Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Temmuz '18

     
    Kategori
    Coğrafya
     

    Eiffel Kulesi | Fransa

    Eiffel Kulesi Fransa ‘nın Paris şehrinde bulunmaktadır. Kule demir ve çelikten yapılmıştır. Bu eser Fransa ‘nın en önemli sembolüdür dersek, yanlış tanımlamış olmayız. Kulenin ismi, kuleyi inşa eden firmanın sahibi olan Mimar Gustave Eiffel ‘den almıştır. Turristik açıdan büyük ilgi gören kule, yılda ortalama 6 – 10 milyon turist çekmektedir.

    Eiffel Kulesi 1887 – 1889 yılları arasında, Fransız Devrimi ‘nın 100. yıl kutlamalarında yapılmış ve Paris Fuarının giriş kapısı olarak yapılmıştır. Her ne kadar kulenin mimarı Gustave Eiffel olarak bilinse de aslında gerçek mimarı İsviçreli Maurice Koechlin ‘in siparişi üzerine kuleyi tasarlayan Stephen Sauvestre ‘dir. Stephen, meslektaşı Emile Nouguier ‘le beraber tasarımını yapmıştır.

    Kulenin yapım masrafı olarak yaklaşık 6 milyon Frank ayrılmıştır fakat kule bittiğinde yapılan masraf 7.739.401 Frank idi. Kule 1889 yılında tamamlandığında, daha açılışı yapılmadan beş ay öncesinde tam 1.9 milyon kişi tarafından ziyaret edilmiştir. Bu ziyaretçilerin sayesinde bir yılın sonunda kulenin masraflarının 3/4 ‘ü çıkarılmıştır.

    Kuleyi yapmak için yaklaşık üç bin işçi yirmi altı ay çalışmıştır. Bu süre zarfında 18.038 demir parçasını 2.5 milyon perçinle bir araya getirilmiştir. Bunun yanında hiç bir ölüm vakasının yaşanmaması, o dönem zarfında şaşırtıcı bir noktadır.

    Yapıldığı ilk zamanlarda Paris halkının tepkisini de oldukça çekmiştir. Kimisi bir utanç lekesi olarak görmüş kimisi de devasa bir sokak lambasına benzetmiş kimisi ise dev bir fabrika bacasına benzetmiştir. Hatta o devrin sanatçı ve aydın kişileri tarafından kampanyalar başlatılmış ve bildiriler yayımlamışlardır.

    Bugün ise Eiffel Kulesi dünyanın en güzel yapıları arasında kabul edilir. Halk arasında “Demir Kadın” olarak da isimlendirildiği olmuştur. Yapılmadan önce kule için sadece 20 yıl izin alınmıştı. Yani 1909 yılında kulenin sökülmesi gerekiyordu. Fakat kulenin yüksekliği, iletişim için uygun görülünce sökülmesinden vazgeçilmiştir.

    Kulenin yüksekliği 300 metredir. Zirvesinde bulunan televizyon vericileri ile birlikte bu uzunluk 327 metreyi bulmaktadır. Kule yaklaşık 2.000 m2 alanda bulunmaktadır. Bunun yanında her yedi yılda bir yeniden boyanır. Boyanma işlemi için tam olarak 60 ton boya harcanır. Boyama işlemi için 25 boyacı tam 15 ay boyunca çalışır. Bu işlem sırasında 1.500 fırça, 5.000 zımpara kağıdı ve 1.500 iş tulumu kullanılır. Ayrıca güvenlik için 50 km güvenlik halatı çekilir ve 20.000 m2 koruyucu ağ kullanılır. Boyamanın mali boyutu ise yaklaşık 3 milyon Euro ‘dur. Zamanla kulenin rengi de değişmiştir. İlk önceleri kırmızımsı kahve iken, sonra sarımsı kahve ve en sonunda ise bugünkü gri rengine dönüşmüştür. En açık renk zirve bölümünde kullanılırken, en koyu renk ise taban kısmında kullanılır.

    Bütün bunların yanında, malesef üzücü olaylar da yaşanmaktadır. Bugüne kadar yaklaşık 400 kişi kuleyi kullanarak intihar etmiştir. Bu nedenle kulenin birçok noktasında demir parmaklıklar bulunmaktadır. Ayrıca 2003 yılında kulenin üst kısmında bir yangın çıkmış ve bir saat içerisinde kimse zarar görmeden söndürülmüştür.

    Ziyaretçilere açık olan yerler sırasıyla 57. m, 115. m, ve 276. m ‘dir. Ziyaretçiler asansörler yardımıyla ilk iki yüksekliğe çıkmaktadır. Ayrıca bu katlarda lokantalar da bulunmaktadır. En üst kata çıkılmak istenildiğinde ise ikinci katta başka bir asansöre binilir.

    Kulenin açılışından sonra, ilk platforma kadar 50 yolcu taşıyan iki adet hidrolik asansör kullanılıyordu. Bunların için gerekli hidrolik presler ise 16 sütuna monte edilmişti. Kuzey kanadından ise başka bir asansörle ikinci kata ulaşılıyordu. İkinci Dünya Savaşı sırasında bu asansörlerin arızalanması sonucu Adolf Hitler kuleye yaya olarak çıkmak zorunda kalmıştır.


     

     
    Toplam blog
    : 1
    : 46
    Kayıt tarihi
    : 04.07.18
     
     

    Adım ali elektronik işi ile uğraşıyorum ve bir web sitem var Milleyet.com'da olmak çok güzel  ..