Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ağustos '17

 
Kategori
İnternet
 

İnternet Okur Yazarlığı Nedir?

İnternet Okur Yazarlığı Nedir?
 

İnternet okur yazarlığı, yakın gelecekte ilkokul düzeyinde eğitime kadar müfredat olarak girecektir. Gelecekte, interneti sağlıklı kullanacak nesillerin yetişmesi buna bağlıdır ve bu aynı zamanda, interneti iş yapan kişilerin de işlerini düzgün yapabilmeleri için gereklidir. Teknolojinin anlık değişimini takip edebilmek, yapılan güncellemelere göre siteleri kullanabilmek, bilginin doğrusunu yanlışını ayırabilmek o teknolojiyi geliştirmek kadar önemli.

Nedir peki bu internet okur yazarlığı?

En başından anlatmak gerekirse, ilk web siteleri sadece bir yazılımcı tarafından oluşturulmuş dosyalardan ibaretti. Yani internet kullanıcı olarak siz, bir siteyi sadece okuyabilirdiniz. Web 2.0 adı verilen teknoloji geliştirildiğinde, o internet sitesine sizin de müdahale edebilmeniz sağlandı. Doğal olarak bu da "sosyal medya" kavramını ortaya çıkardı. Bir internet sitesinde, kendinize özel bir bölüm hazırlayıp, başkalarının hazırladığı bölümleri ziyaret edebilir ve onlara da metin yazabilir hale geldiniz. Gene aynı şekilde bilgi içeren uzun yazılarınızı yazabileceğiniz kendinize ait blog sayfaları oluşturmanız sağlandı.

Web 1.0 döneminden kalma bir alışkanlıkla insanlar internette yazılan her şeyi doğru bilgi olarak kabul eder hale geldi. Oysa ki Web 2.0 internete yüklenen bilginin, dosyanın ya da bir uzantının doğruluğunu, zararlı olup olmadığını test etme yetkisine sahip değil. Veya böyle bir teknoloji henüz gelişmedi.

Bunun sonucu olarak da isteyerek veya istemeyerek "yanlış" ya da "zararlı" milyonlarca byte internete yüklendi ve her saniye yüklenmeye devam ediyor.

İşte internet okur yazarlığı, karşılaşılan bilginin doğruluğunu anlayabilme, virüs tuzaklarına düşmeme, doğruluğundan emin olunmayan bilgiyi internete yüklememe ya da yüklenmişi paylaşmama gibi maddelerin bütünü olarak karşımıza çıkıyor. 

Artık kesin kural olarak şunu biliyoruz; internette gördüğümüz her şey doğru DEĞİLDİR.

Her reklamı yapılan ürün iyi değildir. Bir görsel çok paylaşıldı diye gerçek değildir. 

Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin, internet okur yazarlığı seviyesinin yükselmesi ancak eğitim ile olacaktır. 

Siz siz olun internette gördüğünüz her şeye inanmayın!

 
Toplam blog
: 4
: 1184
Kayıt tarihi
: 10.02.13
 
 

1979 İstanbul doğumluyum. Evli ve iki çocuk babasıyım. Uludağ Üniversitesi Ekonometri, Kocaeli Ün..