Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '17

 
Kategori
Deneme
 

Geçmişten Geleceğe 1

Aklıma tarihte okumuş olduğum, Büyük Selçuklu'nun Kuruluş Yılları geldi.. Selçuklular 16.000 kişilik ordusuyla kendilerinin beş katı olan orduyu nasıl hezimete uğratmışlar.

Her iki taraf için de hayati önemi olan bu savaşı, orduların mevcutları arasındaki orantısızlığa rağmen Selçuklular'ın kazanmasının en önemli sebeplerinden birisi o anların kendileri için ölüm-kalım savaşı olduğunu bilmeleriymiş.

Tabi ordularının yapıları da bir o kadar önemli olmalı. Selçuklu ordusunun vur-kaç taktiği, dolayısıyla Gazne ordusunun hareket kabiliyetini kısıtlamışlar.

Bir başka önemli etki ise iki ordunun terkibiymiş. Yani Selçuklu ordusu, bir devletin kuruluşu için "aynı soydan insanların  kayıtsız-şartsız dayanışmasıyla, aynı davaya baş koymuş, her şartta kazanmak" mecburiyetinde olan savaşçıların ruh haliyle hareket etmiş.

Gazneli ordusu ise, muhtelif milletler üzerinde hüküm süren bir iktidarın, kaçınılmaz olarak bu milletlerden oluşması ve "ortak menfaatlerden çok şahsi çıkarların" gözetilmesiymiş. Yani aldığı ücreti biraz fazlasıyla kim öderse ödesin ona hizmet etmeye, başka bir deyişle "ihanete hazır" kimselerden meydana geliyormuş.

Sonuç olarak Gazneliler bu savaşta (Dandanakan) yenilgileri sonucu en önemli eyaletlerinden olan Horasan ve Harizm'i kaybetmişler.
( Şimdi ben bir benzetme yapmıyorum; zaten anlaması gerekenler anlamışlardır.)

 

 
Toplam blog
: 17
: 149
Kayıt tarihi
: 06.12.17
 
 

İzmir 27.Dönem Milletvekili Adayı/ Bizim yanımızda ancak inandıklarımız vardır. Yanımızda olamaya..