Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Temmuz '19

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Dikkat: Şeker Hastalığı

Şeker hastalığı yani diyabet, pankreasın yeteri kadar insülin salgılayamamasından kaynaklanır. Çok fazla su tüketme, sık idrara çıkma, bulanık görme, sürekli acıkma hissi, halsizlik ve bitkinlik, nefes kokusu, miğde bulantısı ve kusma, adetten kesilme gibi belirtilerle başlar. Genelde ömür boyu sürecek olan bir hastalıktır. Maalesef ki günümüzde 5 kişiden 1 inde bu şeker hastalığı mevcuttur. Diyabetin yaşam kalitesini düşürmemesi için, dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır.  

Şeker hastalarının yedikleri her şeye dikkat etmesi gerekmektedir. Günde içilen su miktarı en az 2 litre olmalıdır. Yağ tüketimine dikkat etmek, kızartma yerine ızgarayı tercih etmek daha sağlıklı olacaktır. Tereyağ ya da margarin gibi donmuş yağlar yerine, zeytinyağı tercih edilmelidir. Tatlı tüketimini en aza indirmek hatta tatlı yemek yerine, meyve tüketmek daha doğru olacaktır. Ancak meyve yerken de aşırıya kaçmamaya dikkat edilmelidir. Şeker hastalarının her öğünleri düzenli olmalı ve öğün atlamamaya dikkat etmeleri gerekmektedir. Lifli gıdalar tüketilmeli, özelliklede yağsız yoğurt ile yulaf karışımı kan şekerini kontrol altına aldığından gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.

Şeker hastalığında spor önemli bir yere sahiptir. En azından hafif tempoda yapılan 30 – 40 dakikalık yürüyüşler bile fayda sağlamaktadır. Çünkü spor; kan dolaşımının hızlanmasını, kan şekerinin kontrol altına alınmasını ve kan yağlarının düşmesini sağlamaktadır.

 

 
Toplam blog
: 13
: 58
Kayıt tarihi
: 13.07.19
 
 

Merhaba, ben Burcu :) Burada olma amacım, bildiğim, gördüğüm ya da gözlemlediğim her şeyi meraklı..