Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ağustos '19

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

ICAO 2019 Oslo Bildirisi

Dünya Kooperatifçilik Hareketinin üst örgütü sayılan Uluslararası Kooperatifleri Birliği'nin (ICA) sekiz sektör örgütünden biri olan Uluslararası Tarım Kooperatifleri örgütü 16 Mayıs 2019 tarihinde Norveç, Oslo'da gerçekleştirdiği Yönetim Kurulu Toplantısında dünya tarımını ve kooperatiflerini yakından ilgilendiren bir bildiri yayınladı. Bildiride Dünyanın geleceği için hayati önem taşıyan sürdürlebilir bir tarım yapılması ve gıda güvenliğine ve güvenirliliğine destek olacak görüşler ortaya kondu. Bildiri başlığı olarak "Sürdürülebilir Tarım için Küresel Tarım Ortamının İyileştirilmesi" seçildi. Bildiride şu ifadelere ve dünya kooperatiflerinin ve ülkemizdeki tarım kooperatiflerinin dikkate alması gereken ICAO'nun kabul ettiği ve uyulması gereken hususlara yer verildi.

Tarımın sürdürülebilir kalkınmasına ulaşmak için, dünyadaki tarımsal üretimin %70'inden sorumlu olan küçük çiftçilerin %70'i için istikrarlı bir tarım ortamı oluşturmak önemlidir.

Ek olarak, doğal afetlerle mücadele etmek ve devasa sermayeyle yeniden kümelenen şirketlerle rekabet etmek zorunda olan küçük ve orta ölçekli çiftçileri aktif olarak tanıtmaya ve eğitmeye ihtiyaç vardır.

Bu nedenle, Uluslararası Kooperatif Tarım Örgütü (ICAO) ve üyeleri, ilgili mevzuat, politika ve kurumlar dâhil olmak üzere tarım ortamını iyileştirmek için birlikte çalışacak ve aşağıdakileri uygulamayı kabul edeceklerdir.

1. Ürün afet sigortalarını ve gerekliliğini aktif olarak teşvik edecekler ve Hükümetlerden daha fazla faiz ve mali destek talep edeceklerdir.

2. Hükümetlerden, tarım şirketleri tarafından üretilen işlenmiş ürünler gibi genel tarım sektörüne vergi indirimi kapsamını genişletmelerini isteyeceklerdir.

3. İklim değişikliğinin neden olduğu gıda güvenliği risklerini önlemek için geliştirilen yerel olarak geliştirilmiş tohumların yasal korunmasını destekleyeceklerdir.

4. Küçük ve orta büyüklükteki aile çiftçileri ve küçük arazi sahibi çiftçilerin sürdürülebilir tarımın bel kemiği olduğunu ve çiftçiler bankasının kurulması da dahil olmak üzere bu çiftçileri teşvik etmek ve beslemek için birlikte çalıştıklarını kabul edeceklerdir.

5. Genç çiftçileri, kırsal alanlardaki yaşlanan nüfus sorunlarına cevap vermek ve çiftliklerin başarısına hazırlamak için destekleyeceklerdir.

6. Gelecekteki tarım ortamındaki değişiklikleri önlemeye yardımcı olacak BİT ile entegre Akıllı Tarım teknolojisinin kullanımını aktif olarak destekleyeceklerdir.

7. Hükümetlerden tarımın çok işlevli değerini içeren yasaları ve kurumları tanıtmasını isteyeceklerdir.

8. Çevre koruma ve enerji tasarrufu için gıda kaybını ve israfını azaltılmasına destek vereceklerdir.

Görüldüğü üzere kabul edilen ve uyulması istenen maddeler Birleşmiş Milletler'in ortaya koyduğu Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine hizmet edecek, global sorunların çözümüne destek olacak konulardır. ICAO ve üyesi kooperatifler dünyanın sorunlarına çözüm getirecek konularda fikir birliği ve işbirliği içinde dünyaya mesaj vermişlerdir. Hükümetlerin ve kooperatiflerin bu konulara önem vermeleri gereklidir. 

 

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..