Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ocak '19

     
    Kategori
    Kahve
     

    Kahve Keyfi

    Herkese merhaba.

    2019 yılının ilk günü. Adana’da hava kapalı ve biraz kasvetli olmakla beraber, evde çocukların koşuşturmaları bu havayı dağıtıyor. Kahvaltı sonrası eşimle beraber içtiğimiz birer sade kahve ise hayatımıza ayrı bir lezzet katıyor.

    Kahve dediğin biraz acı olmalı, bakır cezvede, kısık ateşte, yavaş yavaş pişirilmeli. Köpüklü, kokusunu cömertçe sunan, porselen fincandan içilir kahve.

    Kahve dediğin Türk Kahvesi olmalı!

    Sadeliğin ihtişamına inanırım. Kahveyi de sade içmeyi severim. Çaya ve kahveye şeker konuldumu ne içtiğimi anlamıyorum. Sade kahve daha güzel…

    Başlarken önce bir iki yudum su alınır. Bu suyu, ağzınızın her tarafına temas ettirerek, hafifçe çalkalayıp yutmak lazım. Böylece lezzet duyularımızı temizlemiş olacağız. Suyumuzu içtikten birkaç saniye sonra porselen fincandaki kahve koklanır; ne güzel bir koku! O koku ve rayihaları zevkle hapsedip kaçırmamalı. Devamında biraz höpürdeterek kahvenin köpüğünden azıcık çekilir. Artık muhteşem aromalar damakta dans etmektedir. Sonra küçük bir yudum alınır. Bu yudumla kahvenin acı tadı damaktadır. Sonraki yudumlarda ise o acılık, yerini yavaş yavaş tarifsiz lezzetlere bırakacaktır.Kahveyi ağırdan alarak, keyifle içmeyi severim; ama soğutmadan. Soğuyan kahve lezzetini yitirir. Bu yüzden kahve ne soğuyacak kadar yavaş, ne ağızı yakacak kadar hızlı içilir. Kahve içerken ağzımızın yanması, bizi lezzetine ulaşmaktan alı koyar.

    Kahvenin yanında kimisi lokum sever, kimisi bitter çikolata olmazsa olmaz der. Ben kahvenin tadı ağzımda dolaşırken, onu başka lezzetlerin perdelemesine izin vermek istemem. Kahveye en güzel sohbet eşlik eder.

    Bitimde ağzımızda birazcık telve var, Yaradan’dan hediye tadını aldık çok şükür. İyi bir kahvenin tadı damağımızdan yarım saat civarı gitmez. Kahveden sonra içilmesi önerilen su bu keyfi yok ediyor. Ben bu yüzden kahvemi bitirince peşinden su yudumlamam. Tadı damağımda kalmaya devam etmeli.

    Bugün kahvemizi kahvaltıdan sonra içtik ama diğer yemeklerden sonra veya öğleye yakın saatlerde yahut ikindi vaktinde de kahve içmek harika oluyor. Bununla beraber sık kahve tüketiminin bu keyfi azalttığını hissediyorum. Bu yüzden onu birkaç gün tüketmeyip damağımı dinlendiriyor; damağımın kahvenin lezzetini, burnumun kokusunu özlemesini sağlıyorum. Hasreti takip eden kavuşma muhteşem oluyor.

    Sevgi ve saygılarımla efendim, keyifler dilerim.

    Sağlıcakla kalınız, kahvesiz kalmayınız.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 159
    Kayıt tarihi
    : 01.01.19
     
     

    Güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen hayatından lezzet alır. Hayat anlayışımı kısaca böyle öz..