Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '13

 
Kategori
Kent Tarihi
 

Hassa hükümet konağı

İlçemizin kuruluşu   Hassa İlçesi ;

1864-1865 yıllarında Amanos Dağlarında yaşamakta olan “ULAŞLI” boyunun isyanı üzerine bölgeye gönderilen Osmanlı Fırka-ı İslahiye birlikleri komutanı olan İbrahim Derviş Paşa’nın isyanı bastırarak (Seyyar Jandarma bölüğünün eskiden bulunduğu, mevcut belediye şehir parkının bulunduğu yerde) bölgede konaklaması ile kurulmuştur. Ordu–Köyü namı ile bir karye olarak teşkil olunan Hassa’ya civar nahiyeler olan Hacılar, Tiyek ve Akbez’den haneler getirilerek yerleştirilir ve Maraş Mutasarrıflığına bağlanır.

Hassa İlçesi Hatay’ın Türkiye’ye katılışına kadar Gaziantep ili, İslahiye İlçesine bağlı bir bucak iken, Hatay’ın ilhakı ile (1939) ilçe konumuna erişmiştir. İlçemiz 5 Belde ve 28 köyden (19 bağlısı) oluşmaktadır.Aslında benim anlatmak istediğim,İlçemizde İbrahim Derviş Paşa tarafından yaptırılan Hükümet konağı.

İbrahim Derviş paşa tarafından yaptırılan bu bina halen Osmanlı döneminden kalma tek bir eser olarak bilmekteyim.Bu bina, Cumhuriyet döneminde Hassa Kaymakamlık Binası yani Hükümet konağı olarak kullanılmış, Osmanlı dada Hükümet konağı olarak kullanılmış, hata Fırınsızlar Sizler “ Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN  Askeriyiz diyorsunuz ama sizi halen Osmanlı Devletinin atadığı Kaymakam temsil ediyor “ diye yerli Halkı kışkırtmak istemektedirler. Bunun üzerine yerli Halk toplanarak Hükümet konağını basar, Osmanlı Kaymakamını Makamından alarak, yerine Yukarıkarafakılı Köyünden Postalı Nasen olarak bilinen bir vatandaşı Kaymakam Makamına buyur ederler ve siz bundan böyle bizim Kaymakamımızsınız diyerek bir müddet Postalı Nasen Kaymakamlık görevini yürütür.

Aslında benim anlatmak istediğim konu ise, Hassa Hükümet konağı,Ceza evi olarak,Hassa Ortaokulunda okuyan öğrencilere yurt,Milli eğitim,Halk eğitimi, İlçe Özel idare binası ve son olarakta, Hassa Askerlik Şubesi olarak hizmet vermiş, halen kapısının üzerinde Osmanlı turası bulunmakta ve Hassa Askerlik Şubesinin Kırıkhan da, hizmet etmek üzere taşınması nedeniyle şimdi ise atıl bir durumda bırakılmıştır.

Birtakım söylentilere göre ;Hassa Kaymakamlığı bu binaya taşınarak yine eskiden olduğu gibi, Hükümet konağı olarak hizmet vereceği ,yani İlk amacı doğrultusunda hizmete devam edecek ve halen ayaktayım diyecekti !

                                                                                                                             İdris Aydın ÇAL

 

 
Toplam blog
: 3
: 188
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

Hatay İli Hassa İlçesinde bir memur çocuğu olarak dünyaya geldim. İlk ve orta öğretimimi Hassa'da..