Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '15

 
Kategori
Hukuk
 

İşe iade davaları

İşe iade davaları hem biz avukatların hem işverenlerin hem de işçilerin bir anlamda ezberini bozmuştur.

Biz dava açarken bütün delillerimizi ortaya koymaya, haklılığımızı anlatmaya alışmış iken, işe iade davalarında hiçbir şey anlatmamıza gerek olmadığı gibi fazla şey anlatır isek aleyhimize dönme durumu bulunmaktadır.

İşverenler için de, bir işveren hiçbir sebep yok iken çalıştırmak istemediği bir işçiyi en fazla tazminatını verir çıkartırım diye düşünürken artık bunu yapamamakta, aksi halde işe iade davaları ile karşılaşabilmektedir.

İşçiler için ise, işlerine geri çağrılarak çalışmaya başlamaları halinde eğer aldılar ise tazminatlarını geri ödemeleri gerekmektedir. Çoğu işçi bunu bilmemekte ve hatta tazminatlarını çoktan harcamış olmaktadır.    

İş akdinin feshinin yazılı olarak yapılması ve geçerli bir nedene dayanması gerekmektedir. İş akdi haksız ama geçerli olarak feshedilebilir. Yani işçi tazminatını almaya hak kazanır ama işe iade hakkı olmaz. İnşaat işi yapan bir firmanın çeşitli nedenlerden dolayı elektrik işi yapmaya karar verdiğini düşünelim. İnşaatta çalışan işçilerin çoğunu elektrik işinde çalıştıramayacaktır. Bu geçerli bir sebeptir. İşe iade davası açıldığında sonuç işçi aleyhine olacaktır. Fakat tazminatına hak kazanacaktır. Bu iki durumu ayırmak gerekiyor.

İş akdi geçersiz olarak feshedilen ve işe iade talebinde bulunan kişi, işverenin cevabını veya cevap vermesi için gerekli olan sürenin geçmesini beklemeden yeni bir işe girmemelidir. Aksi halde hem çalışıp kazanç elde ederken hem de eski işvereninden haksız kazanç sağlamaya çalışıyor durumuna yani haklı iken haksız duruma düşecektir. Zaten işe iade edilmesi halinde boşta geçen süre ücreti işverence kendisine ödenecektir. Açılan davada, işveren cevap dilekçesinde işe geri almayacağını belirtmiş ise ya da cevap vermesi gereken yasal süre geçmesine rağmen cevap vermemiş ise bu aşamadan sonra işçi yeni bir işte çalışabilir.

Av.Mukaddes KAYA                                                                                                              30.09.2015

 

 

 
Toplam blog
: 2
: 2911
Kayıt tarihi
: 30.08.14
 
 

1975 Giresun doğumluyum. 1999 yılında Ankara Üniversitesi hukuk fakültesinden mezun oldum. Halen ..