Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ocak '17

 
Kategori
Elektronik
 

Güneşten elektrik üretimi; fotovoltaik paneller

Bir çok elektrik üretim yöntemleri vardır. Bunlardan birisi de gittikçe yaygınlaşan güneşten elektrik üretim yöntemidir. Güneşten elektrik üretmek adına argeler ve geliştirmeler yapılarak güneş enerjisinden farklı yöntemler ile elektrik üretilmeye başlanmıştır. 

GÜNEŞ PANELİ İLE OLUŞTURULAN SİSTEMLER

Fotovoltaik paneller ile elektrik ihtiyacı gereken her alanda kullanabilinir. Buradaki en önemli nokta kurulan sistemin güneş ışınlarını rahatlıkla görebilmesi gerekmektedir. Kurulan bu sistemde güneş panelinden hariç devre elemanlarına da ihtiyaç duyulur.
*Dönüştürücü (inverter)
fotovoltaik panaller 12 v dc gerilim üretmektedir. Üretilen 12 v dc ile eğer 220-230 voltluk bir cihaz çalıştırmak istenirse ozman üretilen doğru akımı alternatif akıma dönüştürmemiz lazım bu dönüştürmeyi yapabilmemiz için dönüştürücü ( inverter ) kullanımına ihtiyaç duyulur. 
*Akü
Elektrik enerjisini depolamak için kullanılır. Güneşsiz günlerde enerjisiz kalmamamız için elektrik enerjisini depolayarak güneş ışınlarının olmadığı zamanlarda sistem enerjisini aküde depolanmış olan enerjiyi kullanır.
*Akü şarj regülatörü
Güneş panellerinin oluşturduğu enerjiyi ayarlayarak akünün depolanmasını ve tamamen bitmesini önleyerek akünün ömrünü uzatır.

FOTOVOLTAİK PANELLERİN YAPISI

Fotovoltaik paneller sıkıştırılmış iki ayrı ince yarı iletken malzemeden oluşan kristallerin içinden güneş ışınlarının geçmesi sonucunda alt ve üst yarı iletkenler arasında elektrik akımı meydana getirerek elektrik üretir. Görünüm olarak dikdörtgen ,kare ve daire şeklinde olup kalınlıkları ise 0,2-0,4 mm dir.
*Güneş Panellerinin Çalışma Prensibi
Bu teknolojide güneş ışınları fotovoltaik panel yüzeyine çarpması sonucu güneş ışınlarını kullanarak elektrik enerjisine dönüştürür. Güneş ışınları 3 parçadan oluşur. Bunlar güneş ışınları, foton ve güneş enerjisi dir. Güneş ışınlarından gelen fotonlar belirli miktarda enerji taşıyarak hücredeki elektronlara geçirerek güneş ışınlarını elektrik enerjisine dönüştürmüş olur.

GÜNEŞ PANEL ÇEŞİTLERİ

1.Monokristal güneş paneli 2.İnce film güneş paneli 3.Polikristal güneş paneli
4.saydam güneş paneli 5.Esnek güneş paneli

GÜNEŞ PANELLERİN KULLANIM ALANLARI

*Trafik tabelalarında *Billboard aydınlatılması *Park ve bahçe aydınlatmaları
*Sokak aydınlatmalarında *Çiftklik ve dağ evlerinde *Yatlarda
*Güneş enerjisi ile çalışan araçlarda *Askeri alanlarda

http://www.elektrikde.com/G%C3%BCnesten-Elektrik-%C3%9Cretimi-Fotovoltaik-Paneller.html

 
Toplam blog
: 2
: 266
Kayıt tarihi
: 14.11.16
 
 

Elektrik teknikeriyim  ..