Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '07

 
Kategori
İthalat / İhracat
 

İthal lisansı ile tarım ürünü ithalatı

İthal lisansı ile tarım ürünü ithalatı
 

Küresel Isınma etkisiyle tarım ürünlerinin ihtiyacı karşılayacak oranda yetiştirilemeyeceği bir seneye başladık. Buğday, mısır, arpa, çavdar gibi tarım ürünlerinde maalesef ithalata bağımlı duruma geldik. Doğal olarak da Dış Ticaret Müsteşarlığı söz konusu ürünlere bağlı üretim yapan fabrikalara ve sanayicilere ithal hakkı vermek durumunda kaldı.Bugün bu konuda ithal lisansı ile ithalat yaacak firmalara rehber olması için bu konuları açıklayan bir rehber yayımlamayı geçirdim aklımdan. Ve bir rehber hazırladım. Umarım ihtiyaç sahiplerine faydası olur.

İTHAL LİSANSI İLE TARIM ÜRÜNÜ İTHALATI REHBERİ

Dış Ticaret Müsteşarlığı her sene yurt içindeki tarım ürünü rezervlerinin durumuna göre ihtiyaç sahibi üretici fabrikalara Avrupa Topluluğundan ve belirlenen bazı ülkelerden İthal Lisansı kapsamında belirli miktarlarda gümrük vergisi muafiyeti kapsamında ithalata izin verir. Kota dönemi olarak adlandırılan bu süreç her yılın Aralık ayının 31 inci gününden Mayıs ayının 31 inci gününe kadar sürer. Bu süre içerisinde belge sahibi firmalar Topluluk Menşeli ve Çıkışlı ya da belirlenen ülke menşeli ve çıkışlı tarım ürünlerini belge kapsamında gümrük vergisiz olarak ithal etme hakkına sahiptirler.

DTM tarafından verilen izin miktarlarının üreticinin kapasite raporu ile doğru orantılı olarak belirlenmesi, üreticilerin kapasite durumlarına göre dökme anlamında düşük miktarlarda ithal izinleri alınmasına yol açmaktadır.

Bu durumda belge sahibi bir çok firma bir Ana Trader tarafından yüksek tonajda partiden tarım ürünü alma yolunu seçmektedir. Bu şekilde yapılan işlemlerde de Ana Trader tarafından gümrüklere getirilen tarım ürünleri Antrepolarda veya Geçici Depolama Alanlarında depolanarak buradan belge sahibi firmalara devir yoluyla satışı yapılmaktadır.

İthal Lisansı kapsamında devir yoluyla yapılan ithalatlar dikkat edilmesi gereken temel noktaları 3 ana başlıkta toparlamamız mümkündür.

A-KONTROL BELGESİ

B-DEVİR İŞLEMLERİ

C-İTHALAT İŞLEMLERİ

A-KONTROL BELGESİ İŞLEMLERİ

DTM ‘ndan ithal lisansı alan bir firmanın bu belge ile herhangi bir Tarım İl Müdürlüğü’ne veya Kontrol Genel Müdürlüğü’ne başvurarak kontrol belgesi alması gerekmektedir. Kontrol Belgesi alınabilmesi için İthal Lisansı dışında, aşağıdaki belgelerede ihtiyaç duyulmaktadır.

Kontrol Belgesi alabilmek için gerekli olan evraklar:

1-Proforma Fatura : Ürünün satıcısı tarafından düzenlenir. Proforma faturada alıcı firmanın adı ve adresi İthal Lisansında yazan unvan ve adresle birebir örtüşmek durumundadır. Ürünün birim fiyatı İthalat faturasının üzerinde bir fiyat olamaz. Yani örnek verilecek olursa bir ürünün birim fiyatı Proforma fatura üzerinde 220, 00-USD ise, ithalat faturasında bu birim fiyat 210, 00-USD olamaz. Ayrıca Proforma faturadaki miktarda ithal lisansındaki miktar kadar olmalıdır. Proforma faturada Malın Menşe ülkesi, yükleme limanı (çıkış ülkesi) belirtilmeli ve ürünün tanımı net olarak yapılmalıdır. Ayrıca bir analiz sertifikası talep edilmemesi açısından Proforma fatura üzerinde ürünün analiz değerlerinin verilmesi de en uygun olanıdır. Proforma fatura orijinal ve ıslak imzalı ve kaşeli olmak zorundadır.

