Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Kasım '17

 
Kategori
Tarih
 

Fatma Seher Erden Milli Mücadele Kadın Kahramanı

Fatma Seher Erden Milli Mücadele Kadın Kahramanı
 

     Fatma Seher Erden namı değer Kara Fatma olarak bilinen milli mücadele de bulunmuş baş kadın kahramanlarımızdan biridir. 1888 yılında Erzurum'da doğmuştur. Biz şu anda vatanımız da bağımsız, özgür ve refah içerisinde yaşıyorsak bunu Milli Mücadele yani Kurtuluş Savaşı kahramanlarımıza borçluyuzdur. Allah onlardan razı olsun. Bir devlet Kurtuluş Savaşı ile küllerinden doğmuştur. O devlet Türkiye Cumhuriyet'i dir. Bütün kahramanlarımıza Allah rahmet eylesin.

    1955 yılında yine Erzurum'da vefat etmiştir. Aslen kendisi Malatya'lıdır. Aladağlı olup Yusuf Ağa'nın kızıdır. Gerçek adı Fatma Seher Erden'dir. Subay olan Suat Derviş Bey ile evlenmiş ve Balkan savaşına katılmıştır. Daha sonra ailesinden on kadar kadını örgütleyerek 1.Dünya Savaşı'na katıldı. Eşi Kafkas Cephesi'nde Sarıkamış'ta şehit düşünce Erzurum'a geri döndü.

    Erzurum'da bir süre kalan Fatma Seher Hanım, Sivas Kongresi'nde bulunan Mustafa Kemal Paşa ile görüşüp görev aldı. Mustafa Kemal Atatürk'ün verdiği sanla "Kara Fatma" olarak anılır oldu...

    İstanbul'a dönen Fatma, on beş kadar vatansever genci etrafında toplayarak Kocaeli'ne geçti. Köylerde durumu asla belli etmeden tam bir teşkilat kurmayı başarısıyla Geyve'de cephe tuttu. Halit Bey'in komutasında bir yıl çalıştı. Bu sırada bir çarpışmada ilk kez yaralandı. Bağlı olduğu birlik kaldırılınca da orduya çavuş rütbesiyle girdi. Mili Müfreze Komutanı olarak Batı Cephesi'nde görevlendirildi. 300 kişiyi aşkın birliği ile 30 Ağustos 1922 Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nde Mehmetçikle birlikte, düşmanı ülkeden çıkarma yolunda destanlar yazdırdı.

    Memleketin kara günlerinde, bütün kadınlığı gönülden temsil eden, vatan için, bağımsızlık için dövüşen ve adı sık sık gündeme gelen Kara Fatma, ülkesinin  endişeli günlerimizin sayılı kahramanlarından, kadınlarından en saygıya değer olanlarından biridir. Büyük Taarruz'ın ilk günlerinde General Trikupis'in birliğine esir düşmüşsse de, kaçarak yeniden müfrezesinin başına geçmiştir.

   Fatma, kahramanlıkları açıkça takdir edilerek, başka birliklere de örnek gösterilmiştir. Bu çalışmalarından dolayı çavuş ünvanını almıştır. 1922 yılında kendisine Teğmen unvanı verilmiştir. Milli mücadeleden sonra Üst Teğmen rütbesi ile emekli edildi. Ancak maaşını Kızılay'a bağışlamıştı.

    Fatma; zayıf, orta boylu esmer bir hanımdı,gözleri ve kaşları siyahtı. Elbisesi, erkek elbiselernin hemen hemen aynısıydı. Entari yerine geniş şalvar, ceket yerine ise sarka denilen bir tür cepken giyerdi.

Tutsak edilişinin öyküsünü şu şekilde ifade etmiştir.

"Altımdaki Ceylan ismindeki, güzel talim ettirilmiş çok akıllı bir hayvandı; adeta bir piyade neferi gibi düşman mevziine sokulmakta fevkalede mahirdi. Afyon civarındaki Sürmeli köyünde bulunan düşmana müfrezemle taarruz esnasında, hayvanımla düşmanın mevziine sokulmak icap etti. Bu esnada düşman tarafından bir kement atılarak yakalanmıştım ve hayvan da şahlanarak bizim tarafa firar etmeye muvaffak oldu; bende bu suretle düşmana esir olmuştum.

Beni yakaladıkları zaman gözlerim bağlanarak, kendi mevzilernin iki saat gerisinde bir yere götürülmüştüm ve burada gözlerimdeki mendil çözüldü ve sürmeli köyünde kurmuş oldukları karargahlarında yarım saat isticvap edildim; benden izahat almak için mütemadiyen sıkıştıyorlardı; bende verdiğim cevaplarda kaçamak cevaplar veriyordum. Bunlar arzu ettikleri maksadı temin edemediler. Bunun üzerine,Başkumandanları olan Tirikopis'in yanına götürdüler. Beni görünce son derece hayretle bana bakıyordu ve 'Sen Kara Fatma!'" diye üc defa hayretle ismimim tekrarladı. Biraz sonra hayret ettiğinin sebebini son sualinden anladım. Meğer bunlar, Kara Fatma'yı devasa bir şey tahayyül ediyorlarmış ve ben de bunlara cevaben 'Anadolu'daki Kara Fatmaların en kuvvetlisi benim' demiştim. "

 

 
Toplam blog
: 48
: 523
Kayıt tarihi
: 26.05.16
 
 

1993 yılında Sinop ili Durağan ilçesinde doğdum. 1997 yılında ailemle birlikte İstanbul'a geldim...