraz duvarlar deliniyor ama bir depremde olabilecek hasarı düşünelim evde bu koruma önlemlerini almazsak evlerimizin ve sizlerin ne hale gelebileceğini düşünelim. O zaman duvarlardaki bir iki vida deliğinin hiçbir önemi olmadığını anlarsınız.

    12-Mal canın yongasıdır. Alınacak bu basit tedbirler, hem canımız hem de malımız için son derece önemlidir, gereklidir.

     DAHA ÖNCEKİ DEPREMLERDE SABİTLENMEMİŞ EŞYALARIN DURUMLARI
                

     

    13-1999 Marmara depreminde 4 kişiden bir kişi bu gibi dolap ve büyük eşyaların üzerlerine devrilmesiyle maalesef hayatını kaybetmiştir.

    14-Koltuklarımızı ve yataklarımızı camların yanına mümkün olduğu kadar koymayalım. Camlar kırıldığında yaralanmalar fazla olur. Gerekirse büyük ayna ve camların üzerine güvenlik cam filmi kullanın. Böylece olası bir deprem anında cam ve ayna parçacıklarının etrafa zarar vermesini önlersiniz.

    15-Elektrik panoları doğal gaz ve su vanaları her aile verdinin bileceği ve gözle görülebilecek yerlerde olmalı dolap arkalarında bırakılmamalı ayrıca bir tehlike anında kapatılmasını her aile ferdi bilmelidir.

    16-Tavan ve duvara asılan avize, tepe lambaları ve klima vb. cihazları bulundukları yerlere büyük dübel ve kancalarla mümkünse döşeme demirlerine kaynatılmış olan montaj parçalarına bağlanmalıdır.

    17-Aile bireylerinin sık sık bir araya gelerek deprem sırasında ne yapılması gerektiğinin uygulamasını yapmalarıdır. Belli zamanlarda uygulamalar yapmak yararlıdır. Binanın durumu nedir, odaların nereleri güvenli, kim ne yapacak, depremden sonra neler yapılacak depremde ilk kural sakin olmaktır. Paniğe kapılmadan, daha önce uygulamalarda yaptıklarımızı tekrarlamamız gerekir.

    18-İlk yardım nasıl yapılır bazı uygulamaları öğrenmek faydalıdır. Ayrıca ilk yardım çantası bulunduralım.

    19-Binadan acil çıkmak için kullanılabilecek tüm çıkış yollarında gereksiz eşya ve malzeme bulundurmayalım.

     

    B-DEPREM SIRASINDA ALINACAK ÖNLEMLER:

     

    BİNA İÇERİSİNDE:

    1-Kesinlikle panik yapmamalıyız. Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durmalıyız. Odadaki en sağlam eşya sizin kurtarıcınız olabilir. Varsa sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık veya (üst üste dizilmiş kitaplar) gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelmeli veya uzanmalıyız. Başımızı iki elimizin arasına alarak ve koruyucu (yastık, kitap vb.) malzeme ile korumalıyız. Sarsıntı geçene dek beklemeliyiz. Deprem anında mümkünse rahat kaçabilmeniz için bulunduğunuz odanın kapısını açın ancak sakın merdiven, balkon, koridor ve geniş sahanlı yerlerden, kolonlardan ve pencerelerden uzaklaşmalıyız.

    2-Tekerlekli sandalyede isek tekerlekleri kilitleyerek başımızı ve boynumuzu korumaya almalıyız.

    3-Eğer yatak odasındaysak, yatağın hemen yanına yatabiliriz. Eğer banyodaysak çamaşır makinesi duvara monteliyse onun yanı güvenlidir. Mutfakta, buzdolabı devrilebilir ama dolap sabitlenmişse güvenlidir. Tezgâhın yanı daha güvenlidir.

    Deprem güvenlik planı:                                                                                                                                                                4-Evinizin içinde güvenliği sağlamak.  
    5-Evinizdeki bütün odaların en güvenli yerlerini önceden belirleyin. Bu yerler arasında: iki duvarın birleştiği köşe, sağlam bir masanın altı, kaloriferlerin veya buzdolabının yanı, çekyat veya kanepelerin yanı olabilir. Deprem anında panik yaşayabilir ve doğru düşünemeyebilirsiniz. Böyle bir durumda önceden nerelere saklanabileceğinizi belirlemeniz, bunu ailedeki herkese belirtmeniz ve zaman zaman denemeniz faydalı olacaktır.

     

     

     

    5-Okulda isek sınıfta kalarak sağlamsa sıra altlarına ya da sıra yanına birinci maddede belirtildiği şekilde başımızı korumalıyız.

