Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '16

 
Kategori
Güncel
 

İslam toplumu, Yaşar Nuri Öztürk'ün değerini bilemedi

İslam toplumu, Yaşar Nuri Öztürk'ün değerini bilemedi
 

Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk


2000'li yılların başlarından itibaren Türk-İslam toplumunun Martin Luther'i olma derecesinde bir karizma ile milletin gündemine oturan ve muhafazakar islam anlayışını adeta kökünden dinamitleyip yeni bir çığır açan adamdır Yaşar Nuri Öztürk. İslam dininde "Konuşulmaz" olarak mühürlenmiş konuları tartışmaya açmış, milletin kafasını epeyce bir karıştırmıştı. Ancak toplumun büyük bir çoğunluğu maalesef onun görüşlerini benimseme cesaretini gösteremedi. Toplumun cesaretini kıran ise, o dönemin cemaat önderleriydi. Bunlar, müridlerini kaybetme ve dolayısıyla otoritelerini yitirme korkusuyla cemaati derhal Yaşar Nuri Öztürk'e karşı kışkırtma politikası izlemiş ve büyük ölçüde başarılı da olmuşlardır.

Peki müslümanlar neden Yaşar Nuri'nin değil de, mevcut hocalarının peşinden gitmeyi tercih etmişti? Nedeni çok basit: Cehalet. İstatistiksel bilgiler ışığında, Türk toplumunun kitap okuma oranının çok düşük olduğunu biliyoruz. İnsanlar okumadıkları için, yaşamında ihtiyaç duyduğu bilgi boşluğunu işte bu cemaat  liderleri, imamlar doldurmuşlardır. Onlar ne dedilerse haram ya da helal kabul edilmiştir. Yaşar Nuri'nin iddia ettiği gerçekler konusunda yaptığı bilimsel savunmayı anlayabilecek kapasiteleri olmadığı için, Yaşar Nuri aslında boşuna çenesini yormuştur. Sonuçta Yaşar Nuri, bu hocalar tarafından din düşmanı ilan edilmiş ve başlattığı hareket herhangi bir neticeye ulaşamamıştır.

Yaşar Nuri'nin de bu süreçte eleştirilmesi gereken bazı tutum ve davranışları olmuştur. Bunlardan benim için en önemlisi, onun üslubu ve kullandığı akademik dildir. Üslubu çok sert, azarlayıcı, aşağılayıcıdı. Kullandığı dil ise büyük ölçüde akademik seviyede idi. Yaptığı açıklamaları, akademisyenlerden başka anlayabilecek kimsecikler yoktu. Halkın seviyesine inme noktasında kesinlikle başarısız olmuştur.

Bugün hayata gözlerini yumarak, sahibi olduğu çok değerli bilgileri de toprağa götüren Yaşar Nuri Öztürk, müslüman Türk toplumu için çok büyük bir kayıp olmuştur. Ancak Türk toplumu maalesef bunun farkında bile değildir. Öyle zannediyorum ki, günümüzden bir kaç on yıl sonra onun fikirleri yeniden gündeme gelecek, kitapları yeniden ve yüzbinlerce adet basılacak, kendisinin arzu ettiği islami devrim başka bir baharda kendiliğinden gerçekleşecektir. 

Kendisine Allah'tan rahmet temenni eder, ailesine ve sevenlerine de başsağlığı dilerim.

Bu blog Milliyet.com.tr sitesinden 191 kez görüntülenmiştir

 
Toplam blog
: 3
: 1106
Kayıt tarihi
: 04.08.15
 
 

Dünya'lıyım. Dünya tarihinin bildiğim kadarki yaşımdayım. Devlete göre öğretmenim. Bana göre çocu..