Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '19

 
Kategori
Bilim
 

En Büyük Yıldız: UY Scuti

Bilinen Evrenin En Büyük Yıldızıyla Tanışın; UY Scuti

Evrenin tamamını bilmiyoruz. Hatta şöyle ki, evrenin ne kadarını bildiğimizi bile bilmiyoruz. Yıllardır süren çalışmalarla her geçen gün yeni verilere ulaşıyor, evrenin her geçen gün aslında ne kadar büyük olduğunu yeniden görüyoruz. Sonsuza giden bu yolculukta bildiğimiz bir şey var. Şu ana kadar keşfedilmiş, yani bildiğimiz evrenin en büyük yıldızı UY Scuti. Çapı 2,46 milyar kilometre, bu güneşin tam 1900 katı bir büyüklüğe tekabül ediyor. En büyük yıldızların arasında olan VY Canis Majoris, Scuti'ye göre yüzde 70 daha ağır olmasına karşın sadece 2 milyar km çapa sahip. UY scuti'nin içine 5 milyar civarı güneş sığdırmak mümkün. Yan yana hayal edildiğinde UY Scuti'nin yanında güneş bir toz zerresi. Güneşin içine 1 milyon tane dünyanın sığabildiğini biliyor muydunuz peki?

UY Scuti dünyaya 9 bin 500 ışık yılı kadar uzak. Kalkan takım yıldızında yer alıyor. Büyüklüğüne gelirsek; eğer saatte 1000 kilometre hızla giden bir uçakla hiç durmadan Scuti'nin ekvatoru üzerinden çevresini dönmeye kalksaydık, bu yolculuğu ancak 850 yılda tamamlayabilirdik. Dünya 10 santimetre çapında bir tenis topu büyüklüğünde olsaydı, UY Scuti 1520 metre (1,5 kilometreden fazla) çapında dev bir küre olacaktı. UY Scuti 1860 yılında Alman gökbilimciler tarafından, Almanya'da bulunan Bonn Gözlemevi'nde keşfedildi. Büyüklüğü ve hacmine dair kesin bilgileri ise 2012 yılında Şili'de bulunan VLT teleskoplarıyla elde ettik. Güneşten 340.000 kat daha parlaklığa sahip olan bu devasa yıldızı ortalama bir teleskop ile görmek mümkün. UY Scuti çok parlak bir yıldız burada hemfikiriz ama buna karşın çok uzakta. Işık kirliliğinin çok düşük olduğu bir yerde, iyi bir dürbün ile görme şansınız var, ama yine de düşük bir ihtimal. Bir teleskop ile baktığınız zaman göreceğiniz UY Scuti, yıldızın bugünkü görüntüsü değil, ortalama 9500 sene önceki hali. Bulunduğu takımyıldızında 38. yıldız olan UY Scuti, kendi büyüklüğüne yakın olan Gamma Scuti Yıldızı'nın sadece birkaç derece kuzeyinde bulunuyor.

Bu devasa yıldız, henüz insanoğlunun keşfedebildiği en büyük yıldız. Evreni keşfetmeye devam ediyoruz. Belki daha uzaklarda bir yerlerde Scuti'den daha büyük yıldızlarla karşılaşacağız. Bunu zaman gösterecek. Tek bildiğimiz şu ki, evren uçsuz bucaksız bir serüven. Milyarlarca yıldız, milyonlarca galaksiye sahip bu eşsiz büyüklüğe sahip evren sadece insanoğluna mı ait peki?

oguzcankp@gmail.com

 
Toplam blog
: 3
: 439
Kayıt tarihi
: 16.05.19
 
 

Bülent Ecevit Üniversitesi, Muhasebe ve Vergi Uygulamalı bölümü öğrencisi. Zonguldak'ta ikamet ed..