Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mart '18

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Glukoz Fruktoz Mısır Şurubu Nedir? Zararları Nelerdir?

Glukoz Fruktoz Mısır Şurubu Nedir? Zararları Nelerdir?
 

Mısır şurubu olan yüksek glukoz-fruktoz karışımı şekerlerin faydalı ve zararlı yönleri...

Gerçekten günlük hayatta birçok gıdada kullanılan fruktoz şurubunun zararları tahmin edemeyeceğiniz kadar fazladır: Bu yüzden bu konuyu iyice kavrayarak alacağımız gıdalarda daha dikkatli olmalıyız.

Umarız bu yazıyı okuduktan sonra hazır gıdaların "İçindekiler" bölümüne daha dikkatli bakar ve glukoz-fruktoz şurubu içerikli mamulleri almamaya özen gösteririz.

Öncelikle bazı kavramları tanıyalım:
Glukoz: Doğal bir şeker olan glikoz birçok meyvede doğal olarak bulunur normal bir tüketimiyle herhangi bir zararlı yönü bulunmamaktadır.

Fruktoz: Doğal olarak bir çok besin maddesinde bulunan 6 karbonlu bir monosakkarit bir şekerdir.

Glukoz-Fruktoz Şurubu: Glukoz şekeri ve fruktoz şekerinin karıştırılması ile oluşan bir şeker çeşididir.

İşte asıl sorun burada ortaya çıkmaktadır. Glukoz şurubu tek olarak kullanılması durumunda herhangi bir zararı yoktur. Ancak yüksek fruktozlu mısır şurubu kullanıldığında büyük bir tehlike ortaya çıkmaktadır...

Neden Şeker Yerine Şurup Kullanılıyor?
Aslında sorunun cevabı çok basittir, para. Evet fruktoz şurubu kullanılmasının sebebi daha ucuz olmasıdır. Örnek verecek olursak bir tatlı yapımında 1 kilo glukoz şurubu kullanacaksak yarım kilo fruktoz şurubu kullanarak da aynı tat elde edilmektedir. Yani fazla glukoz kulanmak yerine daha az ve ucuz şekilde fruktoz şurubu kullanılmaktadır.

Glukoz Şurubunun Farkı Nedir?
Fruktoz şurubu normal bir glukoz şuruba göre 2 kat daha tatlıdır.

Fruktoz şurubu vücuda alındığı andan itibaren şeker oranına alt üst eder, hormonal sistemin bozulmasında etkildir. Şeker hastalığı oluşmasının en büyük etkenlerinden biridir.

Fruktoz şurubu kanserli hücreleri beslediği ortaya çıkarılmıştır.

Aşırı şeker yüklenmesinden dolayı karaciğer büyümesine neden olmaktadır.

Bakır minareli başta olmak üzere birçok mineral üzerinde olumsuz etkisi vardır.

Glukoz vücutta gliserol olarak depolanır. Ancak fruktoz şurubu yağ olarak depolandığı için kilo alma sorunu ortaya çıkarmaktadır. Buda doğal olarak obozite oranlarını oldukça yükseltmektedir.

Fruktoz şurubu doyma hissi getirmez, yedikçe yeme isteği ortaya çıkarmaktadır.

Fruktoz şurubu yağ yakma enzimi olan Leptin adlı enzimin üretimini engeller.

Kısaca görüldüğü üzere zararları göz ardı edilmeyecek kadar fazladır. Özellikle tadı çok güzel olduğu için çocuklar tarafından oldukça tüketilmektedir. Burda asıl görev bize düşmekte çocuklarımızdan mümkün olduğunca bundan uzak tutmamız gerekmektedir.

Neler Yapılmalıdır?
Bu konuda asıl görev kendimizde bitmektedir. Öncelikle sizlere bazı gıdalarda kullanılan fruktoz şurubu kodlarını gösterelim. Bazı gıdalar fruktoz şurubu yerine bazı kod isimlerini kullanmaktadırlar. Bunları tanıyalım..

G40 – Glikoz Şurubu (DE-40)
G58 – Glikoz Şurubu (DE-60)
G95 – Glikoz Şurubu(DE min 97)
M50 – Yüksek Maltoz Şurubu
M38 – Maltoz Şurubu
F85 – Fruktoz Şurubu

Yüksek Fruktozlu Glikoz Şurubu
Gördüğünüz üzere bu kodlu katkı maddelerinin de Fruktoz şurubundan bir farkı yoktur. İnsanları kandırmak amaçlı yapılan bir aldatmacadır. Bu kodları gördüğümüzde o gıdadan uzak durmalıyız.

Özet olarak yapmamız gerekenler mümkün olduğunca yüksek fruktozlu glikoz şurubundan uzak durmalıyız. Bu şekeri ihtiva eden gıdalardan uzak durmalıyız. Marketten gıda alırken içindekiler kısmına bakarak bu şekerden olmayanı almalıyız. Kola, gofret, çikolata, bisküvi gibi bir çok gıdada bu şekerden bulunmaktadır. Çocuklarımız buna bakamayacakları için kendimiz bu konuda bilinçlenmeli önlemimizi almalıyız.

Sağlıklı bir yaşam geçirmeniz dileğiyle...

 
Toplam blog
: 5
: 4125
Kayıt tarihi
: 24.01.16
 
 

2017 yılında gıda mühendisliği eğitimimi tamamladım. Şu anda ekmek fabrikasında sorumlu gıda mühe..