Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '18

     
    Kategori
    Tarih
     

    Global Tarih Yazıcılığı

    Global Tarih Yazıcılığı
     

    Temsili


    İnsanoğlu yaşadığı dönem içerisindeki etkinliklerini kanıtlamak için tarihe başvurmaktadır. Konunun uzmanı olmayan insanlar genellikle Rivayetçi (Hikayeci) Tarih yazımına yönelerek bir takım anlatılara inanmakta veya Öğretici (Pragmatik) Tarih yazımına yönelerek olayları bilmekle yetinip neden-sonuç ilişkisini kuramamaktadır. Globalleşen dünyada araştırmacı insan motifi zayıf olan toplumlar, olaylara bu açıdan baktıkları zaman yaşadıkları dönem içerisindeki etkinlikleri kısıtlı kalabilmekte veya tamamen yanlış sonuçlar doğurabilmektedir. Toplumlar yanlış yönlendikleri veya yönlendirildikleri anlayışlardan gerçekçi bir şekilde dönmezseler sonuçları çoğu zaman yozlaştırıcı veya yıkıcı olabilmektedir.
     
    Toplumlar veya devletler bu yanlışları bertarafedebilmek amacıyla tarih yazıcılığına yönelmiştirler. Çağdaş tarih yazıcılığı tekniklerini yakalayan ve tarihini yazabilme bilgi ve birikimine sahip toplumlar bu konuda çoğu zaman başarılı olabilmişlerdir. Türkiye Cumhuriyeti' nin tarihini esas aldığımız için Mustafa Kemal Atatürk' ün bu konudaki çalışma ve gayretleri konuyu özetlemektedir. Kurulan yeni devletin içerisinde yapılan çalışmalardan ilki, en doğru tarihi gerçekliğin ortaya çıkarılması olmuştur. 
     
    Günümüze gelindiğinde ise tarih yazıcılığının kullandığı teknikler yeniden ele alınmalıdır. Yazının icadıyla tamamen değişen insanoğlunun tarihi artık video kayıt imkanları ve görsel bilişimin gelişmesiyle farklı bir evreye girmiştir. Yapılan araştırmalara göre insanlar, sayfalarca yazılan yazıları okumak yerine görseli ve senaryosu iyi oluşturulmuş video kayıtlarını izlemeyi tercih etmektedirler. Global dünya keskin bir şekilde bu yöne yönlenirken, tarih yazıcılığında insanların kitap okumalarını beklemekle yetinmek yanlış olabilir. İletişimin saniyelere indiği dünya da, sorunun çözümü için modern tarih yazıcılığı evresi sonlandırılarak global tarih yazıcılığının kullanacağı teknik olan görsel ve işitsel materyallere dayalı tarih oluşturulmalıdır. 
     
    Zamanının şartlarını yakalayamayarak tarih yazıcılığı konusunda yaşadığımız sorunlar ve sorunların sonuçlarını göz önüne alarak çağın şartlarına uygun olan ve sosyal medya, iletişim araçları ve görsel kaynakları kullanacak olan global tarih yazıcılığı tercih edilmelidir.
     
     
    Toplam blog
    : 1
    : 154
    Kayıt tarihi
    : 25.05.17
     
     

    Muğla' da yaşıyorum ve aynı şehirde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi / Tarih bölümünde öğrenimime ..