Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '09

 
Kategori
Futbol
 

Hakem direktör

Hakem direktör
 

Futbolcunun istemediği ama sürekli yediği şey


Sezon içinde takımların en büyük sıkıntılarından biri cezalı futbolcular. Örnek olarak 2008-2009 sezonunda cezalı Fenerbahçe’li futbolculara bakalım.

Adı Soyadı Cezalı Olduğu Maç
ROBERTO CARLOS 1
DANIEL GÜIZA 1
VOLKAN DEMİREL 4
GÖKHAN GÖNÜL 1
DIEGO LUGANO 6
EMRE BELÖZOĞLU 2
SELÇUK ŞAHİN 1
SEMİH ŞENTÜRK 2
EDUARDO DE SOUZA 1
ÖNDER TURACI 1
KAZIM KAZIM 3
JOSE JOAQUIN MORENO VERDU 1
Toplam 24


Görüldüğü gibi Fenerbahçeli futbolcular toplamda 24 maç ceza almışlar. Cezalı futbolcuların olma ihtimaline karşı yöneticiler geniş kadro kurmak zorunda kalıyorlar. Bu durum, takımların bütçelerine ek yük getiriyor. Zaten yanlış transfer yapmak üstüne iddialı olan kulüplerimiz geniş kadro kurmak için çaba harcarken düştükleri hatalar daha da fazlalaşıyor.

Teknik direktörler mümkün olduğunca aynı on biri sahaya sürmek ister. Sahaya sürülen aynı on birlerin faydalarını hepimiz biliyoruz. Cezalı oyuncuların fazla olması demek, farklı on birlerin sahada olması demektir ki bu tercih edilmeyen bir durumdur. Futbolun temeli; çalışmayla gelen uyuma bağlıdır.

Tabi ki sakatlıklar ve form durumları da düzenli on biri etkileyen unsurlardır. Ancak biz şu an sadece cezalı oyunculardan bahsedelim.

Ceza alan bir futbolcu ;"nasıl olsa haftaya oynamayacağım" düşüncesiyle o hafta yapılan antrenmanı verimli geçirmez ve antrenmana tam konsantre olmaz. Onun yerine oynayacak oyuncuda "nasıl olsa bu hafta yerim garanti "düşüncesiyle hırs yapmaz ve antrenmandaki mücadele gücü azalır. Önceki maçlarında görmüş olduğu sarı kartlardan dolayı kart sınırına gelmiş olan bir futbolcu, maç içinde tedirgin davranabilir. Yapması gereken hamleleri yaparken tereddüt edebilir.

Ortak fikir şudur ki; Futbolcuların cezalı olmaması için olduğunca az sarı kart ve mümkünse hiç kırmızı kart görmemeleri gerekir.

Ülkemizde futbolcularla maç başına ücret anlaşması yapılabilinse belki bu durumun önüne kısmen geçilebilir. Böylece futbolcu cezalı olduğu maçlarda ücretini alamayacak ve sorumsuzca hareket etmeyecektir. Tabi şunu da unutmamak lazım ki oyuncuların fair play kurallar çerçevesinde kart görmelerini de gerektiren haller vardır. Bir sonraki maçta cezalı olacağını ve alamayacağı parayı düşünen oyuncu yapması gereken hamlede tereddüt edebilir. Bu hassas karar o an tamamen futbolcunun inisiyatifindedir. Zaten maç başına ücret uygulamasını yapmak ülkemiz futbolu için şu an mümkün olmadığından dolayı bu durumu fazla inceleme yede gerek yok.

Bir futbolcunun; fair play kurallar çerçevesi içinde yapması gereken hamleleri yapmasından dolayı aldığı kartlar mazur görülebilir. Futbolcu kartın gerekliliğini veya gereksizliğini süzebilmelidir. Tabili maç içinde bu oldukça zordur. Futbolcunun maç içindeki konsantrasyonu, yanlış veya doğru davranmasını sağlayabilir. Bizim tercihimiz futbolcunun doğru davranmasıdır ki bu da ancak öğrenmeyle olur.

Bu Kadar laf kalabalığından sonra bu yazıyı yazmamdaki amacıma ve fikrime geliyorum. Kulüplerin hakemlik konusunda tam bilgi kişileri kadrolarına katabilirler. Bu bilgili kişiler hakem emeklileri olabilir. Futbolcuların antrenman programları içinde bu kulüp hakeminin vereceği dersler konulabilir.

Bu derslerde; Futbol kuralları tek tek anlatılır.

Bir önceki hafta oynanan maçlarda, futbolcuların gördükleri kartların analizi yapılabilinir. Neden kart görüldüğü, gerekli olup olmadığı incelenebilir.

Bir sonraki hafta oynanacak maçın hakemi hakkında futbolcular detaylı bir şekilde bilgilendirilebilinir uyarılabilinir. Hakemin oyunu yönetme şekli, toleransları neler , sertliğe izin veriyor mu, itiraza ne kadar müsaade ediyor, yıldız futbolcu ayırt ediyor mu gibi konularda oyuncular yönlendirilebilinir. Bu konularda bilgili olan futbolcu oyun içinde neler yapması gerektiğini daha iyi bilir.

Antrenman maçlarını kulüp hakemi yönetebilir. Kulüp hakemi maçı yönetirken hafta sonu oynanacak maçın hakemi tarzında maçı yönetirse oyuncular hakem yönünden de hafta sonuna hazırlık yapılmış olur.

Araştırmalar neticesinde kulüp hakemine yukarda bahsettiğimden daha fazla görev verilerek futbolcuların görecekleri kartları ve alacakları cezaları azaltmak mümkün olacaktır.

Tabii ki kadroyu geniş tutmak iyi bir şey ancak bir hakem emeklisine verilecek maaş eminim daha tasarruflu ve verimli olacaktır.

 
Toplam blog
: 3
: 645
Kayıt tarihi
: 06.10.09
 
 

24.08.1974 İstanbul doğumluyum. İyi bir futbol seyircisi ve Fenerbahçe taraftarıyım. İyi yemek yap..