Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Şubat '17

 
Kategori
Eğitim
 

Empati kurmak

Empati kurmak
 

salih arıkan


Empati kendini bir başkasının yerine koymak olarak tanımlanıyor. Karşımızdakinin yerine yâ da başkasının yerine kendimizi koyabilir miyiz? Herkes doğumdan ölüme kadar bir şeyler yaşar ve bu yaşantı onda bir iz bırakır. Yâ da tecrübe edinmesini sağlar. Bir filozof der ya beni bir sen anladın sende yanlış anladın.

İki arkadaş gidiyoruz başımıza bir kaza geldi. Hiç bir şey olmadı. Ama ikisi de korktu. İkisinin de korkuları kaygıları yaşanmışlıklarından kaynaklı bir psikolojisi var. Herkesi aynı mı etkiler bu kaza. Ben engelliyim hiç görmüyorum. Bir eve misafirliğe gittim. Ev sahipleriyle sohbet ettim yedik ve içtik. Bir anı paylaştık. Şimdi bu ev sahipleri Empati mi kurdu? Bence hayır sadece anlamaya çalıştı, ve benim yanımda oldu. Bence bu çok önemli gözünüzü kapatarak kör taklidi yapmayın. Bir şair der ki sana kör ol demiyorum kör olma da gör beni.

Bence birlikte yaşama kültürünü artırmak güzel olur gezilerle, pikniklerle, çay sohbetleri, sanat etkinlikleri, spor faaliyetleriyle birbirimizi anlamaya, tanımaya çalışırsak ne olur güzel olur.

Bir kahvaltı etkinliğine gittim. Bu arkadaşlar engellileri tanıyor ama dışarıdan. Kahvaltıda zeytin solda, peynir karşıda, boyozlar önümde, domates uzakta. Baktım olmayacak bana bir tabak hazırlar mısınız dedim. Kalabalıkta farklı yerlerdeki yiyecekleri bulmak zor olacaktı. Ben o kahvaltıya katıldım hepimiz bir şey öğrendik. Bizim telefon bilgisayar kullanmamız hep görenlerin dikkatini çeker. Bazen de bilgisayarın ekranını açmayı unuturuz. Adam der ki iyi de ekranda bir şey görünmüyor. Ben şuna inanıyorum bir arada olmamız ve birbirimizden farklı olmamız bir güzelliktir. Bu güzellikleri paylaşmak kaynaşmak en iyisidir. Aramıza üç milyondan fazla Suriyeli girdi. Evet, ekmeğimiz küçüldü ve bazı zorluklar yaşıyoruz. Bunu inkâr etmek yanlış olur. Ancak sadece olumsuzluklara odaklanmakta ayrı yanlış olur. Suriyelilerin aramızda olmasının hiç mi güzel tarafı yok, Bence var. Bunca kültürel revizyona rağmen bir milletin kardeşlerini tüm olumsuzluklara rağmen bağrına basması ve aşını, ekmeğini paylaşması çok önemli. Örneğin çocuklarımız kaynaşsa ve bizim çocuklar Arapça öğrense Suriyeliler'de Türkçe öğrense kötü mü olur. Farklılıklarımızı zenginliklerimize dönüştürdüğümüz güzel yarınlar diliyorum.

Kaynak:

https://beyazayizmirhaberler.blogspot.com.tr/2017/02/empati-kurmak.html

 

 
Toplam blog
: 1156
: 67
Kayıt tarihi
: 17.11.16
 
 

1977 Manisa Akhisar'da doğdum. 1986 İzmir Bornova İzmir Körler Okulu'na başladım. 1997 İzmir Karaba..