Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '20

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Hayatını geliştirecek 8 şey

Hayatını geliştirmek isteyen insanların bilmesi gereken önemli bir gerçek vardır. Ne olduğun her zaman ne kazandığından daha değerlidir. Bir işi yapmaya gönüllü olduğun zaman kazancını değil olacağın kişiyi düşünmen gerekir. Çünkü bugün sahip olduğun pek çok şeye olduğun kişi sayesinde ulaşmış olursun.

Bununla birlikte kişisel gelişiminin değeri her zaman kazancından çok daha yüksektir. Bazen elde ettiğin gelirde ufak sıçramalar yaşanır. Bir şekilde sorumluluk almayı başaramazsan kısa süre içerisinde eski gelir seviyene geri dönersin. Kişisel gelişim yoluyla elde edilenler ise daha uzun ömürlü olurlar.

1. Gelişim Yetenekleri

Hayat zorlu bir maceradır. Çok fazla fırsatla karşılaşırsın ama bu fırsatlara karşı hazır olmadığın zaman sıkıntı yaşarsın. Bu yılın bir kısmını gelecek yıl yapacaklarına ayırman gerekir. Benzer şekilde önündeki 10 yılı bir sonraki 10 yıl için hazırlanarak geçirirsin.

Bu bir döngüdür. Hayatın büyük bir kısmı hazırlanarak geçer. Bu nedenle başarı yetenekleri çok önemlidir. Bu yeteneklerin geliştirilmesini sağlamak senin elindedir. Kişisel gelişim, kendini geliştirme ve ölçülebilir ilerleme kaydetme ile başlayan bir şeydir.

2. Zorluklara Hazırlanmak

Kişisel gelişim zorlu bir yolculuktur. Bir mücadele ve bir meydan okumadır. Meydan okumadan elde edebileceğin bir kazanç değildir. Hayat bununla ilgilidir. Kendini ve becerilerini geliştirme bu zorlu yolculukta en ihtiyaç duyacağın şeydir. Oyunu kuralına göre oynamak zorundasın.

Yeni alışkanlıklar kolay elde edilmezler. Ancak yeni alışkanlıklar geliştirilebilir şeylerdir. Bazen bir ivme yakaladığın zaman neyin nasıl olduğunu anlamadan gelip geçtiğini fark edersin. Sadece bir şeyler okuyarak ve yeni beceriler keşfederek kendini zorluklara karşı hazır hale getirebilirsin.

3. Gelişime Adım Adım Yaklaşmak

Kişisel gelişimi üç farklı adımda ele almak daha doğru olur. Çünkü gelişim dediğimiz şey bu üç farklı alanda gerçekleşir. Ruhsal, fiziksel ve zihinsel gelişim kişisel gelişimin en önemli kökleri durumundadır. Bunlara nasıl yaklaşacağını bilirsen kişisel gelişim konusunda daha rahat edersin.

  • Ruhsal: İnsanlar benzersiz varlıklardır. Ruhsal niteliklerimiz bizi farklı kılan durumdur. Ruhsal ve etik değerler, zenginlik ve mutluluk arayışında sana güçlü bir temel oluşturma konusunda yardımcı olacaktır. Öğren, pratik yap ve ardından öğret. Ruhsal olarak kendini geliştirmen buna bağlıdır.
  • Fiziksel: Beden ve zihin birlikte çalışır. Zihninin çabalamak için gerekli dayanıklılığa sahip olması önemlidir. Bunun için vücudun iyi durumda olmalıdır. Düzenli bir egzersiz programına sahip olmalı ve bu programa sıkı sıkıya bağlı kalmalısın.
  • Zihinsel: Zihnin gelişimin önemli bir parçasıdır. Düşünme ve çalışma konusunda alışkanlıklar, fikirleri takip etmek ve bunları insan davranışa uyarlamak için yeni yollar keşfetmelisin. Bunu başarmak için zihinsel egzersiz yapmak şarttır.

4. Gelişim Kütüphanesini Genişletmek

Kişisel gelişimde takip ettiğin her yol kütüphaneye yeni bilgilerin eklenmesi anlamına gelir. Eğitim ömür boyu süren bir süreçtir. Bu nedenle bir şeyler öğrenmek için kendini hızlandırman gerekir. Bu şekilde daha yüksek noktalara ulaşma şansına sahip olursun.

Standart eğitimle sınır kalırsan standart sonuçlar elde edersin. Ortalamanın üzerine çıkmak için çok daha fazla çaba göstermen gerekir. Ancak ne olursa olsun sadece zihinsel başarılar üzerinde duramazsın. Kütüphaneni geliştirirken içerisinde her türlü başarıdan bir parça olmasına özen göstermelisin.

5. Başarıya Hazırlanmak

Problem çözmeyi öğrenmek zorundasın. Bunu yaparken problemleri zihninde çözmek yerine her zaman yazılı bir ortama aktarılmasına özen göstermelisin. Bu her şeyi çok daha kolay bir biçimde halletmen anlamına gelir. Böylece başarıya uzanan süreçte daha kolay hareket edebilme fırsatı elde edersin.

