Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '08

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

İş arama maceraları (32 Kısım Tekmili Birden –Hepsi Bu Sinemalarda )

İş arama maceraları (32 Kısım Tekmili Birden –Hepsi Bu Sinemalarda )
 

Prasentable ... Ya da her nasıl yazılıyorsa..


İş Arama Maceraları (32 Kısım Tekmili Birden –Hepsi BuSinemalarda )

Bölüm 1

Malum , ülke sorunlarının başında işsizlik geliyor banagöre.Ben de işsizim ya? Doğal olarak çektiğim kuyruk acısı diğer ülkesorunlarını daha hafifmişcesine gösteriyor sanki bana. Terör bunlardanayrıcalıklı bir yerde elbette .Diğer sorunların yanında o aynı kefeyekonulamayacak kadar başlıbaşına birsorun zaten…Terörle mücadele konusunda ahkam kesecek kadar eğitimli ve makammevki sahibi olmadığım için bu konuyu daha ehil arkadaşlarıma veyetkililerimize bırakacağım izninizle…Olur a , yazacak bir şey bulamazsam, bakarsınız ben de burnumu sokuveririm bir ara bu terör denen illetinçözümü konusuna . Nasılsa ağzı olan konuşuyorbu ülkede… Bir de dadı bozması bir hatunirdelesin bu terör meselesini , ne var yani, olamaz mı?

İşsizliğe geri dönbe hey geveze hatun….

Dön babam dön, zaten dolap beygiri gibi akşama kadar evin içinde dolanmaktan başka neyapıyorum ki? Ne bağırıyorsun parmakkadar çocuğa ? Dönüyoruz işte işsizliğe de……

Döndük dolaştık geldik işsizliğeeeeee.. Can canandanüstünmüş , diğer işsizlerin dertleri de elbette canımı yakıyor ama önce kendiişsizliğime çare bulmalıyım. Bunun için de sokağa çıkıp iş aramalıyım. Kışuykusuna yatmış ayılar gibi mağarama ( bir göz odam var zaten , yarı bodrum yarızemin , bana göre aynen mağara ama mağaralar çok güvenli oluyor , biliyormusunuz ? ) çekilmişim , uykudan uyanıp da sokağa atamıyorum kendimi … Hele şuson birkaç gündür bu MB virüsü girdi ya kanıma, 24 saat neredeyse bilfiil bilgisayar başındayım. Annem hatta şöylediyor. ” Kızım bu bilgisayar başında sabahlamaların yerine gece vardiyalı bir iş bulaydın kendineiyi de kotaracakmıştın bu işi, yazık gözlerine..” “ Yok anne boşa geçirmiyorumbilgisayar başında zamanımı ben, bir sürüiş görüşmeleri yapıyorum . ” Yalan ! Külliyen yalan..:)) Resmen çet yapıyorumfacebook’taki okul arkadaşlarımla ya da MB ‘ deki köşeleri kapmış muhteremlerin yazılarını çatır çatırçatlayarak hasedimden , okumaya çalışıyorum… Tamam , iş yazışmalarım da oluyor da çoğu sonuçsuz kalıyor.

Bir araarkadaşlarımdan birisi bir akıl verdi bana kendince… Beni sefaletten kurtarmayı görev addetti sağolasıca dostlarımın tümü ve seferberoldular. Kimi akıl veriyor , kimi yol gösteriyor, kimi elimden tutup kendi çevresiyle tanıştırıp iş kapıları açmaya çalışıyorvs.vs … Ben mi çok müşkülpesent birisi oldum yoksa evde oturmaktan tembelleştimde canım çalışmak mı istemiyor nedir?

