Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mayıs '18

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Hangi Variste Hangi Tedavi Yöntemi Uygulanmalı?

Hangi Variste Hangi Tedavi Yöntemi Uygulanmalı?
 

Varis Nedir?
Varis hastalığı toplar damar sisteminin bir hastalığıdır. Ana sebep damar duvarındaki yapısal bozukluktur.

Varis hastalığı kadınlarda daha sık görülmekle birlikte genellikle bacaklarda daha sık görülür. Ailesinde varis hastalığı bulunanlarda daha sık görülür. Ciltte örümcek ağı gibi görülen kılcal varislerden baş parmak kalınlığına kadar değişen çeşitli çaplarda olabilemektedir.

Nasıl Anlaşılır?
Genellikle bacaklarda daha nadir olarak vücudun başka yerlerinde kırmızı, yeşil veya mor damar yumakları şeklinde görülür. Bacaklarda ağrı, dolgunluk hissi, şişlik ve gece kramplara sebep olabilir. İleri evrelerde ülserleşme ve iyileşmeyen yaralara sebep olabilir.

Varisi Niye Tedavi Etmeliyiz?
    Estetik olarak görüntüyü düzeltmek için,
    Şikayetleri ortadan kaldırmak için
    Olası komplikasyonlara engel olmak için
    - Kanama
    - Tıkanma
    - Ülserleşme

Nasıl Tedavi Edilir?
    Tedavinin ana prensibi skleroterapidir.
    Skleroterapi büzüştürücü tedavi demektir.

Polidocanol isimli kimyasal madde direkt olarak veya hava ile köpürtülerek damar içine enjekte edilmektedir. Bu madde deterjan özelliği olan ve bu sayede damar iç yüzeyinde tahribat ve spazm yapıcı etkisi olan bir maddedir. Bu şekilde damarın büzüşerek tıkanmasını ve zaman için yok olmasını sağlar. Bu madde çeşitli konsantrasyonlarda kullanılmaktadır. %0.5 - %1 - %3 konsantrasyonlarda vardır.

Damarın genişliğine veya yagınlığına göre bu ilaçlar skleraterapi veya köpük skleroterapi şeklinde uygulanır. Uygulama şekli; hasta yatar pozisyonda ve ince uçlu enjektör ile yapılır. 1mm'ye kadar kılcal damarlarda %5 veya %1'lik ilaç direkt sekleroterapi uygulaması ile tedavi edilir. 1-3mm çapı arası damarlar %5 veya %1 köpük skleroterapi yöntemi ile tedavi edilirler. 3mm'den geniş damarlarda %3 köpük skleroterapi uygulaması yapılır.

Yan Etkisi Var mıdır?
Sistemli yan etkisi yok denecek kadar azdır. Uzun yıllardır kullanılıyor olmasına rağmen sistemik allerjik reaksiyonu ve buna bağlı ölüm bildirimi yoktur. İşlem esnasında baş dönmesi, mide bulantısı, hafif göğüs yanması gibi çabuk geçen sistemik etkileri az da olsa görülebilemektedir. Yüzseysel ciltte yapılan lazer tedavisi skleroterapi yöntemine benzer şekilde kullanılır.

Yapıştırıcı Reçineler
Bu tür ajanlarda damar içine lazer yerine uygulanan damarı içten yapıştırıp tıkamak için kullanılan ilaçlardır. Yöntem lazer tedavisine benzer şekilde uygulanır. Ana yüzeysel toplar damar yapıştırıldıktan sonra orda kalan varis pakeleri skleroterapi veya yüzeysel lazer ile tedavi edilir.

Radio Frekans Yöntemi ile Varis Tedavisi
Kılcal damarlar içine cil yüzeyinden uygulanan bir tedavidir. Isı özelliği ile damar içindeki kanı pıhtılaştırarak tıkama prensibi ile işlev görür. Özellikle yüzdeki ve burundaki kılcal damarlarda ve diğer bölgelerde 1mm'den ince kılcal damarlarda uygulanır.

Termokoagülasyon Yöntemi
Ses dalgalarının ısıtıcı etkisi ile cilt yüzeyindeki kılcal varislerin tedavisi için kullanılır. Radio-frekans tedavisine benzer durumlarda kullanılır.

Ameliyat
Ana yüzeysel toplar damarların ve büyük varis pakelerinin cerrahi yöntemle çıkarılmasıdır. Son zamanlarda bu yöntemi uygulayan hastane ve kliniklerin sayısı oldukça azalmıştır.

Yukarıda bahsedilen yöntemlerin komplike kullanımı ile operasyonel ihtiyacı olan hastalar neredeyse sıfıra yaklaşmıştır.

 

 
Toplam blog
: 7
: 192
Kayıt tarihi
: 03.11.15
 
 

Op. Dr. Mustafa Bolat kalp damar cerrahisi alanında 1985 yılında uzmanlığını almıştır.  Türkiye'd..