Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Nisan '20

 
Kategori
Emlak
 

Havuzda bağlı klor kavramı

Yaz tatiline bir kaç ay kaldı. Hepimizin aklında yaz tatili dendiğinde iki fotoğraf belirir. Ya deniz kenarında gün batarken içeceğimizi yudumluyoruz yada sitemizde ki yada ticari amaç güden bir işletmenin havuzunda serinliyoruz. Peki, yaz aylarında polikliniklere yapılan başvurunun en çok havuzda boğulma ve havuzda maruz kaldığımız virüs, mikrobik yada bakteriyel sebebli hastalıklar olduğunu biliyor muyuz ?

 

Ama biz havuza yeteri miktarda klor ilavesi yapıyoruz ve bazen buram buram klor koktuğu bile oluyor, nasıl bizim havuzumuzda hastalık olabilir dediğinizi duyar gibiyim. Öncelikle klorun bakterilerle nasıl savaştığını bilmekte fayda var. Klor, bakteri çevresinde hava geçirmez bir tabaka oluşturarak bakteriyi oksijensiz bırakır. Aslında etrafında oluşan klor tabakası yüzünden bakteri kendi yaşamsal faaliyeti yürütemez. Peki bu kadar güvendiğimiz klorun, tüm ufak canlı organizmaları temizlediğinden eminmiyiz. Klor dışında ozon, iyonlama gibi yöntemlerle de bakteri ve mikroplardan havuzumuzu arındırabiliriz. Bu başlıklara başka gelecek makalemde ayrıca değineceğim.

 

Havuzunuzdaki klor kokusunun artması ise "bağlı klor" kavramıyla açıkladığımız bir olayın sonucudur. Bağlı klor kavramını, artık görevini yerine getirmiş ve içerisinde tuttuğu ölü bakterilerle birlikte havuzumuzda serbest dolaşan klor olarak düşünebiliriz. Yani ağır klor kokusunun sebebi bakterilerle savaşan klorun değil, artık görevini yerine getirmiş veteran klorların, havuzunuzda doygunluk seviyesine gelmiş olmasıdır.

 

Havuz çözeltisinde bağlı klor seviyesini azaltmak için ne yapmalıyım ?

 

6 yollu havuz vanasını boşaltma yönüne getirip, dip emiş vanasını açarız. Yarıya kadar boşaltıp, dip emiş vanasını kapatırız. sonra 6 yollu vanamızı normal seyrinde havuz doldurma yönüne getiririz ve denge tankı vanasını açarız. Tabi yeni eklediğimiz şebeke suyuna, gereği kadar klor eklemeyi unutmuyoruz.

 

 

#bağlıklor #havuzproblemi

 
Toplam blog
: 2
: 77
Kayıt tarihi
: 04.04.20
 
 

Royal Yapı Yönetim, İzmir ve çevresinde, profesyonel apartman ve site yöneticiliği alanında faali..