    6-Kesinlikle asansör kullanmamalıyız. Asansörde isek kat çıkış düğmesine basarak asansörü terk etmeliyiz.

     

        

     

     

    7-Deprem sırasında korunarak, depremin durmasını beklemeliyiz. Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, doğalgaz ve su vanalarını kapatmalıyız. Soba ve ısıtıcıları söndürmeliyiz. Ocakta yemek varsa ocağı kapatmalıyız. Diğer güvenlik önlemlerini almalıyız ve daha önceden hazırlanmış acil durum çantası ile gerekli olan eşya ve malzemeyi yanımıza alarak derhal binayı daha önce tespit ettiğimiz yoldan terk edip toplanma bölgesine gitmeliyiz.

     

     

    LEMAN ÖĞRETMEN VE ZİRAATÇI HÜSEYİN BEY APARTMANLARI KAT MALİKLERİNİN ACİL DURUMLARDA İLK TOPLANMA YERİ BİNA ÖNÜNDEKİ  AÇIK OTOPARK DIR. BUNDAN SONRAKİ İKİNCİ TOPLANMA YERİ SAĞLIK OCAĞI YANINDAKİ BELEDİYE PARKIDIR.

     

     

     

     

     

     

     

    BİNA DIŞINDA:

    1-Yardım istemek veya etmek için daha önceden belirlenecek kişi veya kuruluşlarla irtibata geçmek gerekir. Acil telefon numaralarının bir listesi yapılıp kolayca erişilebilecek bir yerde bulundurun. Ancak bu arada çok acil değilse telefon kullanmamamız ve araba ile yola çıkmamamız gerekir. İhtiyacı olan başkalarını engellemiş oluruz.

    2-Enerji hatlarından, diğer binalardan ve duvar diplerinden uzaklaşmalıyız. Açık arazide çömelerek etraftan gelen tehlikelere karşı hazırlıklı olmalıyız.

    3-Deniz kıyısından uzaklaşmalıyız.

    4-Toprak kayması veya kaya düşebilecek yamaç altlarında bulunmamalıyız. Böyle bir ortamda isek en seri şekilde güvenli bir ortama geçmeliyiz.

    5-Binalardan düşebilecek baca, cam kırıkları ve sıvalara karşı tedbirli olmalıyız.

    6-Toprak altındaki kanalizasyon, elektrik ve doğal gaz hatlarından gelecek tehlikelere karşı dikkatli olmalıyız.

     

     

    ARAÇ KULLANIRKEN:

     

    1-Bulunduğumuz yer güvenli ise durmalı ve araç içinde kalmalıyız. Araç karayolunda seyir halinde ise; yolu kapatmadan sağa yanaşıp durmalıyız. Kontak anahtarını yerinde bırakıp, pencereler kapalı olarak araç içerisinde beklemeliyiz. Ancak sarsıntı durduktan sonra açık alanlara gitmeliyiz.

    2-Normal trafikten, ağaçlardan, direklerden ve enerji nakil hatlarından mümkün olduğu kadar uzaklaşmalıyız.

    3-Araç meskûn mahallerde ise ya da güvenli bir yerde değilse; aracı durdurmalı, kontak anahtarı üzerinde bırakıp aracı terk etmeli ve açık alanlara gitmeliyiz.

     

    METRODA VEYA DİĞER TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDA BULUNURKEN:

     

    1-Gerekmedikçe, kesinlikle metro ve trenden inmemeliyiz. Elektriğe kapılabilir veya diğer bir tren çarpabilir.

    2-Trenin içinde, sıkıca tutturulmuş askı, korkuluk veya herhangi bir yere tutunmalıyız.

    3-Metro veya tren personeli tarafından verilen talimatları izlemeliyiz.

    YIKINTI ALTINDA MAHSUR KALDIYSANIZ:

     

    1-Paniklemeden durumunuzu kontrol ediniz.

    2-Hareket kabiliyetiniz kısıtlanmışsa çıkış için hayatınızı riske atacak hareketlere kalkışmayınız.

    3-Biliniz ki kurtarma ekipleri en kısa zamanda size ulaşmak için çaba gösterecektir.

    4-Enerjinizi en tasarruflu şekilde kullanmak için hareketlerinizi kontrol altında tutunuz.

    5-El ve ayaklarınızı kullanabiliyorsanız su, kalorifer, doğalgaz tesisatlarına, zemine vurmak suretiyle varlığınızı duyurmaya çalışınız.

    6-Sesinizi kullanabiliyorsanız kurtarma ekiplerinin seslerini duymaya ve onlara seslenmeye çalışınız. Ancak enerjinizi kontrollü kullanınız.

