Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '17

 
Kategori
Tarih
 

Hz. Ali ve Muaviye

Hz. Ali ve Muaviye
 

4. Halife Hz. Ali


Hazreti Ali

Peygamberimizin damadı ve amcası Ebu Talib’in oğlu. Peygamberimizin İslâm’a davetini kabul eden ilk erkek. Medine döneminde başlayan ilk küçük çaplı savaşlardan başlayarak neredeyse katılmadığı hiçbir savaş olmaması hasebiyle, savaşçılığı ve cesareti ile bilinen Ali, üçüncü halife Osman bin Affan'ın öldürülmesinin ardından halk tarafından halifeliğe getirilmişti.

Muaviye

Muaviye bin Ebu Süfyan…

Peygamberimizin Kayınbiraderi,

Müslüman olmadan önce Uhud savaşında ve Hendek savaşında Mekkeli müşriklerin komutanı olarak Peygamberimiz komutasındaki Müslümanlara karşı savaşan Ebu Sufyan Bin Harb’in oğlu. Hz. Ali ile savaştı Mısır’ı ele geçirdi. Hz. Ali’nin 661 yılında öldürülmesinden sonra Şam’da halifeliğini ilan etti.

Hz Ali ile Muaviye Sıffin savaşını yapmış. Daha sonraki yıllarda ise Muaviye’nin oğlu Yezid,4500 kişilik ordusuyla Kerbela’da Hz Ali’nin  oğlu Hüseyin’i şehit etmiştir. Hz. Hüseyin’in yanında ise sadece 70 kişilik bir kuvvet bulunuyordu.  Bugün Türkiye’de Ali ve Hüseyin isimleri yaygınken, hiçbir aile çocuklarına Muaviye ve Yezid adını koymamaktadır.

Hazreti Ali ile Muaviye arasında şöyle bir hikaye anlatılmaktadır. Hikayeler yaşanmış ve yaşanması mümkün olayları yer ve zaman göstererek anlatmak olduğundan, bu hikayenin doğru olup olmaması pek de önemli değildir. Belki de dünyanın bir çok yerinde böyle hikayeler gerçekleşmektedir. Hikaye şöyle:

&&&&&&

Bir gün Hz. Ali'nin taraftarlarının yoğun olduğu Küfe'den, bir Arap, devesiyle Şam'a gelmiş. Şam sokaklarında dolaşırken biri ona yanaşmış:

"Ver o dişi deveyi bana!" demiş. Tartışma büyümüş, Küfe'den gelen adam, "Bu deve benimdir, üstelik dişi değil, erkektir" diye itiraz etmişse de anlaşamamışlar. Konu Muaviye'ye yansımış.

Halk meydanda toplanmış... Muaviye, Küfe'den gelenle Şam'da deveye sahip çıkan yerliyi dinledikten sonra, kararını açıklamış:

"Bu dişi deve Şamlınındır!"

Sonra toplananlara dönmüş ve sormuş:

" Ey cemaat, bu dişi deve kimindir?"

Cemaat hep birlikte bağırmış:

" Şamlınındır!"

Küfeli şaşkın bir vaziyette devesinin ardından bakakalırken, Muaviye onu yanına çağırmış:

" Ey Küfeli, dinle! Sen de ben de biliyoruz ki, bu deve senindir ve dişi değil, erkektir. Ama sen Küfe'ye dönünce gördüklerini Ali'ye anlat ve de ki: "Ey Ali, Muaviye'nin, dişi deveyi erkekten ayırt edemeyen, o ne derse evet diyen 10 bin adamı var! Ayağını denk al!"

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..