Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '14

 
Kategori
Emlak
 

İzmit arsa maliyetlerine, bu fiyatlar dayanmaz !

İzmit arsa maliyetlerine, bu fiyatlar dayanmaz !
 

kocaeli izmit satılık arsa maliyetleri arttı


Arsa maliyetlerine, bu fiyatlar dayanmaz !

İlimizdeki arsa maliyetleri son günlerde ciddi artış gösterdi. Buna paralel hala daire satış fiyatları nerdeyse aynı seviyede. Beklentimiz, daire fiyatlarının %20-30 bandında artış göstermesi yönünde.

Fiyatlar, istemesek de artacak !

Son bir kaç yıldır, standart daire m2 satış fiyatları 900 TL ile 1.300 TL aralığında satışa sunuluyordu. Yine bu fiyatlara, İzmit merkez ve civarında satışta yeni daireler var ama artık bu fiyatları görme şansımız nerdeyse kalmayacak. Bunun sebebi arsa maliyetlerini yaklaşık % 50-75 seviyesinde artması neden gösterebiliriz. Buda oluyor ki, önümüzdeki günlerde standart bir dairenin m2 satış fiyatının 1.500-2.000 TL bandına oturması bizleri hiç şaşırtmayacaktır.

Alan kazanacak !

Daire fiyatlarının artması, hiç de sürpriz olmayacak. Bu günlerde satışa sunulan standart yeni daire fiyatları çok kısa süre sonra, gerek inşaat maliyetleri, gerek ilimizdeki arsa maliyetlerinin artışı, daire fiyatlarını da artıracaktır. Piyasanın durgun olmasına rağmen, bu fiyatlara daire satın almanın, kısa ve orta vade de yatırımcısına para kazandıracaktır. Bu fiyatlar geçiş sürecinde iniş ve çıkışlar gösterebilir ama bu zamanlarda gayrimenkule yatırım yapılmalı !

Başiskele ve Kartepe’ye yatırım yapın

İzmit merkez de zaten yeni bina yok, olanlarda pahalı ama Kartepe ve Başiskele de yapılan yeni dairelerin fiyatları hala 1.000 TL civarlarında satılmakta. Özellikle yap-satçı diye adlandırılan, birkaç dairelik, tek bloktan oluşan dairelere yatırım yapabilirsiniz. Bu bölgelerde 2+1 dairelere 80.000 TL, 3+1 dairelere 100.000 TL civarında yatırım yapmanızı tavsiye ederiz. Bu fiyatlar ve bu bölgelere yatırım yapanlar, mutlaka kısa sürede kazanç elde edeceklerdir.

“Yap-Sat” çılar da şaşkın !

Arsa ve inşaat maliyetlerinin artması, “Yap-Sat” İnşaat sektörünü de şaşkına cevirdi. Birkaç yıl önce Yenişehir de arsa m2 fiyatları 200-300 TL aralığındayken, bu fiyatlar şimdilerde 800-1.200 TL aralığına ulaştı. Yenişehir de artık “Yap-Sat” sektörü durma seviyesine geldi. Bu arsa maliyetleriyle, sektörün para kazanması neredeyse imkansız. Daire m2 satış fiyatları hala 1.200 TL, bu artışlara göre daire m2 fiyatları 2.000 TL olması gerekiyor. Tek blok, standart, üç katlı binada, 100 m2 3+1 daireyi, hadi bakalım 200.000 TL satın !

Kimse fiyatları durduramaz !

Her türlü sonuçlara rağmen daire fiyatları artacak. Bunu görmek için falcı olmaya gerek yok. Arsa maliyetleri artıysa, inşaat maliyetleri artıysa, inşaat sektörü devam edecekse, ilimizdeki daire fiyatlarını kimse durduramaz. İstanbul ve büyük illerde daire fiyatları neden arttı ? Arsa ve inşaat maliyetlerinden dolayı arttı. Bizdeyse, inşat maliyetleri artı ama arsa maliyetleri artmamıştı. Şimdi, arsa maliyetleri de artı…Kimse artık daire fiyatlarına dur diyemeyecek !

www.kocaeliemlak.com

murat@kocaeliemlak.com

 

 

 

 
Toplam blog
: 12
: 226
Kayıt tarihi
: 05.07.14
 
 

Emlak sektöründeyim.  ..