Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Temmuz '14

 
Kategori
Deneme
 

İyilik yap denize at

Adam deniz kenarında yürürken bakmış bir kadın denize düşmüş “imdat kurtaran yok mu” diye bağırıyormuş. Adam hemen denize atlayıp kadını kıyıya çıkarmış. Toplanan birçok kişi de olayı izliyormuş. Hepsi “bravo adama, bravo, ne yardımsever, ne iyiliksever insan diye” bağırmışlar. Adam kadını biraz ayakta tuttuktan sonra hızla denize kakıvermiş. Olayı seyredenler:

-Niye kurtardığın kadını tekrar denize kakıverdin demişler.

  Adam gayet sakin cevap vermiş:

 -Herkes demez mi ki “iyilik yap denize at…”

İyi insan

İyi sözcüğü, Türk Dil Kurumu sözlüğünde; “istenilen, beğenilen nitelikleri taşıyan, beğenilecek biçimde olan, kötü karşıtı, bol, çok, aşırı, uğurlu, hayırlı, iyilik getiren, esen, sağlıklı, yerinde, uygun, doğru olan, yeterli, yetecek miktarda olan, öğrencinin değerlendirilmesinde kullanılan orta ile pekiyi arasındaki not, istenilen, beğenilen, yerinde, yararlı, uygun bir biçimde” olarak tanımlanıyor.

İnsan sözcüğü de“toplum hâlinde bir kültür çevresinde yaşayan, düşünme ve konuşma yeteneği olan, evreni bütün olarak kavrayabilen, bulguları sonucunda değiştirebilen ve biçimlendirebilen canlı, âdemoğlu, âdem evladı, huy ve ahlak yönünden üstün nitelikli (kimse)” olarak tanımlanıyor.

Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de Eşref-i mahluk olan insan, nimetlerin de en büyüğüne layık görülmüş, aklı, hisleri, yetenekleri ve iradesi ile diğer bütün varlıklardan ayrı tutulmuştur

Ya iyi insan nasıl olmalıdır?

İyi insan; adaletle iş gören, ağırbaşlı, akla mantığa gerçeğe kurala uygun davranan, akrabalarını koruyup ve gözeten, alçak gönüllü, anne babaya iyi davranan, arkadaşlığa, birlik beraberliğe önem veren, ata dostlarını ziyaret eden, insan haklarına saygılı, insan yaradılışındaki bütün iyi huyları taşıyan, insanları ayırmadan seven, iyi niyetli, iyilik yapan, kanaatkar, karşısındakinin düşüncesine saı duyan, bağışlayıcı, barışçı, barıştırıcı,bilenlere danışan, büyükleri sayan küçükleri seven,cesur ve kararlı, cömert, çalışkan, devlet malını koruyan, dini kurallara uyan, dinleyen, doğayı canlıları seven ve çevresini koruyan, doğru tartan, duygularıyla değil akıl ile hareket eden, dürüst, fedakar, güvenilir, haklıya hakkını veren, hayırsever, hayvanlara karşı merhametli, helal kazanan, her şeyin Allah'tan olduğuna inanan, hoşgörülü, içi dışı bir, iffetli, ilkeli, kişilik sahibi, komşu hakkını gözeten, merhametli, misafirperver, nefsine sahip, onurlu, ölçülü, sabırlı, sadakatli saygılı, sorumluluk sahibi, sözlerine sadık, şükretmesini bilen, tatlı dilli güler yüzlü, temiz, vefalı, yardımsever, yetime öksüze yardımcı olan, yetinmesini bilen, zor gün dostu olan insandır.

 İyi insan; alay etmeyen, arkadan konuşmayan, atalarına saygıda kusur etmeyen, büyüklenmeyen,eliyle ve diliyle (kalemiyle) fitne ve fesat çıkartmayan, emanete hıyanet etmeyen, gıybet yapmayan, haram yemeyen, israf etmeyen, karıştırıcı arabozucu olmayan, kin tutmayan, kul hakkı yemeyen, kusur aramayan, rüşvet almayan vermeyen, sözünde ve davranışlarında doğruluktan ayrılmayan, karıştırıcı, arabozucu olmayan, yalan söylemeyen, zenginlik ve mevkiden etkilenmeyen insandır. 

İyi insan; inkarcı, kıskanç, kibirli, nankör, ümitsiz, bencil olmayan insandır.

İyi insan iyi insandır canııım…

Siz de ekleyin biraz, haydi siz de…

 

  

 
Toplam blog
: 165
: 646
Kayıt tarihi
: 16.02.09
 
 

Recai Şahin: 1941 yılında Fethiye- İncirköy'de doğdum. İlkokul köyümde, ortaokulu Fethiye'de okud..