Akıl verendostlarımdan birinin önerisi şöyleydi… Haftalık yayınlanan ve içeriği sadece ilânlardan oluşan bir tüketici gazetesine ücretsiz iş arama ilânıbırakabilirmişim ve gelen teklifleri değerlendirebilirmişim… Neden olmasın, deneyelim dedim ve aldım bir tane o gazeteden…Aslında tam olarak gazete dedenemez tabii. Tabldot gazete dedikleri türden dergiyle gazete arası birşey ve güncel olaylarla ilgili haber vesaire yok içinde , sadece iş ilânları, satılık –kiralık eşya, gayrimülk vesaire işte… Aldım elime gazeteyi , kafamdayayınlayacağım iş arama ilânımın bir taslağını oluşturdum ve gazetenin irtibatadreslerine ve telefonlarına gerekli bilgilerimi bırakarak ilân verme faslını kendimce tamamladım…

İlânım aynenşöyleydi : Eğitimli , deneyimli , sağlam referansları olan , 2 çocuk annesi , çocuklara aşık , işini olması gerektiği gibi yapan , güvenilir dadıyım . Eğitimli, kültürlü , kaliteli bir ailenin yanında çalışmak üzere iş arıyorum.Saygılarımla…

Gazete haftada biryayınlandığı için baskıya girmezden birkaç gün öncesinde bırakmıştım ilânımı veilk hafta yayınlanacağı garantisini almıştım yetkililerinden… Merakla ve umutla gazetenin baskısınıbeklemeye başladım. Gazete çıkar çıkmaz bir tane satın aldım ve eve koştum. Annemle birlikte yaşadığım için ve evtelefonumuzu irtibat numarası olarak verdiğim için ( cep telefonum işsizliktenve parasızlıktan görüşmelere kapatılmıştı çünkü J ) zorunlu olarak anneme de konuyla ilgilibilgi vermek zorundaydım… İşveren adaylarım evi arayacakları ve ben de 24 saatevde tıkılı kalamayacağım için annem bana sekreterlik yapmak zorunda kalacaktı… Ben diğer iş görüşmelerine gidip geliyordum bir yandan tabii.Evden çıkmanedenim sadece ve sadece bu inanın. Keyfe keder sokağa çıkacak hal mi kaldıinsanda ayol? İstanbul gibi bir şehirde sokağa çıkıp geri dönmek kaça patlıyorhaberiniz var mı sizin? Yok öyle zırt pırt sokaklarda avare avare dolaşmak… Aslında hayatta en büyük zevklerimdenbiridir sokaklarda tek başıma avare dolaşmak, yanımda kimsecikleri aramam, üstüne üstlük bir de yağmur yağıyorsa hafiften ... Hele bu dolaşılan mekanKapalıçarşı ve çevresi ise , SahaflarÇarşısı ise heleee, değmeyin benim keyfime. Belki de çocukluğum ve gençlikgünlerim bu muhitlerde geçtiği için olsa gerek , İstanbul’un en sevdiğimköşelerinden biridir Kapalıçarşı ve çevresi , yani Eminönü .. Yanımda kimseyiistemem , hele o bir kadın arkadaşım olacaksa aman aman , hiç almayayımkalsın…50 metre yürümeden ay aman yoruldum , ayaklarım ağrıdı , ayakkabı vurdu, dur şuracıkta bi fincan bi şeyler içelim demeye başlamıyorlar mı , tepemin tasıatıyor işte o zaman..Ben mi tersim yoksa bu hatunlar mı mızmız anlamadım gitti…Hişşşşşt hatun bacılar hepiniz üzerinizealınmayın lütfen..Sözüm meclisten dışarı vallahi..Ben kendi çevremdekihatunları kastediyorum.Bütün mızmız cadılar da sözleşmiş gibi beni bulmuşlararkadaş olmak için J)) İstermisiniz , bizim cadılardan birileri dekalkıp burayı keşfetsin ve okusun bu yazdıklarımı? Parçalarlar alimallah beni J)) Hihihihihii…

