Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '18

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

İşbaşı Eğitim Programı

Türkiye İş Kurumu tarafından, “Kendi İşçinizi Kendiniz yetiştirin” sloganıyla hayata geçirilen İşbaşı Eğitim Programıyla İşveren, katılımcıyı işin başında görme imkânı bularak kendi ihtiyacınıza göre yetiştirebilir ve daha sonra katılımcıları istihdam ederek, Bu program kapsamında verilen teşviklerden yararlanabilmektedir. Bir diğer amacı ise nitelikli işgücü temin etmekte zorlanan işverenlere işe alacakları kişileri işyerinde belli bir süre gözlemleyerek ve eğitim vererek kişiler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olma ve işe alma konusunda isabetli bir karar verme imkânı sunmaktır.

Bugün ki Yazımızda İşbaşı Eğitim programı hakkında kısa ve ayrıntılı bilgiler vermeye çalışacağım.

En az 2 sigortalı çalışanı olan işverenlerin yararlanabildiği program kapsamında işveren, çalışan sayısının  % 30’una kadar katılımcı talep edebilmekle programdan yararlanmak için talep ettiği katılımcıların en az % 50 istihdam taahhüdü verme ve katılımcıları en az program süresi kadar istihdam etme zorunluluğu bulunmaktadır.

Program günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlama olanağı tanımaktadır.

İşbaşı Eğitim Programı; bilişim ve imalat sektörlerindeki işyeri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 ay olarak uygulanmaktadır. Ayrıca Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençler için işbaşı eğitim programlarının süresi 9 ay olacak şekilde uygulanması gerekmektedir.

Program süresince katılımcı zaruri gideri (günlük 61.65 TL, öğrenciler için 46.23 TL, işsizlik ödeneği alanlar için 30.82 TL) ve kısa vadeli sigorta prim giderleri İŞKUR tarafından karşılanmakla; Geleceğin meslekleri olarak belirlenecek mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara 75 TL zaruri gider ödenebilmektedir.

İşbaşı eğitim programına katılmak için gerekli şartlar; 15 yaşını doldurmak, İŞKUR’a kayıtlı olmak, İşsiz olmak.

Ön lisans dahil üniversite öğrencisi olanlar da programa katılabilir. Ancak; işverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olanlar ile programın başlama tarihinden önceki 3 aylık dönemde programı düzenleyecek olan işverenin çalışanı olan kişiler, bu işveren ile düzenlenecek olan işbaşı eğitim programına katılamayacaklardır.

Program düzenlemek isteyen işveren programa katılacak kişileri doğrudan kendisi seçerek program düzenleyebilir. Eğer işverenler tarafından program düzenlenecek kişi bulunamamışsa ve İŞKUR’dan katılımcı talep edilmişse kendilerinin belirlemiş olduğu özel şartları taşıyan kişiler arasından işverene yönlendirilen katılımcı adaylarından işveren istediğini seçerek program düzenleyebilir.

Program süresine bağlı olarak katılımcılara net asgari ücret düzeyinde gelir elde etme imkânı ile günlük zaruri gider ödemesi İŞKUR tarafından yapılmaktadır.

Diğer yandan üniversite öğrencilerinin program süresince burs veya öğrenim kredileri kesilmediğinden öğrenciler burs veya kredilerini almaya devam edebilmektedir.

Ayrıca program süresince katılımcılar adına iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primleri İŞKUR tarafından karşılanarak katılımcıların sağlık hizmetlerinden faydalanmaları sağlanmaktadır.

İşbaşı Eğitim Programlarını tamamlayan 18-29 yaş arası kişilerin,  programı tamamladıkları meslekte,- Programı tamamladıkları tarihten itibaren 3 ay içerisinde, Kişinin istihdam edildiği tarih itibarıyla önceki takvim yılının ortalama sigortalı çalışan sayısına ilave olarak istihdam etmeleri durumunda, İşverenin imalat sanayi sektöründe faaliyet göstermesi halinde 42 ay,  diğer sektörlerde ise  30 ay, süre ile kişilerin asgari ücret düzeyindeki sosyal güvenlik primlerinin işveren payları İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır.

Bugün ki Yazımda “İşbaşı Eğitim programı” hakkında kısa ve ayrıntılı bilgiler vermeye çalıştım.

“BİR SONRAKİ YAZIMIZDA GÖRÜŞMEK ÜZERE”                                         

 
Toplam blog
: 2
: 3106
Kayıt tarihi
: 28.05.17
 
 

Kamu / Memur ..