Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mayıs '19

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Gösteriş (Riya) Merakı

Milletimizin güzel huyları yanısıra bir de kötü yönleri vardır. Bu kötü yönlerden birisi de desinler anlayışıdır. Bu özellik o kadar kötüdür ki anlatmakla bitmez. Bu gösteriş yani olduğundan farklı görünme insanları ve kendimizi aldatmaktan başka bir iş değildir! Sadece insanları değil kendimizi de kandırmaktayız. Yani insanın içi ve dışı ayrı olması çift kişilikli olmak. Efendim her gün dizi izliyoruz orada rol yapıyorlar, gerçekte o kişiler öyle yaşamıyor ama bu günlük yaşantımızdaki insanlar onlardan da çok rol yapıyor. İnananda kabahat yoktur.

Allah buyurdu, (Muhammed onlara) de ki, ben olduğundan farklı görünen biri de değilim. Muhammed(sav) buyurdu, bizi aldatan bizden değildir. İster dindar görünsün, ister zengin görünsün kim olursa olsun olduğundan farklı görünen bu insanlar halinden razı olmadıklarını da beyan etmektedirler bu işleriyle. Bu ise başta kendini aldatmaktır. Melami meşrep insanlar vardır, bunlar, iyiliklerini toplumdan saklarlar. Şimdi ise insanlar bırakın iyiliklerini açmayı yapmadıkları iyiliklerle övünmektedir! Nihayet, bir yandan hak yiyen insanlar diğer yandan sosyal medyadan yaptıkları iyilikleri paylaşıyorlar. Keşke yaptığın kötülükleri de paylaşsan çünkü mahşer günü tüm kötülüklerin de herkesin içinde açılacak. Müsriften cömert olur mu? Ey aciz kulu kandıramayan aciz, sen Allah’ı kandırabilir misin? Kaldı ki, Allah’ın feraset sahibi kulları senin dışından da riyakarlığını görmez değil. Muhammed(sav) buyurdu müminin firasetinden sakınınız.

Evet, herkes kendisinin kötülükleri ile pişman olacağı yerde hep iyiliklerini açmak ister bilinsin ister. Bu ise nefsin bir oyunudur. Nefis bununla itibar ister. Halbuki Allah rızası için yapılan işte kullardan mükafat beklenmez. İnsanlardan takdir bekleyenler işi insanlar için yapmıştır, Allah bunlar için ahirette karşılık yoktur diye peygamber(sav) aracılığıyla bildirmektedir. O halde, kendini üstün görme sevgisi yani kibir insana iyilik de yaptırır ancak bu tuzağı da ehli anlar vesselam. Muhammed(sav) hayatında hiç kibirlenmemişti zaten yetim ve öksüz büyüdü Allah onu terbiye etti işte bizler de ibret alalım vesselam.

 

 
Toplam blog
: 36
: 251
Kayıt tarihi
: 08.04.13
 
 

Anadolu kültüründeniz efendim! Merhametli ama kötülüğe karşı keskin kılıncız. İnsanı nedir insan ..