Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Juan Carlos Fresnadillo

http://blog.milliyet.com.tr/bilim

26 Haziran '06

 
Kategori
Evcil Hayvanlar
 

İslam dünyasını şok eden balık

İslam dünyasını şok eden balık
 

İngiliz The Guardian gazetesi bir tarafında "Allah" lafzı celali diğer tarafında ise "Muhammed" (s.a.v)'in adının yazılı olduğu bir balığın resmini yayımlamıştı. Balığı görenlerden İngiliz Peter Hurst, The Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, "Bu şüphesiz Allah'tan bir işaret" demişti. Yüzlerce İngiliz balığı görmek için her gün akvaryumcuya akın etmişler hatta İngilizlerden biri bunun bir mucize olduğunu ve balığı birkaç gün önce rüyasında gördüğünü açıklamıştı. Türkiye'de bir çok yazılı ve görsel medyada da çıkan bu balık OSCAR türü bir balıktı.

Bu balıklardan 7 adet ben de hobi olarak evde besliyorum. Bu türün hepsinde çok farklı şekiller oluyor, benim balıklarımda da bu tür yazılar var. Ama arapça bilmediğim için yazılanları okuyamıyorum. Ama bir arapça bileni eve götürebilirsem ilk yaptırmak istediğim balıklarımın üzerinde herhangianlamlı birşey yazıp yazmadığı sormak olacaktır.

İlk önce birtane aldığımda çok küçüktü ve görüntüsü de çok hoşuma gitmişti. Kısa sürede büyüdü ve bende bağımlık yaptı. Yavaş yavaş sayıyı çoğalttım. Çok çabuk büyüyen bu balıkların bakımı çok yem tükettikleri için oldukça zor. Şu anda eşim bana bakımı konusunda oldukça yardımcı oluyor. Daha doğrusu o bakıyor ben de akvaryumdaki hareketlerine bakarak göz ziyafeti çekiyorum.

İslam dünyasını şok eden bu balıklar, beni ve görenleri de farklı yönleriyle şaşkına çeviriyor
Astronot da denilen OSCAR, iştahlı ve çabuk büyüyen 30 cm'ye kadar ulaşabilen bir balık. Küçükken oldukça şirin gözüküyorlar. Ama bu balıklara bakmak isteyenlere tavsiyem 2-3 ay sonrasını düşünüp, geniş bir akvaryum alabileceklerse alsınlar. Akvaryumları ne kadar genişse o kadar sağlıklı ve huzurlu olacaklardır. Benim bu hobiye başladığımda sadece bir küçük akvaryumum vardı. Ama balıklarım büyüdükçe yeni akvaryumlar almak zorunda kaldım. Şu anda 3 tane akvaryumuma evde koyacak yer bulmakta zorlanıyorum.

Kendisini sevdiren balık
Akvaryumda davranışları, akvaryuma yaklaştığınızda hareketleri, iştahlı olmaları ve özellikle size gösterdikleri sevgileri bu balıkları beslemeniz için yeterli sebepler. Bir çok balık besledim ama kendine bu kadar özgüveni olan bir balık görmedim. Eğer korkmuyorsanız, elinizi içine soktuğunuzda, hemen elinize gelir ve kendini sevdirir. Diğer balıkların aksine akvaryum camına yaklaştığınızda içinden çıkıp, size gelmek için can atar. Yem verdiğinizde o kadar sevinirki, kendini akvaryumdan atacak gibi, akvaryumun üzerinden sıçrar.

Dünyanın en akıllı canlısı
Tek eşliler ve eşlerine oldukça bağlıdırlar. Eğer eş tutmamışlarsa bir akvaryumda üçten fazla beslemek faydalı olacaktır. Ben yaşamadım ama 2 balık olduğunda biri baskın çıkıp, diğeri küçük kalabiliyormuş. Ama üçten fazla olduğunda, örneğin 4 tane, biri güçlü çıkarsa diğer üçü birlikte hareket edip, güçlüyü bastırabiliyor.

Üreme zamanı dikkat
Dişi ve erkek ayrımı sadece üreme zamanında anlaşılıyor. Bu nedenle üretmek istiyorsanız, mutlaka başlangıçta çok balıkla başlamalısınız. Kendileri eşlerini bulurlar. Bende şu anda iki çift var, eşlerini bulmuş. Eşlerini bulduktan sonra ayrı bir akvaryuma almalısınız. Üreme zamanı geldiğinde hırçınlaşıyorlar ve bulundukları bölgeyi ölümüne koruyorlar, diğer balıklara zarar vereceklerdir. Ansiklopedik bilgi olarak 2bin yumurta yaptıkları yazıyor. Ben yumurtalarını sayamadım, ama oldukça fazla.

İyi anne, iyi baba
Dişi yumurtaları düz bir zemine bırakıyor, kısa bir süre içerisinde de erkek bu yumurtaları döllüyor. 3 gün boyunca yumurtadan yavrular çıkana kadar yumurtaların başında duruyorlar ve tehlikelerden uzak tutuyorlar. Burada dikkat etmeniz gereken onları korkutmamanız, yoksa yumartaları yerler. İlk yumurtladıklarında ışıklarını açıp seyretmeye kalkıp kötü bir tecrübe yaşamıştım. Yavrular çıktıkdan sonra aynı yumurtaları korudukları gibi yavrularına da iyi anne ve iyi bir baba oluyorlar.

Bu balıkların üstünde yazan yazılar kadar, davranışları ve yaşamlarıda hayret verici. Herkese bir hobi olarak balık besleyeceklerse OSCAR'ı tavsiye ederim.

 
Toplam blog
: 4
: 4681
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Uzun yıllar rastlantısal fizik üzerine çalışmalar yaptım ama sonuçta büyük bir ihtimalle rastlantısa..