Gazeteyi satın almıştım değil mi ben? Heee almıştım , almıştım… Hattaeve de getirip anneme göstermiş ve gerekli bilgiyi aktarmıştım sevgiliSuziko’ma… Suziko annem oluyor da birazcık, bu da kim , nerden karıştı arayademeyesiniz… Biz kendi aramızda ona böyle hitab ederiz… Aslında adı Suzan , Âteş-î suzan-ı firkât , yaktı cism-ü cânımı….. Rahmetli dedem bu şarkıyı peksevdiği için annem doğunca bu adı vermiş ona. Offf dedem nereden girdi şimdihikâyeye? Gazeteyi tutuşturdum Suziko’mun eline , okuttum, tembihledim , benevden çıktığımda sokağa çıkmamasını ve telefonun yanına bıraktığım notdefterine bütün arayanların adını soyadını , mesleklerini , yaşadıkları semti vetabii ki telefon numaralarını not almasını rica ettim ve yine sokağa attımkendimi… İlkokula bile gitmemiş olmasına rağmen zehir gibi kafası işlermübareğin. Yazısı da benden güzeldir inanın… İş arayan ben değil de annem olsaaslında benden önce iş bulurdu bu becerileriyle , üstelik benden daha güzel veçekici. Malum günümüzde sekreterlik ölçülerinin içine “ prasentabl “ her nedemekse hala anlayabilmiş değilim ya , düzgün giyimli ve görünümlü ! olmakgiriyor artık. O eskidenmiş şişe dibi gibi gözlük takıp tavşan kulağı gibisaçları iki pelik yanlarından sarkıtılmış sekreter görüntüleri.. İstediğinkadar meziyetli ol , Chatherine Zeta Johns’a ( böyle mi yazılıyordu bu hatununadı ) benzemiyorsan hayatta işi kapamazsın artık.

Ben sokak sokakdolaşıp iş ararken aklım bir yandan evde , arayan var mı acep diye meraktan ölmedurumlarında akşama doğru eve dar attım kendimi. Cep telefonu yok ki arada eviyoklayıp haber alsam? Olsa zaten onu bırakırdım ve bunca meraklı bekleyişolmazdı, di mi ama?

Eve geldim , kapıyıaçtım , tam “selamün aleyküm Suziko’m “ diyecektim kiiiiiiiiiiiiiiiii………..

Film koptu …. Diğer bir namı da “Dişi Hitler “ olan sevgiliSuzi’ciğim mosmor bir suratla üzerime yürüdü ben kapıdan dalar dalmaz… Azametive celâli nedeniyle bütün sülâlemizin önünde tek ayak titrediği annem neredeyse 50 yaşına gelmiş olan sevgilibebeciğini dövecek… Hoooop ne oluyoruz yahu demeye kalmadı başladı basbasbağırmaya… “ Seni ahlâksız kız seni , seni edepsiz insanlık müsveddesi seni !!… Ben seni bu günlerigösteresin diye mi doğurup besleyip büyüttüm? Tüüüüüüüüüüüü senin o köselederisi gibi suratına ! Aile şerefimizi beş paralık ettin….”

Yahu anacığım dur bi hele , sakinleş , ben ne ettim de bana bu sözleri reva görüyorsun dedikçe odaha çok bağırıyor… Alelacele attım dilinin altına bir sakinleştirici ve kalp ilâcını , oturttumsedirine. Birkaç dakika sonra daha uysal bir hale geldi ve anlatmaya başladı…

“ Sen evden çıktıktan yarım saat sonra başladı telefonçalmaya… Birini kapatıyorum öteki arıyor.”

“ Eee iyi işte , biz de arasınlar diye verdik ya numarayı ? “dedim

“ İyi de , sen arayacak olanların işverenler olduğunusöylemedin mi? “

“ Hee , işveren adaylarım arayacaktı..”

“ Nah ( affedersiniz bunu annem aynen böyle söylediği içinyazmak zorundayım ) işveren adayları aradı.”

“ Eeee kimler aradı be mübarek , çatlatmadan insanı anlatsana? “

“ Sen dadı değil misin? İş ilânında da dadı olduğunuyazmadın mı? “

“ Evet gazeteyi de sana okuttum ve hatta eve yanı başınabıraktım, gözünle gördün .”

“ İyi de kızım böyle bir ilanı arasa arasa bakacağınbebeklerin anneleri arar diye düşünmüştüm oysa arayanların hepsi erkekti.”

