Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

abuzer ramazan KARALAR

http://blog.milliyet.com.tr/abuzerce

23 Aralık '13

 
Kategori
Geri Dönüşüm
 

Geri dönüşüm.

Geri dönüşüm nedir?

Nasıl elde edilir?

Nasıl kazanılır?

Geri dönüşüm için bizler neler yapmalıyız?

Evet, bunları tek tek sıralamakla bitiremeyiz. Öyle ki soruları sordukça, ardı arkası gelmeyen, belki de bizi çıkmaza sokan binlerce soru peşi peşine gelir. Asılında yapmamız gereken şeyler çok basittir. Bu hassasiyeti ilk önce evlerimizde yapmalıyız. Aile bireyleri kendi aralarında bu sorumluluğu almalı ya da paylaşmalı.

Aile çatısı altında kullandığımız evlerimizde ömrünü doldurmuş neler var?

Hangi maddeler, doğaya ne kadar zarar verir?

Hangi maddeleri evlerimizde, tekrar kendi imkânlarımızla dönüştürebiliriz ya da kullanabiliriz?

Önce bu konuda bilinçlenmeliyiz. Çocuklarımıza bu konuda yeterince bilgi ve sorumluluk vermeliyiz. Hatta bu konuda resmi kurumlarımızın ve okullarımızın da çalışmalarını daha ileri götürmeleri ve çocuklarımıza eğitici ders ve paneller verilmeli.

Geri dönüşümü, kısaca şu şekilde izah edebiliriz. Kullanım dışı kalan ömrünü ve miadını doldurmuş dönüştürülebilir atık haldeki malzemelerin birtakım yöntemlerle hammadde olarak yeniden üretim sürecine kazandırılmasına “Geri Dönüşüm” denir.

Geri dönüşümü, ayrıca sınıflandırabilir ve kendi aralarında ayırabiliriz. Geri dönüşen maddeler ise: Camlar, plastikler, piller, kâğıtlar, kauçuklar, madeni eşyalar, yağlar, beton atıklar, organik atıklar ve elektronik atıklardır.

Ülkemizdeki ve diğer dünya ülkelerindeki kaynakların hızla tükenmekte olduğu gerçeğini göz önüne alırsak, geri dönüşümün önemini o denli kavrarız. Ayrıca geri dönüşümde maliyetin daha da ucuzladığını, geri dönüşümle birlikte çevre kirliliğinin önlendiğini, vatandaşın cebinden çıkan paranın daha azaldığını düşünürsek, önemini daha çok kavrarız.

Geri dönüşüm, ayrıca doğal kaynaklarımızın korunmasına yardımcı olur, Enerji tasarrufu yapmamızı sağlar, Atıkları azaltıp, çöp miktarında düşüş sağlar ve geri dönüşüm ekonomiye yardımcı olur.

“Örneğin kullanılmış kâğıdın tekrar kâğıt imalatında kullanılması, hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azalttığı ve bir ton atık kâğıdın kağıt hamuruna katılmasıyla 8 ağacın kesilmesi önlenebilmektedir.’’

Unutmamalıyız ki geri dönüşümü sadece devlet büyüklerimizden ve Resmi kurumlarımızdan beklememeliyiz.

Çöp toplayan insanları görüyoruz zaman zaman, işte o toplanan çöplerdeki her şey ayrıştırılıp yeniden kazandırılabilir.

Mahalle aralarında ki hurdacıları görürüz zaman zaman, o hurdacılara satılan eşyalar; önce satan kişiye, sonra hurdacıya ve daha sonra da ülkeye ekonomik girdiyle gelir sağlayabilir.

Peki, tüm bunlar yeterli mi? Elbette yeterli değildir. Bize düşen görev, geri dönüşüm konusunda birey olarak üstümüze düşen görevi yapmaktır.

Bizden sonra ki nesillere daha güzel bir dünya ve hayat bırakmak için doğayı korumak istiyorsak, geri dönüşüm konusunu göz ardı etmemeliyiz.

 

 

  

 
Toplam blog
: 12
: 335
Kayıt tarihi
: 08.04.13
 
 

1966 yılında Adıyamanda doğdum, yaklaşık olarak 20 yıldır tiyatro ile amatörce uğraşmaktayım.. 2 ..