    7-Unutmayınız ki; Erzincan depreminde Nurcan hemşire 9 gün, Senirkent sel ve heyelanında Gülsüm Nine 2 gün, Dinar’da 9 kişi 36–48 saat, Adana depreminde Sercan GÜVERCİN ve Hatice Öğretmen 2 gün sonra, Marmara depreminde pek çok kişi 3 üncü, 4 üncü günlerde hatta 5 inci günde, son Düzce depreminde Şaziye BULUT 41 saat sonra enkazdan sağ olarak çıkartılabilmiştir.

    SEYİRCİ DEĞİL KATILIMCI OLALIM.

    KENDİMİZE, AİLEMİZE VE KOMŞUMUZA YARDIM EDELİM.

    BAŞLANGIÇ YANGINLARINI SÖNDÜRELİM.

     

    C-DEPREMDEN SONRA ALINACAK ÖNLEMLER:

     

    1-Kesinlikle panik yapmamalıyız.

    2-Sarsıntı kesilince önceden hazırladığımız afet çantası ile acil ihtiyaç duyulacak diğer malzemeleri (giysi, battaniye, su ve gıda gibi) yanımıza alarak derhal bulunduğumuz yeri önceden belirlediğimiz yollardan terk etmeli ve toplanma yerine gitmeliyiz.

    3-Yıkılan binalarda yardıma ihtiyacı olanlara kurtarma, ilk yardım ve enkaz kaldırma çalışmalarına yardımcı olmalıyız.

    4-İkinci sarsıntı ihtimaline karşı tedbirli olmalıyız.

    5-Telefon hatlarını meşgul etmemeliyiz.

    6-Yollarda hasta ve yaralı nakli yapılacağı için trafiği engellememeliyiz.

    7-Deprem hakkında söylenti ve dedikodulara inanmamalıyız.

    8-Aile içinde birbirimizle dayanışma halinde olmalıyız. Özellikle çocukları olayın etkisinden uzaklaştırmalıyız.

    9-Kurtarma ve sosyal yardımlar sırasında panik ve kargaşaya yol açmadan ilgili ve görevlilere yardımcı olmalıyız.

    10-Bina zarar görmüş ise içeri girmek için en az bir saat beklemeliyiz. İlgililerin duyurusu doğrultusunda hareket etmeliyiz.

    11-Deniz kenarı yerleşimlerinden, dev dalgaların oluşması (tusunami) olasılığına karşı deniz kenarından uzaklaşmalıyız.

    12-Toplu iskân bölgelerindeki kurallara ve yöneticilerin talimatına mutlaka uymalı, kargaşa, dedikodu ve huzursuzluğa izin vermemeliyiz.

    13-Özellikle iskân bölgelerinde halkın sağlığı için temizlik kurallarına uymalı ve uymayanları uyarmalıyız.

    14-Başkalarının da ihtiyacı olabileceğini düşünerek ihtiyacımızdan fazla yardım malzemesi talebinde bulunmamalıyız.

    15-Depremde biz evimize güveniyoruz zemin etüdü ve mühendislik hesapları doğru uygulanmıştı. Birde yukarıda belirttiğimiz uygulamaları yaparsak içimiz rahat uyuyabiliriz.

    16-Tüm halkımız bu önlemlerini alabilirse o zaman içimiz rahat uyuyabiliriz. Bu yüzden sizlere düşen görev, çevrenizdeki insanları da uyarmaktır.

    17-Depremden uzak, güvenli günler dileriz.

     

    OLASI BİR DEPREME HAZIRMISINIZ?

    OLASI BİR AFETE HAZIR MISINIZ?

     

    1.Siz ve yaşadığınız çevre afete karşı hazırlıklı mı? Ailenizin fertleri afete hazırlıklı mı? Aileniz fertleriyle konuştunuz mu? Bir afet sırasında nerede buluşacaksınız? Ne yapacaksınız?72 saat yetecek kadar yiyecek malzemeniz hazır mı? (Kapalı kaplar içerisinde veya konserve olarak) Afet çantanız var mı? (İçinde; el feneri, İlk yardım çantası, radyo, yedek pil vs.)                                                       2-Arabanızda bir afet çantası var mı? Siz ve aileniz son üç yılda ilk yardım eğitimi gördünüz mü? Yaşadığınız evde veya bulunduğunuz apartmanın her katında duman detektörü, yangın alarmı var mı?                                                                                                                                                                    3. Evinizde yangın söndürme cihazı var mı? Bu cihazları her fert kullanmasını biliyor mu?                                                                                                                                 4. Elektrik sigortaları otomatik mi?                                                                                                                    5. Siz ve ailenizin tüm üyeleri su-elektrik-doğalgaz vanalarının yerini ve nasıl kapatılacağını biliyor musunuz?                                                                                                                                                               6. Sizin ve ailenizin önemli kayıtlarının kopyaları evin dışında yangına dayanıklı bir yerde saklanıyor mu?                                                                                                                                                                         7. Bir yangın olduğunda yapılacak işleri ailenizle konuşup tespit ederek tatbikat yaptınız mı?                                                                                                                                       8. Afet sonrasında yaşadığınız bölge dışında kalabileceğiniz bir mesken var mı?                                                                                                                                     9. Sizi afet durumunda arayacak yakınınız, dostunuz var mı? Sizin varlığınızı, sağlığınızı tespit ya da kontrol edecek kişiler belirlendi mi?                                                                                                                                  10. Okula giden çocuklarınızın okudukları okulun afet planı var mı? Varsa tatbikatı yapılmış mı? Çocuklar ne yapacaklarını biliyorlar mı?