“ Olsun anacığım kaçıncı asırda yaşıyoruz , belki de bekar babalardırarayanlar , olamaz mı? İş iştir , ya da hanımının arayacak vakti yoktur , baba arıyordur .”

“ Yok kızım , iş senin bildiğin gibi değil… Arayanların hepsisaçma sapan şeylerden bahsetti.” Ne gibi yani? “ “İlk arayanı telefonu elimealdığımda her zamanki gibi – efendim , buyurun –diye açtım. ( bu arada bizimSuziko’nun ses tonu da muhteşemdir , 70’lik hatun gibi çıkmaz mübarek sesi , işveli , cilveli, cıvıl cıvıldır ) Adambana demez mi < efendim="" diyen="" dillerini="" yesinler="" yavrum="" senin="" ..="">Hööööstttt n’oluyoruz be? Bu nasıl karşılama? “Vallahi böyle dedi oedepsiz adam bana .”

“Eee sen ne yaptın? “ “ Ne yapacağım yavrum terbiyesiz adam deyip yüzüne kapadım telefonu“ “İyi etmişsin , arada çıkıyormuş demek böyleleri de.” Ne aradası kızım, ardından arayan da farklı değildi ki “ “Haydaaaa ikincisi ne dedi peki? “ “ Ne dese beğenirsin ? Bu kez dahaciddi bir sesle açtım tabii telefonu , tecrübelendik ya ilkinden ? Buyrun dedimhoroz gibi bir sesle( anamın horoz gibi dediği ses te aslında hoştur , farkındadeğil ya da tevazu gösteriyor hatuncumJ) Bu da demez mi pat diye [ kaç bedengiyiyorsun sen kızım ? ] Sana ne be benim kaç beden giydiğimden ? [ Söyle söyleutanma , ben yanımda çalışacak elemanlarımın düzgün vücutlu olmasını isterim] Beadam sen dadı mı alacaksın yoksa konfeksiyon mağazana manken mi? [ Karıştırma sen şimdi ticari sektörlerikızım , söyle beden ölçünü yeter o bana , sana ne cici giysiler alacağım bak, senin de hoşuna gidecek . ] Annembunları anlatırken yine ilacın etkisi geçmeye başlamış olmalı ki yüzü ebrulibir hâl almaya başlamıştı. Bir yandan da küfrediyordu anlatımları arasında.Malum serde eski Kasımpaşa’lılık ta var hani…J)“ Eee iki tanesi serseri çıkmış , ne olacak sanki? Peki başka arayan olmadı mı?“ “ Oldu olmasına da hepsi de aynıtarzda insanlardı, özellikle insan biledemeyeceğim onlara.. Hatta bir tanesi yurtiçi-yurtdışı yolculuklarında yanındagezdireceği Eskort arıyormuş , o da o yüzden aramış.” “ Tövbe Ya Rabbiiii !! Anneciğim hem vallahi hem billahi , ahanda gazete önünde , ben o tür iş aradığımıima edecek bir ilân vermedim ki gazeteye? Niye böyle tipler aramış ki bizi? “

Uzun lafın kısası adostlar , o gün akşama kadar benim ilânıma gelen cevapların toplam sayısıyaklaşık 15 kadarmış ve zavallı anacığım bu birbirine benzer 15 insanbozması adamla muhatap olmak zorundakalmış ve daha fazla sinir sistemi kaldırmadığı için telefonun fişini çekipkopartmış. Kabloları tamir ettim ama telefon aracını takmadan birkaç gün idareetmemiz , aramaların kesilmesi içinsabretmemiz gerektiğini söyleyip annemi sakinleştirdim ve özür diledim.Bir dahada o gazeteye benzer bir ilân vermemek için yemin ettim.

Çok uzun oldu sanırım bu birinci maceram… Daha nemaceralarım oluyor bilseniz iş ararken J)

Arkası yarın…

Muhabbetle kalınız …

Ümit Emel..

 
Toplam blog
: 17
: 641
Kayıt tarihi
: 08.09.08
 
 

1 Nisan 1961 İstanbul doğumluyum, aslen Eskişehir'liyim. 33yaşında bir kız ve 30yaşında bir erkek..