Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '17

 
Kategori
Doğal Tedaviler
 

Figani Efendi Eriği

Figani Efendi Eriği
 

 
 
Demirci ve çevresinde yetiştirilen , kabızlığın tedavisinde ilk başvurulan ilaç olan Figani Efendi eriğinin tarihçesi şöyledir;
 
Figani efendi, Moro, Yenişehir eşrafından Derviş Ali Bey'in oğludur. Babasının Yunanlılarca katledilmesi üzerine İzmir'e göç etmiş, oradan Demirci Ziraat bankasına memur olarak gelmiştir. (Tahminen 1886 yılları) Demirci eşrafından Şehitli Hacı Tahir ağanın kızı Fadime hanımla (1868-1943) evlenip kasabaya yerleşir.
 
Uzun yıllar bankada müdürlük yapan Figani efendi, ziraat konusunda sürekli yenilikleri takip etmiş, doğduğu yörelerden değişik bir cins erik fidanı getirip ilk olarak Gümrükçüzade Hacı Mehmet Ağanın bahçesine dikmiştir. Toprağı ve iklimiyle fevkalade uyum sağlayan yeni erik fidanı kısa süre içinde her bahçeye dikilip yayılmıştır.
Figani efendi eriği ortalama ceviz büyüklüğünde olup, ağustos ayında olgunlaşır. Sergilerde üzüm gibi kurutulur. Özel aroması ve lezzeti bulunan bu eriğin hoşaf, marmelat ve kompostosu da   hoş olup, bağırsak çalıştırıcısıdır.
 
 
Kurusu, yirminci asrın başlarında İzmir'de faaliyet gösteren Şark halı kumpanyası (Orient Carpet Co.) tarafından İzmir limanından halılarla birlikte Fransa ve İngiltere’ye ihraç edilmiştir.
Tıbbi faydaları öğrenilince, Avrupalı doktorlar o yıllarda hastalarına, müshil ilacı olarak  tavsiye etmişlerdir.
 
Halen Demirci'ye  has özel şifalı bir meyve olarak misafirlere ikram edilir.
 
 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..