Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '19

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

İş ve Sendika

Hayat akıp giderken ekmek parası diye çalışırken insan farketmeyebiliyor bazen. Çalışma koşullarını ve standart iş hayatının eksikliklerini görmezden gelebiliyor. Çok öncelerden beri devam eden çatışmaların ve sorunlardan sonra sendikalar ortaya çıkmıştır. Peki nedir bu sendika? Sendika, işçilerin ekonomik ve sosyal haklarının korunması ve geliştirilmesi için işçiler tarafından kurulan  anayasal ve yasal kuruluşlardır. Sendikacılığın ilk ortaya çıktığı dönemler Sanayi Devrim'inden sonra çıkmıştır. İş koşullarının ağırlaşması, çocuk ve kadınların emeğininde ağır bir şekilde kullanılması tepkilerin artmasına sebep oldu.

Başlangıçta tabi ki hiç kolay olmadı yasal bir şekilde örgütlenmek.İşçi sınıfı yıllarca mücadele ettiler yıllarca.Ve çok uzun zaman sonra ilk defa İngiltere'de ilk yasal sendika kuruldu.Yıl 1820'de. Sendikaların evrensel özellikleri; kitle örgütleri olması, sınıf örgütleri olması,meslek örgütleri olmasıdır. Türk sendikacılığında sendikalaşma süreci 3 kısma ayrılır. İlk kısım 5018 sayılı ilk Sendikalar Kanunu, ikinci kısım 1963-1983, üçüncü kısım 1983 sonrası.  Uzun mücadele sonrasında işçi hakları korunma altına alındı. Kaliteli hizmet için kaliteli çalışma koşulları ve haklar olduğu sürece performans olarak çok daha başarılı çalışanlar olacaktır. Maalesef ki istenmeyen durumlar ile karşılaşılabiliyor.Gizli saklı işçi çalıştırma ve kayıtsız işçi çalıştırmalarda var.

Bilinçli bir toplum olmanın yanı sıra haklarımızı bilmekten geçer.Çoğu haklarından bir haber olan veya iş kaybetme korkusuyla sesini çıkaramayan bir kesim de var. İhtiyaç arz ve talep dengesiyle giderken işsiz kalma korkusuyla bu denge değişiyor.

Ekonomi de iyi olmak  için  birincil iş gücü piyasası için performans sergilenebilir.Çalışanların yüksek motivasyonlu olması birincil iş gücü piyasası demektir. İşveren ve işçi  haklarını bildiği ve farkında olduğu zaman tabi bir de insai durumlar söz konusu olunca iyi bir iş hayatı olmaması için sebep kalmıyor bir nevi.

 
Toplam blog
: 12
: 68
Kayıt tarihi
: 08.03.19
 
 

balıkesir üniversitesi bandırma iktisadi ve idari bilimler maliye mezunu.anadolu üniversitesi işl..