    11. Ev, araba ve işyeri ile kendinizi sigorta ettirdiniz mi?

    AFET ÇANTASI İÇİNDEKİLER:

    1-Mevsimsel özelliklere uygun bir takım yedek kıyafet ve ayakkabı. 2-2gün yetecek su (kişi başına günlük 1,5 lt.) 3-2 gün yetecek az hacim tutan enerji verici gıdalar(bisküvi, gofret, konserve ton balığı, şekerleme vs.) 4-Hijyen paketi (sabun, dezenfektan jel, diş fırçası ve macunu, ıslak mendil, tuvalet kâğıdı.) 5-önemli evrakların kopyaları (tapu, araç ruhsatı, pasaport, nüfus cüzdanı, ehliyet, banka hesap cüzdanları sigorta poliçeleri ve kredi kartı) 6-sürekli kullanılan ilaçların yedekleri ve reçeteleri. 7-ışıldak veya fener ve yedek pil. 8-pilli radyo ve yedek pil. 9-acil telefonlar ve yakınlarınızın telefon numaraları. 10-aile fotoğrafları. 11-kişisel ilkyardım çantası.

    İLK YARDIM ÇANTASI İÇİNDEKİLER:

    1-1adet elastik bandaj. (8mm) 2-2adet gazlı bez. (30x80) 3-1adet sargı bezi 5 cm ve 10 cm. 4-1adet üçgen sargı ve çengelli iğne. 5-1adet gaz kompres. (7x7) 6-10adet yara bandı. 7-1adet plaster. (5x2,5) 8-1adet makas. 9-3adet çengelli iğne. 10-1adet vücut derecesi. 11-2çift muayene eldiveni. 12-30ml. Antiseptik solüsyon. 13-1adet airway (havayolu borusu). 14-2adet maske. 15-1adet kazazede künyesi. 16-1adet ilkyardım kitapçığı. 17-1adet kaza ve acil durum bildirim formu. 18-1adet içindekiler listesi.

    DEPREM ÇANTASI:

    BÜTÜN BU ÖNLEMLERİ ALIR VE UYGULARSANIZ DEPREMDEN DAHA AZ ZARAR GÖRECEĞİNİZE EMİN OLABİLİRSİNİZ 

     

    YIKILMAMAK ELİMİZDE

    AFETSİZ GÜNLER DİLEĞİYLE

    CANINIZ YANMASIN DİYORSANIZ TEDBİR ALINIZ.

    ÇEVRENİZDEKİLERİNDE TEDBİR ALMASINI ÖNERİNİZ.

    TÜRKİYE’DE OLABİLECEK EN RİSKLİ DEPREMDE NÜFUSUN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU HAYATDA KALACAK.

    YA EVLERİ?

    SALLANMAYIN.

    ZORUNLU DEPREM SİGORTANIZI YAPTIRIN.

    ÇÜNKÜ DEPREM GEÇECEK HAYAT DEVAM EDECEK.

    HAZIRLAYAN VE DERLEYEN

    ŞÜKRÜ ÜNAL

    RAY VE EURO SİGORTA ACENTESİ

    REŞADİYE MAH. MANDIRACI CAD.

    2 NCİ SOKAK ÇAVUŞOĞLU APT.

    NO:7 D:A ÇORLU

     

     

     

    İLETİŞİM

    TEL: 0 282 651 42 36

    FAX: 0 282 653 77 62

    CEP: 0 532 373 92 80

    Mail: sukruunal@raysigorta.net

    Msn: unalsigorta@hotmail.com
     

     

     

     

     

     
    Toplam blog
    : 1
    : 1275
    Kayıt tarihi
    : 11.06.12
     
     

    Yükek okul mezunuyum. Ray ve Euro Sigorta Acenteliği yapmaktayım. ..