Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '20

 
Kategori
Üniversitelinin Sesi
 

İNSANI NE OLGUNLAŞTIRIR?

    İnsan zamanla mı olgunlaşır? Veya yaşı ilerledikçe mi olgunlaşır?  Kaba bir tabirle zaman yalnızca armutları olgunlaştırır.

  Olgunlaşmak, olgun insan kime denir o zaman? İnsanlar doğar doğmaz bir hayat ağının  içinde bulur kendini aslında. Bu hayat ağının ona sundukları ve yaşattıklarıyla olgunlaşır. 

    Zaman insanı olgunlaştırmaz. İnsanı olgunlaştıran çektiği acılar, göğüs gerdiği sıkıntıları, edindiği  tecrübeleri ve bu tecrübelerden çıkardığı derslerdir.  Genç  olup da bir o kadar  olgunlaşan, kırk yaşına gelip de olgunlaşamayan insanlar tanıdım. 

   Zaman sadece insanı değiştirir. Çevremizde hemen hemen birçoğumuzun şahit olduğu '' bu insan çok değişti veya eskiden bu böyle değildi ''  şeklinde yakınmalar duymuşuzdur.  Tabiki burada olgunlaşmış insan ile  kötü yönde eğilim gösteren insanları da karıştırmamak gerek.

   Peki bir insanın olgun olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? Şahsen ben karşımdaki insanın olgun bir insan olduğunu hayata bakış açısından, olaylara verdiği tepkilerden, davranışlarından, konuşma şeklinden, kendine verdiği değerden anlarım. Olgun insan otokontrolünü sağlayabilen, dengeli ,tutarlı  ve kararlı davranabilen insandır. 

   Hayatımızda duygularımızı alt üst eden bir sürü olaylarla karşı karşıya kalıyoruz. Önemli olan çevremizdeki kişilere zarar vermeden olaylara verdiğimiz tepkilerdir. Burada mantığın yanında duygusallık da işin içine girine iyice sarpa sarıyor her şey. Ben, mantığını kullanabilen insanların daha olgun olduğuna inanıyorum. 

  Olgun insan zamanın getirisi olsa gerek ki  biraz daha farklı davranır, daha bir farklı bakış açısıyla bakar hayata. Eskisi gibi fevri davranmaz, sorumluluk almasını öğrenmiştir. Empati kurabilen , karsındakini dinleyebilen , ayakları üzerinde durmaya çalışan, insanlara daha saygılı davranabilen,  kibirsiz insandır. Karşınına bir sorun çıktığı zaman şikayet etmek yerine sakin bir şekide sorun arayabilen, bunun üzerine düşünebilen  insandır.  Çünkü onun derdi artık başka insanlar değil kendisi, ailesi  ve hayatıdır.   

  Yaş dedikleri şey sadece bir iki rakamdan oluşan bir matematiksel terimdir. Olgunlaşmaya pek katkı sağladığını düşünmüyorum. Eğer insanın hayatı boyunca bir amacı olmamışsa , mücadele etmeyi öğrenmemişse, bir şeylerden  fedakarlık  yapmamışsa, sorumluluk almasını bilmiyorsa,  hayatı boyunca acı çekmemişse  olgunlaşması biraz zordur. Hayat bize her zaman aynı davranmıyor bize sunduğu şeyler her gün değişiyor. Önemli olan sen hayata uyum sağlayabiliyor musun?  Hayatın bize çaldığı şarkının ritmine uygun dans edebiliyor musun ? 

  Olgunlaşmak için yaşlanmayı beklemeyin, hayattaki tecrübelerinizi kazanmaya bakın.

   

   

   

 
Toplam blog
: 2
: 391
Kayıt tarihi
: 10.05.20
 
 

İnşaat Mühendisliği (3/4) ..