2-Ingredients Declaration : Ürünün satıcısı tarafından düzenlenir. Ürünün içeriğinin belirtildiği bir deklarasyondur. Ekmeklik Buğday ise ürünün %100 ekmeklik buğday olduğunu veya mısır ise ürünün %100 mısır olduğunu belirtir bir yazıdır. Bu deklarasyon da orijinal ve ıslak imzalı ve kaşeli olmak zorundadır.

3-İthal Lisansının Noter Tasdikli Bir Örneği ve Aslı : DTM tarafından firmaya tahsis edilen tarım ürününü gösteren ve DTM tarafından verilen bir belgedir. Bu belgenin üzerinde yazan firma unvanı ve adresi ile gerek kontrol belgesinde beyan edilen unvan ve adres, gerek Proforma faturada yazılı olan unvan ve adres ve gerekse firmanın faaliyet belgesinde yazılı olan unvan ve adres birbiri ile örtüşmek durumundadır. Sadece farklı illerde aynı isim altında birden fazla fabrika sahibi olan şirketler ürünün işleneceği fabrikanın bulunduğu ilde alacakları faaliyet belgesi ile, kontrol belgesinde malı kullanacak firma bölümüne ürünün kullanılacağı fabrika adresini yazarak kontrol belgesi alabilmektedirler.İthal Lisansları firmalara bir üst yazı ile tevsik edilir. Ayrıca İthal Lisanslarında yapılan gümrük kapısı değişiklikleri de firmalara yine bir üst yazı ile tevsik edilir. Kontrol Belgesi alınırken bu üst yazıların her birinin asıllarının ve noter tasdikli bir örneklerinin belgeye eklenmesi zorunludur. İthal lisansının orijinali Tarım İl Müdürlükleri veya Kontrol genel Müdürlüğü tarafından incelendikten sonra onaylanan Kontrol Belgesi ile birlikte firmaya geri verilir.

4-Faaliyet Belgesi : Faaliyet belgesi firmanın bağlı bulunduğu Sanayi veya Ticaret odalarından alınan firmanın unvanının adresinin ve genel anlamda faaliyet konularının, sermayelerinin belirtildiği bir belgedir. Kontrol Belgesi alınırken bu belgenin aslı veya noter tasdikli bir sureti Tarım İl Müdürlüğüne veya Kontrol Genel Müdürlüğü’ne ibraz edilir. Kontrol Şube Müdürlükleri veya Kontrol Genel Müdürlüklerince bu belgede en çok dikkat edilen husus, firma unvan ve adresinin ithal lisansı ile uyuşup uyuşmadığı ve firmanın faaliyet konusunun belirtilmiş olup olmadığıdır. Faaliyet konusunda “tarım ürünleri alım satımı, ithali ihracı” veya “un kepek imali” vb. ifadelerin yer alıp almadığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Birçok faaliyet belgesinde bu kısımda “Ana sözleşmede yazılı hususlar” yazısı olduğu bilinmektedir. Böyle bir durumda Şirket Ana Sözleşmesinin yer aldığı Kuruluş Ticaret Sicil Gazetesinin aslına veya Noter tasdikli bir suretine ihtiyaç doğmaktadır.

Söz konusu belgeler tamamlanarak aşağıdaki örneğe uygun olarak doldurulan düzenlenen kontrol belgesi bir dilekçe ile Kontrol Şube Müdürlüklerine veya Kontrol Genel Müdürlüğüne ibraz edilir.

