Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Temmuz '19

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Ev İçin Temizlik Önerileri

Yeni bir ev kiraladınız ya da satın aldıysanız, eşyalarınızı taşımadan evvelce amacıylaize sinecek şekilde temizlik yapmanız gerekir. Boş evi temizlemek her ne kadar basit gibi düşünülse de, son ana bırakılmayacak kadar mühim bir iştir ve detaylar içerir.

Taşınmadan evvelce yeni evin tertemizliği ile alakalı kendinize bir “yapılacaklar listesi” hazırlarsanız, hem çok iyi organize olabilir, hem de hiç bir ayrıntıyı atlamadan bu aşamayı başarı ile sonuçlandırabilirsiniz. Evin durumu, yapılacak işlerin sıralamasını da belirleyecektir. Örneğin; inşaatı yeni bitmiş bir eve taşınıyorsanız, boya-bAdana-tadilat gibi işleriniz olmayacak, bunun yerine inşaat tertemizliği gerçekleştirme mecburiyetinde kalacaksınız. Ama şayet taşınacağınız evde sizden evvelce birileri oturmuşsa, boya-bAdana-tadilat işleri, sizin evvelceliğiniz olacaktır.

Badana ardından temizlik nasıl yapılır?
Boya badana ardındannda tertemizliğin sizi zorlamaması amacıyla baştan bir grup önlemler alabilirsiniz. Boya yapılacak olan odanın zeminini naylon gibi kullanıp atacağınız bir malzeme ile boydan boya kaplayıp, bilhassa kenarlarını bantlayarak sabitlerseniz, yerlere boya damlamasını engellemiş olursunuz. Bu aşamada püf noktası olarak, prizleri ve aydınlatma düğmelerini, lambaları da kaplamayı ya da boya tamamlanana kadar sökmeyi aklınızdan çıkarmamalısınız. Eğer bütün bu sıkı önlemlere karşın damlayan boya varsa, lekeleri tiner ve terebentin ile çıkarabilirsiniz. Ancak bu malzemelere çıplak elle değmemeye ilgi etmeyi, burnunuzu maske ile kapatarak kimyasal kokularından uzak kalmayı ihmal etmemelisiniz.

Badana ardından kapa bir temizlik yapıp toz çöp ve atıklardan kurtulun. Temizliği yukarıdan aşağıya doğru yapın. Yani şayet odalarda temizlik yapıyorsanız evvelce camları temizleyin sonra kapı ve pervazları temizleyin daha sonra zemini temizleyin. Eğer mutfakta temizlik yapıyorsanız evvelce dolap üst ve içleri ardındannda camlar sonra zemin tertemizliğini yapın. Eğer bu sırayı hatalı uygularsanız birtakım yerleri iki hem de üç kere temizlemek halinde kalabilirsiniz. Bu da sizi yorar ve temizlik amacıyla daha çok vakit harcamanıza namacıyla olur. Yukarıdan aşağıya doğru temizlik kuralını ihmal etmeyin.

Genel bir denetim gerçeklştirmeyi unutmayın
Eğer sizden evvelce başkasının oturduğu bir eve taşınıyorsanız, genel temizlikten evvelce tadilat gerektiren, ya da hijyen yönünden değiştirilmesini ideal görüldüğü noktaları denetim etmelisiniz. Aspiratör filtresi, varsa klimanın filtresi, klozetin kapağı, havalandırma ızgarası ilk olarak bakmanız gereken yerlerdir. Yaptığınız denetim esnasında kabarmış parke, sızdıran su borusu, kapanması güç bir pencere gibi küçük tefek onarım gerektiren yerleri saptayıp, temizlik evvel bu onarımat ve değişimleri yapmalısınız.

Genel tertemizliğin aşamaları
Dışarıdan içeriye doğru bir temizlik prensibi ile hareket ederseniz, işleriniz basitlaşır. Dolayısıyla temizliğe balkon ve camlardan başlamanız doğru olur. Ardından bütün kapıların amacıylai ve dışını güzelce silebilirsiniz. Varsa şömine, ardındannda aydınlatma üniteleri ve en sonucunda yerlere geçebilirsiniz. Tüm çöpleri atıp yerlerin tamamını süpürüp sildiğinizde, işin büyük alanı da bitmiş olacaktır.

Mutfak ve Banyo Temizliği
Eğer evde demirbaş olarak bulaşık makinesi ve fırın varsa, ilk olarak bu aletlerin iç dış tertemizliği ile işe başlayabilirsiniz. Ardından aspiratör ve davlumbaz, dolapların içi ve dışı, çekmeceler, tezgâh, lavabo ve duvar tertemizliği ile mutfağı basitçe bitirebilirsiniz. Yeni ev tertemizliğinde banyo da gerektiğince mühimdir. Küvet, dUşakabin, lavabo ve klozetin tertemiz ürünlerle tertemizliğini yaptıktan sonra, banyo duvarlarını ve yerlerini silerek işin en zor bölümünü da bitirmiş olursunuz.

Yeni evinizin bütün tertemizliğini profesyonel bir yardım alarak halledebileceğiniz gibi, birkaç günlük planlı çalışmayla kendiniz de basitlıkla bu işi başarabilirsiniz. Nakliye esnasında evinizin yerleri biraz kirlenebilir; bunun amacıyla kapınızın önüne ıslak büyük bir bez yerleştirebilirsiniz.

 

Mikail UKAN

 
Toplam blog
: 2
: 69
Kayıt tarihi
: 03.07.19
 
 

Bilgi paylaştıkça çoğalır. Ben de faydalı bilgi sahibi olmak için buradayım ..