Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Her yüzde bir mutluluk

Her yüzde bir mutluluk
 

Şizofreni hastalığının tanımını bilenimiz vardır. Yoksa yok mu? Türk toplumunda bunları araştırdığınızda sonuçlar üzücü ne yazık ki. Fakat hep böyle kalmamalı toplum bilinçlenmeli çünkü şizofreni hastası olanlar Biz-Siz, farkında olmasak ta aramızdalar. Türkiye’de yaklaşık 350 bin şizofreni hastası bulunmakta. Siz kaçını tanıyorsunuz?

Bugüne kadar hep karanlıkta kalan bu hastalık tedavisi olan bir hastalık, ama bizler farkına varabilirsek , onları kabullenip el ele tutuşup yaşama değer katabilirsek. Sosyal sorumluluk olarak hepimize küçük görevler düşüyor. Türkiye’de bu görevi üzerine almaya karar veren bir kuruluş var. Sanovel İlaç Firması, Şizofreni Dernekleri Federasyonuyla ortak , Her yüzde Bir Mutluluk adlı ile bir proje başlattı. 9-11 Kasım tarihlerinde Adile sultan Sarayında tüm Psikiyatri camiasının bulunduğu bir toplantı ile projeye start verildi. Uzun metraj bir belgesel çekildi ve şizofreni hastalarının hayatları, karşılaştıkları zorluklar ve toplumdaki damgalama gözler önüne serildi. Ressam Mehmet Güleryüz küratörlüğünde şizofreni hastalarının rehabilitasyon çalışması olarak yaptığı tabloların sergisinin galası yapıldı..

Tüm bu yapılanlar bugüne kadar unuttuğumuz bu bireyleri hatırlatmak ve bu konuda toplumu bilinçlendirip şizofreni hastalarını toplumda tutarak faydalı hale getirmek için. İnsanları “şizofrensin” diyerek damgalamak kolay olan, biz gelin zor olanı seçelim “El Ele Tutuşalım, Yaşama Değer Katalım”. Dışlamadan hayatın içinde tutalım. Projenin amacıda bu.

Belgeselde o kadar ilginç yanlar var ki mutlaka görmelisiniz. Bunun için televizyonları, sinemaları takip etmelisiniz.

-Sokaktaki insanlara şizofreni hastalığı nedir? Sorusu sorulduğunda toplum şizofreni hastalığını bilmemenin getirdiği korku ile ürkek ve yanlış bilgiler veriyor.”Görünce kaçarım”, “Deli”, “Unutkanlık hastalığı” ve buna benzer birçok tanım. Bu aslında bilinçsiz bir toplumun işareti. İnsanlar ne olduğunu bilmedikleri şeylerden korkar ve kaçarlar. Toplum psikolojisi. Can alıcı noktaya geldik sizce bu röportajları yapan kim dersiniz. Şizofreni hastası bir kız. Röportaj sonunda kendisinin şizofreni hastası olduğunu söylediğinde bunları söyleyen insanlar buna inanamıyorlar. Şaşırıp kalıyorlar.

Sizde şaşırıp kalmamak için ;

ŞİZOFRENİ hastalığı :Kişinin ikili ilişkilerden soyutlandığı, kendi iç dünyasında yaşamaya başladığı, halüsinasyonlar, delüzyonlarla karakterize ve toplumda her yüz kişiden birinde görülme riski olan kronik bir hastalıktır.Yani her yüz kişiden biri şizofreni hastası olabilir. HER 100 DE BİR MUTLULUK VE HER YÜZDE 1 MUTLULUK İÇİN gelin şizofreni hastalarını dışlamayalım, tanıyalım, anlayalım, fırsat verelim, el ele tutuşalım. Bizler ve işbirliğimiz şizofreni hastaları için en önemli tedavi.. BİZSİZ ONLAR olmadığı gibi, ONLARSIZ da BİZ olamayız, “EL ELE TUTUŞALIM, YAŞAMA DEGER KATALIM.” Çevremizde ki insanları bu konuda bilgilendirelim. Bu sizin de başınıza, hayatınıza gelebilir. Yada en yakınınıza bir de bunu düşünün…

http://www.heryuzdebirmutluluk.org/ siteye üye olun ve projeye katkınız olsun…

 
Toplam blog
: 14
: 1150
Kayıt tarihi
: 08.04.07
 
 

Ben Kimim? Herkesin kendisine sorması gereken farkındalık sorusu... Dünya hayatını deneyimleyen, ..