Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Dişhekimi Nezahat Adar Ağaca

http://blog.milliyet.com.tr/dishekimi_nezahat

09 Şubat '08

 
Kategori
Sağlık
 

Diş hekimi korkusunu yenmenin yolları

Diş hekimi korkusunu yenmenin yolları
 

DENTAFOBİ


Dişhekimi korkusu (dentafobi) genellikle küçük yaşlarda edinilir. Psikolojik olarak dişhekimine gitmekten korkma, hoşlanmama veya diş hekimine gitmeyi iğrenç bulma gibi davranışları kapsar. Küçük yaşlarda çevreden duyulan olumsuz dişhekimi konuşmaları, abartılarak anlatılan dişhekimi kaygıları yine abartılarak defalarca anlatılan diş tedavi anıları veya çocukları korkutarak terbiye etmeye çalışırken dişhekimini kullanmaktan dolayı kişilerin üzerine yerleşir

Dentafobiden kurtulmak için dişhekimine sık gitmeye calışmak, diştedavilerinin uzun sürmemesi için diş sağlığımıza özen göstermek, diş şikayetimiz olmasa bile sadece kontrol için diş muayenesine gitmeyi ihmal etmemek gerekir.

Ayrıca dentafobi ye sahip kişiler hekimlerinden randevu alırken bu özelliklerini hekime bildirirlerse hekim tarafından daha boş bir zaman ayarlanıp hekim hasta ilişkisini daha uzun zamana yayarak korkuyu yenmek adına daha fazla süreye sahip olacaklardır.

Bu tür korkuları olan kişilerin bazısı diş tedavi aletlerinin çıkardığı seslerden rahatsız olurlar. Eğer korku sesten kaynaklanıyorsa tedavi sırasında bir kulaklıkla müzik dinlemek sesin duyulmasına engel olur. Bazı kişilerde ise beyaz önlük görmeye karşı bir korku gelişmiştir. Eğer durum bu ise randevu alınırken hekime beyaz önlük giymemesi için uyarıda bulunulur. Eğer korkular muayene sırasında ortamda bulunabilecek kokulardan kaynaklanıyorsa yine hekime bu konu önceden söylenerek daha ileri önlem alması sağlanır. Daha ileri derece dişhekimi korkusunu yenmek için ise bir psikiyatristen yardım almak en doğrusudur.

Yeni nesillerde ise bu tür korkunun oluşmaması için çocukları dişhekimi veya diş çektirmekle korkutmamak, yanlarında gereksiz dişhekimi tedavi hatıralarını anlatmamak ve çocuklarımızı dişhekimine altı ayda bir kontrol muayenesine gÖtürüp onları dişhekimine alıştırmak gerekir.

HEPİNİZE SAĞLIKLI DİŞLER VE SAĞLIKLI GÜNLER DİLİYORUM.
DİŞHEKİMİ NEZAHAT ADAR AĞACA ESKİŞEHİR

 
Toplam blog
: 18
: 1170
Kayıt tarihi
: 04.11.07
 
 

1957 doğumluyum. Marmara üniversitesi 1979' de mezun oldum. 22 yıl memuriyet ve 26 yıl muayenehane h..