T.C.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı

Tarım İl Müdürlüğü

Kontrol Şube Müdürlüğü

KONTROL BELGESİ

G.T.İ.P. :1001.90.99.00.11

Madde ismi (*) :EKMEKLİK BUĞDAY

Hangi listede yer aldığı :VI-A

İthalatçı firmanın unvanı, adresi ve :

telefon no

İthalatçı firmanın bağlı bulunduğu

Vergi dairesi ve vergi sicil numarası

İhracatçı firmanın ticaret unvanı ve :

Adresi

Malın kullanılacağı yer :UN İMALATI (İTHAL LİSANSI KAPSAMINDADIR)

Malın ithal amacı (**) :

Malın miktarı :ithal lisansında belirtilen miktar

Şarj numarası (***) :

Malın menşe ülkesi :

Malın yükleneceği ülke :

Malın giriş gümrüğü :ithalatın yapılacağı gümrük idaresi

Malı kullanacak firmanın ticari unvanı, :KENDİ İHTİYACIMIZDA KULLANILACAKTIR.

Adresi ve telefonu

İthal edilecek maddenin özelliğine göre aşağıdaki ilgili başlığı yuvarlak içine alınız. (Mal B grubunda ise, ayrıca ilgili bölümün altını çiziniz.)

A-5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesi Hakkında KHK’nın Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun hükümlerine uygundur.

B-Avrupa Topluluğu, Dünya Sağlık Teşkilatı, Dünya Gıda Kodeksi spesifikasyonlarına uygundur.

C-29.5.1973 tarih ve 1734 sayılı Yem Kanunu hükümlerine uygundur.

D-3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve zabıtası Kanunu ve 4631 sayılı Hayvan Islahı Kanunu hükümlerine uygundur.

E-6968 sayılı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu hükümlerine uygundur.

F-5533 sayılı Tohumculuk Kanunu hükümlerine uygundur.

G-1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu hükümlerine uygundur.

H-5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu hükümlerine uygundur.

(*)Proforma faturada tek isim altında birden fazla madde söz konusu olduğunda, bunların orijinal isimleri ayrı ayrı belirtilecektir.

(**)Canlı su ürünleri ithalatında belirtilecektir.

(***)Zirai veteriner ilaçları ile bu ilaçların imalinde kullanılacak aktif madde, hammadde ve yardımcı maddelerin ithalatında belirtilecektir.

Tarafımızca düzenlenen formdaki bilgilerin doğru ve eksiksiz olduğunu ve ithalatı, Dış Ticarette Standardizasyon ilgili Tebliğ hükümlerine uygun olarak yapacağımızı taahhüt ederiz.

Kaşe ve Yetkili İmza

İlgili Tebliğ hükümlerine göre yapılan inceleme sonucunda, söz konusu maddenin, gümrük beyannamesinin tescili aşamasında, insan sağlığı ve güvenliği, hayvan ve bitki varlığı ve sağlığı yönünden yapılacak kontrollerde uygun bulunması halinde, ithali uygun görülmüştür.

İşbu Kontrol Belgesi, ilgili Dış Ticarette Standardizasyon Tebliğ hükümleri çerçevesinde, ilgili gümrük müdürlüğüne ibraz edilmek üzere düzenlenmiştir.

B-DEVİR İŞLEMLERİ

Herhangi bir gümrük antreposunda veya geçici depolama ambarında satıcı firma adına beklemekte olan tarım ürünü ithal edilmek üzere söz konusu satıcı firma ile belge sahibi alıcı firma arasında bir devir sözleşmesi yapılarak ithal edilebilecek duruma gelir.

Devir İşlemleri eşyanın bulunduğu depolardan yada antrepolardan sorumlu gümrük idarelerince alıcı ve satıcı firmaların ortaklaşa başvuruları incelenerek ve devir kararları alınarak yapılır. Devir işlemlerinde en önemli ayrıntı, eşyanın beklediği antrepo veya depoda hangi firma adına beklediği, ve mülkiyetin hangi firma üzerinde olduğudur. Eğer eşyayı söz konusu depolara getiren aracı firma eşyaya ilişkin para transferini global olarak ana satıcıya yapmışsa eşyanın mülkiyeti aracı firmaya geçmiş demektir ki, bu durumda satış işlemlerini aracı firma kendi faturaları ile yapmak durumundadır.

