Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ocak '17

 
Kategori
Sağlık
 

Gebelik hesaplaması nasıl yapılır?

Gebelik hesaplaması nasıl yapılır?
 

Gebelik hesaplama, anne adaylarının sık sık kendi mahremiyetlerinde yaptıkları bir hesaplamalıdır. Gebelik hesaplaması sayesinde tahmini doğum tarihi ya da bebeğin hangi burç olacağı bulunabilir. Bu aşamada anne adaylarının bilmesi gereken, gebelik hesaplaması yaparken adet görülen son tarihinin ilk gününün dikkate alınması gerektiğidir.  Ay hesabı yapmak, gebelik hesaplamasında yanılmalara yol açar. Bunun sebebi ise bir ayın tam olarak dört hafta olmamasından kaynaklanır. Şayet anne adayı adet tarihini hatırlamıyorsa bu aşamada ultrason kontrolleri ile tahmini doğum haftası hesaplanarak gebelik hesaplaması yapılmaktadır.

Kaç aylık hamileyim?

Anne adaylarının büyük bir kısmı gebelik haftasını hesaplasa dahi kaç aylık gebe olduklarını öğrenmek ister. Gebeliğin kaçıncı ayının bittiği ve doğuma kaç ay kaldığını merak eden anne adayları, hesaplarının doktor hesapları ile uyuşmadığını görebilir. Bunun sebebi ise bir ayın dört hafta olmamasıdır. Hamilelik, kırk haftada tamamlanan bir süreçtir.  Bu sebeple de önemli olan ay hesabı değil hafta hesabıdır. Ancak kaç aylık hamile olduğunu merak eden anne adayları için ortalama olarak gebelik ayları:

·         Gebeliğin 1. Ayında anne adayının 5. Haftasıdır.

·         Gebeliğin 2. Ayı bittiğinde anne adayı 9 haftalık gebedir.

·         Gebeliğin 3. Haftası bittiğinde anne adayının 13. Haftasıdır.

·         Gebeliğin 4. Ayı bittiğinde anne adayı 17 haftalık gebedir.

·         Gebeliğin 5. Ayı bittiğinde anne adayı 21 haftalık gebedir.

·         Gebeliğin 6. Ayı bittiğinde anne adayı 25 haftalık gebedir.

·         Gebeliğin 7. Ayı bittiğinde anane adayı 29 haftalık gebedir.

·         Gebeliğin 8. Ayı bittiğinde ise anne adayı 33 haftalık gebedir.

Gebeliğin 36. Haftası tamamlandığında ise artık 9. Ay yani son gebelik ayına girilmiştir. Bu hesapla gebelik 9 ay 10 gün olmaktadır. 40 hafta tamamlandığında ise gebeliğin tam olarak 280 günü doldurmuştur.

Ay hesabı anne adaylarının kafa karışıklığına yol açacağı için hafta hesabı yapmak alışkanlık haline getirilmelidir. Gebelik toplamda 40 haftadır ve tüm hesaplamalar buna göre yapılmaktadır. Bu sebeple de ay hesabı ciddiye alınmamalı ve doktor kontrolleri ile son adet tarihi dikkate alınmalıdır.

Halil Aslan

 
Toplam blog
: 4
: 1129
Kayıt tarihi
: 23.11.16
 
 

Eğitim:   1973-1980 Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi / Lisans 1982-1986 Erzurum Atatürk..