Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '17

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Hint Kınası (Mehndi) ve Günümüz

Hint Kınası (Mehndi) ve Günümüz
 

Bazı tarihsel kanıtlar Hintliler keşfetmiş diyor, bazı kanıtlara göre ise Mısır' dan çıkma.
Mehndi' nin 5000 yıl önce Mısırlılar tarafından ölüleri mumyalamadan önce ellerine ve ayaklarına uygulandığı da keşfedilmiş, onları yeniden doğuşa kadar koruyup, yol gösterdiğine inanırlarmış o zamanlar.

Peki nedir bu Hint Kınası? Lawsonia isimli bir çalıdan elde edilen mehndi, yetiştiği bölgeye göre 6-20 m arasında değişen büyüklüklere sahip olabilir. Çoğunlukla Sudan, Hindistan-Pakistan bölegelerinde ve bunun yanında sıcak - kuru iklime sahip olan yerlerde yetişir. Mızrak biçiminde yaprakları hasat edilir, kurutulur.

* Hindistan-Pakistan bölgesinde düğün, bayram gibi özel günleri kutlamak amacıyla da mehndi sanatına başvurulur.

* Düğünden önceki günlerde gelinin arkadaşları oturup saatlerce, geline kına yaparlar, bu esnada evlilik üzerine tavsiyelerde bulunurlar.

* Geline uygulanan kına diğerlerine göre daha farklı figürler içerir. Kınanın başka bir ilginç yanı ise gelinin üzerinden silinene kadar gelinin suya sabuna dokunmaması yani ev işlerinden uzak olmasıdır.

Günümüzde fazlasıyla popüler olan hint kınası sosyal medyanın da gücünü alarak kendini 5000 yıl sonra bile gündeme getirmeyi başarmış.

Geçenler de Kadıköy Lisesinin oradan geçerken kermes vardı. Hoşuma da gider kermesi gezmek ve gözlemlemek. Bir standa denk geldim. Çocukların da dahi herkesin ilgisini çekmişti.

Standa çok tatlı sohbeti güzel bir bayan vardı. Çocukları bile kırmadan küçük de olsa hint kınası yapıp herkesi mutlu etmeye çalışıyordu. Biraz sohpet etme fırsatımız oldu. Çok iyi bir gözü ve çok güzel işçiliği vardı. Instagram’dan bakmak istediğimde çalışmalarına fazla vakit ayıramadığını ama böyle kermeslere gelerek hem bu ambiyansı yaşamak hem de iletişim halinde olup insanları memnun etmeyi sevdiğini açıkladı. Hoşuma gitmişti. Instagram hesabı @hintkinasibuse. El işçiliği çok güzel. Muhakkak aklınızda var ise yaptırmak, iletişime geçmenizi tavsiye ederim.

Kadıköy Lisesinde yer alan kermes için de sanırım bazen hava şartlarından dolayı olmuyor ama bir ara uğramanızı tavsiye ederim.

Bu arada bende bir ara yaparsam muhakkak çekip paylaşırım hint kınasını.

Sevgiyle ve güzelliklerle kalın...

 
Toplam blog
: 13
: 379
Kayıt tarihi
: 27.06.17
 
 

İşte öyle biri.. ..