Eşyanın parası ödenmemiş ve aracı firma yurt dışındaki firma adına satış yapıyorsa, bu durumda satış faturaları yurt dışındaki ana satıcı firma tarafından düzenlenir. Gümrükler ayrıca bu durumlarda yurt dışındaki ana satıcı firmadan da eşyanın devrini onayladığına dair ticaret odası ve konsolosluk tasdikli bir mahreç yazısı ister.

İthal Lisansı sahibi devir alan konumundaki firma tarafından aşağıda belirtilen devir evrakları ile birlikte, yukarıda belirtilmiş olan mahreç yazısı ve devreden firmanın vermiş olduğu dilekçe ve evraklarda imzası bulunan yetkili kişilerin imza sirküleri ile beraber Commercial Invoice (İthalat Faturası) eşliğinde gümrük idaresine başvurulur.

Devir Başvurunda olması gereken evraklar:

1-Devir Alan Firmanın Dilekçesi : (aşağıdaki örneğe uygun)

………….GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ’NE

………….

……………….. adına M/V ………. gemisi ile gelen …………… sayılı …./…./20… tarihli deniz özet beyana kayıtlı …… nolu …./…/20…. tarihli taşıma senedi ile ……… Gümrükleri Başmüdürlüğünün ……… sayılı …./…./20….. tarihli izin yazısı muhteviyatı …………………….. G.T.İ.P. nolu ………. Menşeli …………………-Kg ……………. cinsi eşyanın ………………. kg’lık kısmı, tüm hukuki ve mali sorumluluklar tarafımıza ait olmak üzere devir alınmıştır.

4458 sayılı Gümrük Kanununa bağlı Gümrük Yönetmeliğinin 291 inci maddesi gereğince firmamıza devir yapılabilmesi ve kayıtlara işlenebilmesi hususunda gereğini emir ve müsaadelerinize arz ederiz.

Saygılarımızla

(Kaşe ve Yetkili İmza)

2-Devir Alan firmanın taahhütnamesi: (aşağıdaki örneğe uygun)

T A A H H ÜT N A M E

………………………. adına M/V ……………. isimli gemi ile gelen …………… sayılı …../…../20….. tarihli deniz özet beyana kayıtlı …… nolu …../…./20…… tarihli taşıma senedi ile ……….. Gümrükleri Başmüdürlüğünün ……. sayılı …./…../20…… tarihli izin yazısı muhteviyatı ……………………………. G.T.İ.P. nolu ……………. Menşeli …………………………. kg. ……………………………. cinsi eşyanın ……………….. kg.’lık kısmı, tüm hukuki ve mali sorumluluklar tarafımıza ait olmak üzere devir alınmıştır.

4458 sayılı Gümrük Kanununa bağlı Gümrük Yönetmeliğinin 291 inci maddesi gereğince tüm hukuki ve mali sorumluluklar firmamıza ait olmak üzere devir yapılmasında firmamız adına herhangi bir sakınca olmadığını beyan, kabul ve taahhüt ederiz. …./…../20…..

Saygılarımızla

(Kaşe ve Yetkili İmza)

3-Devir Sözleşmesi

D E V İ R S Ö Z L E Ş M E S İ

Firmamız adına M/V ……………… isimli gemi ile gelen …………….. sayılı …../……./20…… tarihli deniz özet beyana kayıtlı …….. nolu …./…./20…….. tarihli taşıma senedi ile …….. Gümrükleri Başmüdürlüğünün ……. sayılı …../…../20…….. tarihli izin yazısı muhteviyatı …………………………. G.T.İ.P. nolu ……………… Menşeli ………………………………….-Kg. Ekmeklik Buğday cinsi eşyanın ………………..kglık kısmı, Gümrük Yönetmeliğinin 291 inci maddesinde belirtilen şartlar doğrultusunda, bu değişiklikle ilgili gümrük vergileri , fon, ücret, para cezaları ve her türlü mali ve hukuki sorumluluklar devir alana ait olmak üzere;

İş bu devir sözleşmesi taraflar arasında tanzim ve imza altına alınmıştır.

