Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '15

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Doğumda sancıyı azaltan 9 doğal yöntem.

Doğumda Sancıyı Azaltan 9 Doğal Yöntem.
 
İlk doğumumda, doğal doğum gerçekleştirmeye karar vermiştim. Fakat doğal ağrı yönetim teknikleri için hiç hazırlanmamıştım. Daha doğrusu sadece, benim saf doğumum – Kolay Doğum adında bir kitap okudum. Bu kitap kütüphanemde bulunan doğumla ilgili bulabildiğim tek kitaptı, ve bu kitap doğumda tıbbi ilaç desteğini ön planda tutuyordu.
Medikal ilaçlarla desteklenmiş ilk doğumumdan sonra,  ikinci doğumumda doğal yollardan (tıbbi,medikal ilaçlar kullanılmadan) desteklenmiş doğum sancısı yönetim yolları bulmaya karar verdim. Doula’mın , doğal doğum destekçisi birkaç arkadaşımın, ve epeyce kitap ve birkaç videonun yardımıyla, Karar verdiğim doğal doğum için doğal doğum sancısı yönetim tekniklerini öğrenmeye artık hazırdım.
Her şey herkes için işe yaramaz, fakat burada deneyebileceğiniz 8 doğal doğum sancısı yönetim teknikleri bulunmakta:
Doğum Topu Tekniği
Bu teknik basit olarak bir pilates topuyla hemen hemen aynı. Doula’m ben hamile iken bir pilates topunun üzerinde hareket etmemi önerdi, ve bu zıplamanın doğum sırasında büyük rahatlama sağladığını buldum. Pilates topunun üzerine oturdum ve ileri geri sallanmaya başladım, ve ayrıca dizlerimin üzerindeyken pilates topuna ağırlığımı bıraktım.
 
 
 
 
 
 
 
 
Değişen Pozisyonlar
İlk doğumumda 16 saat hastanede yattım. İkinci doğumumla beraber, sıksık pozisyonlarımı değiştirdim. Her iki bebeğimde pelvisime baş aşağı şekilde duruyordu,
ve bu yoğun bir bel ağrısına sebep oluyordu. Dört elimle emeklemenin bu ağrıyı hafifletmeye yardım ettiğini keşfettim. İkinci doğumumda, doğumu gözlemlemek için hemşiremin bana hastaneye yat dediği zamanlar oldu. Yatağın içindeyken bile, ebemin bana söylediği bebeği doğum kanalına baş aşağı çevirmek için ileri geri sallanabilir hareketi yapabiliyordum.
 
Su!
Ne yazık ki, suda doğumu hiç tecrübe edemedim. Tecrübe edememe rağmen, ikinci doğumumda ortalıkta dolaşabilecek kadar rahattım, doğum yaptığım hastanenin odasında hiç küvet yoktu( Küvet olmadığını biliyorlardı), fakat duşu kullanabiliyordum. Doğumumda en sevdiğim parça duş kabininin içinde pilates topuna oturmaktı. Topun üstünde ileri geri sallanıyor, tüm vücudumla topu,sandalyeyi kaplıyor, daha sonra doula’mın ve eşimin üzerime sıcak su serpmesine izin veriyordum. Su benim için en rahat  doğum sancısı rahatlatma tekniğiydi.
 
Masaj
Sadece eşim masaj yapmadı, doula’m ve benden sorumlu hemşire doğumuma ilgi gösterdi, fakat ben ayrıca doğum ekibimin parçası olarak profesyonel masaj terapistim olmamasına çok bozulmuştum. Masajı ve karşı tepkiyi sancı rahatlatma için çok yardımcı buldum.
 
Sıvı Alma
İlk doğumumla birlikte, sadece küçük buz parçaları çiğnedim. ( Eğlenceli değildi ). İkinci doğumumla birlikte, doula’m beni iyi sulandırılmış bir şekilde tuttu. Susuz bir vücut, krampları daha çok acı verici yapıyor. Hastane poliçesine karşı gelmedikçe ( ilaçlara yada sağlık makinelerine bağlı olabilirsiniz ) , size doğum sırasında bol bol sıvı almanızı tavsiye edebilirim.
 
Derin Nefes
 
İlk doğumum aşırı derecede ilaçlı olsa da, İlk 8 saat boyunca kendimi sancı önleme yöntemlerinin içinde bulacak şekilde hazırladım. Nasıl nefes alacağım konusunda bir fikrim yoktu. Uzun ve derin nefesler almaktansa, kısa nefesler alıyor ve gerginleşiyordum. Bu sadece acıyla gerçekleşiyordu ( yükseliyor ).  İkinci doğumumda, derin ve daha derin nefesler alıp ve yavaşça dışarı vermek beni gerçekten rahat kalmamı sağladı ve acıyı kontrol edebilir hale getirmeme yardım etti
 
Kasılmalarınızı Kapsamak
Kasılmaların acısını hissettiğinizde, ilk tepkiniz muhtemelen gerginleşmek yada acıyla savaşmak olacaktır. Lütfen denemeyin. Kasılmaları dalgalar gibi buluyorum. Yavaşça başlıyorlar, yükseliyor ve acının yoğunluğu doruğa ulaşıyor ve yavaşça acıları azalıyor ve kısa bir aradan sonra sona eriyor. Acıyla savaşmaktansa, onu kucaklamaya çalışın. Bu acının sonsuza kadar sürmeyeceğini biliyorsunuz. Takım olarak buna dalgalarda sörf yapmayı deneyin diyebiliriz.
 
Isı
Özellikle ısıtılmış, sıcak ve pirinçle doldurulmuş torbalar, yada sıcak su dolu bir şişe hatta elektrik ısıtmalı ufak bir yastık bile ağrıyı hafifletmeye yardım edebilir.
 
Esansiyel Yağlar ( Doğal yağlar: Çiçek yağları, çekirdek yağları vs.)

Son doğumumda bunlardan çok kullanmadım, fakat çantam bir sonraki için çoktan bunlarla doluydu. Özellikle lavanta, lavantanın aşırı derecede yatıştırıcı bir etkisi var. Doula’m yada eşimle birlikte bir banyo lifinin üzerine birkaç damla damlatıp bundan sonra burnumu tıkayıp nefes almayı planlıyorum. Duş alırken bazı esanslı yağlara yer verebilirsiniz, ayaklarınızla esanslı yağı ovun ya da doğum yapmanıza imkan sağlıyorsa, hatta odanızda değişik yerlere bu esanslı ürünleri dağıtabilir, yerleştirebilirsiniz.

 
Toplam blog
: 11
: 626
Kayıt tarihi
: 28.05.14
 
 

22 yıllık hemşireyim ve halen Nutrisyon Hemşiresi olarak görevime devam ediyorum. 2 yıl boyun..