  • Fikirler: Fikirler gelişimin yaşam tohumlarıdır. İyi fikirleri aradığın zaman yaşamını daha iyi hale getirmiş olursun. Bilgi arayışında asla durmamalısınız. Yeni fikirler bulmak hayatını değiştirebilir. İş fikirleri, sosyal fikirler, kişisel fikirler gibi çeşitli fikirler keşfedebilirsin.
  • Planlar: Planlar önemlidir çünkü bunlar fikri doğrularlar. Planlar fikrin hayata geçmesini sağlarlar. İyi yürütülen planlar fikirlerin daha iyi hayata geçmesine yardımcı olurlar. Planları olmayan fikirlerin gerçekleşme olanağı yoktur.
  • Zaman: Zaman en önemli hazinedir. Zamanı yönetme konusunda becerikli olmak zorundayız. Beklemeyi öğrenmek hayatın en önemli zorluklarından biridir. Başarının bir kısmı sabırda gizlidir. Kariyer yapmak buna iyi bir örnektir. Zaman geçmeden kariyerin oluşması mümkün değildir.
  • Problemler: Başarı problemler çözüldüğü zaman elde edilirler. Hayatta her türlü problemle karşı karşıya kalabilirsin. Aile problemleri, iş problemleri, kişisel problemler gibi liste uzar hider. Herkesin belli başlı bir problemi vardır. Bunları çözmek ise servetin inşa edilmesi anlamına gelir.

6. Başarı Yetenekleri

Kişisel gelişim için çaba gösterirken çaba göstermen şarttır. Ancak bu çabayı hedefsiz bir biçimde gerçekleştirmen doğru değildir. Hedef yoksa başarı olmaz. Başarı yoksa gelişim söz konusu olmaz. Dolayısıyla belirli yeteneklere odaklanarak başarıya konsantre olmayı düşünmelisin.

  1. Özümse: Bir süngere benzer şekilde sana sunulanları kavramak için özümseme yeteneğini geliştirmen gerekir. Zamanını boşa harcamamak için faydalı olan her şeyi özümsemeli ve geri kalanını kendi haline bırakmalısın. Bu sayede daha verimli hareket edebilirsin.
  2. Yanıtla: Yanıtlamak aslında bir beceridir. Duyduğun, gördüğün ve hissettiğin şeylerden etkilenme yeteneğini geliştirmen gerekir. Başarı sadece bilgiyi elde etmek değildir. Başarı aynı zamanda bilgiye yanıt vermek anlamına gelir.
  3. Yansıt: Yansıtmayı öğrenmek zorundasın. Yansıtma bildiklerinden ve yaşadıklarından daha fazla değer elde etmenin ekstra bir yoludur. Yansıtma aslında geri dönüştür. Kendine bir yer bulmalı ve gün içerisinde yaptıklarını düşünerek yansıtma becerinin devreye girmesini sağlamalısın.
  4. Harekete Geç: Harekete geçme yeteneğini geliştirmen gerekir. Duyguların ve bilgilerin üzerinde hareket etmelisin. Disiplinli olarak gerçekleştirilecek eylem fikir, girişim ve değerleri doğuran şeydir. Harekete geçmeden fikirlerin ve hayallerin gerçekleşme olasılığı yoktur.
  5. Paylaş: Paylaşmak eşsiz bir şeydir. Paylaştığımız zaman kendimizi daha iyi hissederiz. Bir şeyi paylaştığın zaman daha az şeye sahip olduğunu düşünürsün. Fakat bu doğru değildir. Paylaşmak azalmaya değil artışa yol açar. Dolayısıyla paylaşma yeteneğini mutlaka güçlendirmeye çalışmalısın.

7. İletişim Becerileri

Her zaman söyleyecek iyi şeyler vardır. Bilmediğin şeyleri konuşamazsın. Konuşmaya başladığın zaman bir kazancın olduğunu düşünmek işin kolayına kaçmaktır. İletişim burada gerçek gücünü gösterir. Çünkü iletişim her zaman söyleyecek daha fazla şeyin olduğunu ispat eden bir olgudur.

Arkasında güçlü hisler olan kelimeler kendi anlamlarını değiştirirler. Kelimeler, duygu ve inanç, cesaret, sevgi, anlayış ve endişe gibi duyguları yansıttıkları zaman daha fazla güç kazanırlar. Eğer söylediğin şeylerde bundan daha fazlasını ortaya koymak söz konusu olursa söylediklerinin etkisini yükseltmiş olursun.

8. Arzuladığın Kişi Olmak

Kişisel gelişimin son duraklarından birisi arzuladığın kişi olmaktır. Yeteneklerini geliştirince arzuladığın kişi olarak hayatta kalma başarısına ulaşmış olursun. Ama ne olursa olsun bunun desteklenmesi gerekir. İyi bir eş, iyi bir arkadaş, iyi bir evlat olmak istiyorsan bu konuda bir tutuma ve bir mizaca ihtiyacın olacaktır.

Kişisel gelişim alanında bunu dikkate almak zorundasın. Hayatını geliştirmek kolay değildir. Başarının ihtişamı karşısında gözlerinin bozulmasına izin vermemelisin. Gelişim konusunda en önemli yardımcın adaptasyon olacaktır. Bir başarı elde ettiğinde onunla hayatın arasında adaptasyon kurmayı öğrenmelisin.

 
Toplam blog
: 12
: 843
Kayıt tarihi
: 04.10.16
 
 

Merhaba, Adım Kaan. Amacım insanlara hayatlarını iyileştirmek ve güzelleştirmek için ihtiyaç duyu..