DEVİR EDEN DEVİR ALAN

(Kaşe ve Yetkili İmza)

4-Mahreç yazısı

5-Devir eden dilekçesi

6-Commercial Invoice (Ticari İthalat Faturası)

7-Devir Eden ve Devir Alan firmalardaki yetkili imzaların imza yetkilerini gösterir İmza Sirküleri

Yukarıda belirtilen evraklarla yapılan başvuru gümrük idarelerince incelendikten sonra uygun bulunduğu takdirde devir kararı düzenlenerek neticelendirilir.

ÖNEMLİ NOT: Yukarıdaki örnek dilekçe, taahhütname ve devir sözleşmesi Gümrük Başmüdürlüğü izni ile herhangi bir depoda geçici depolama işlemine tabi tutulmuş tarım ürünleri için düzenlenmiştir. Antrepolarda bulunan ve buradan devri yapılan ürünler için söz konusu dilekçe, taahhütname ve sözleşmede “………. Gümrükleri Başmüdürlüğünün ………. Sayılı …………………. Tarihli izin yazısı” yerine “ Müdürlüğünüzce tescilli ………. Sayılı ………………………… tarihli antrepo beyannamesi muhteviyatı” yazılr.

C-İTHALAT İŞLEMLERİ

Kontrol Belgesi alındıktan sonra ve devir işlemleri neticelendirildikten sonra söz konusu ürün ithal edilmek üzere gümrük giriş beyannamesi düzenlenebilecek hale gelmiş demektir. Düzenlenen gümrük giriş beyannamesine, devir kararı, ticari fatura, banka transfer yazısı, ithal lisansının aslı, kontrol belgesinin aslı eklenerek ilgili gümrük onay servisine ibraz edilir ve onaylandıktan sonra muayene işlemleri yapılır.

Onaylanan gümrük giriş beyannamesi ilgili muayene memuru tarafından gerekli analizlerin yapılabilmesi açısından ilgili Tarım İl Müdürlüğüne sevk edilir. Tarım İl Müdürlüğüne yapılan başvuru neticesinde söz konusu kurum tarafından görevlendirilen bir memur vasıtasıyla üründen numune alınılır ve analizleri yapılmak üzere ilgili laboratuara numune gönderilir.

Söz konusu numunenin protein oranı, yabancı madde ve kırık tane oranı ve diğer mikrobiyolojik analizleri ile birlikte 7 grup pestisit (ilaç kalıntısı) analizleri laboratuvar tarafından gerçekleştirilir. Bu analizler ortalama 3 ila 5 gün arasında değişen zaman aralıklarında sürmektedir.

Analiz sonucunda uygun değerler bulunduğunda Tarım İl Müdürlüğünce ilgili gümrük idaresine ve Zirai Karantina kurumuna hitaben iki adet uygunluk yazısı düzenlenir.

Zirai Karantina Kurumuna hitaben düzenlenen uygunluk yazısı bir başvuru dilekçesi ile beraber Zirai Karantina Müdürlüğüne ibraz edilir ve buradan da ayrıca bir uygunluk yazısı alınarak her iki yazı gümrüğe ibraz edilir.

Muayene memuru ibraz edilen yazıları da inceledikten sonra vergi tahakkukunu onaylar ve beyannameyi imzalamak marifetiyle vergiler yatırılacak duruma gelir. Tahakkuk edilen vergiler Gümrük saymanlık müdürlüğüne yatırılır ve eşya depodan çıkabilecek duruma gelir.

İthalat işlemi sonuçlandıktan sonra en geç 15 gün içerisinde imzalı gümrük giriş beyannamesi fotokopisi, gümrük vezne alındısı fotokopisi, ticari fatura fotokopisi ve düşümleri gerçekleştirilmiş ve gümrük idaresi tarafından imzalanmış ithal lisansı aslı DTM ‘na gönderilir.

 
Toplam blog
: 85
: 1006
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

1971 yılında Ankara'da doğdum. İzmir'de yaşıyorum. En büyük tutkum FutBol. Ve tabi ki Fut-Bol da bil..