Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '19

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kanser ile Yaşam

Kanser ve hiçbir deneyime benzemeyen farklı bir yaşam mücadelesi
Kanserden etkilenen kişilerin yaşamlarını kontrol altında tutma yeteneklerindeki azalma, ilk olarak başkalarına bağımlılıklarındaki artışı tetiklemektedir. Malesef ikinci olarak ta aile, iş ve sosyal hayatta bozulan dengelerle yüzleşirler. Fiziksel fonksiyonlarda düşen performans işlerin yürütülmesinde sorunlara yol açabiliyor. Üstelik kanser tedavisinde bazen uzuv kaybı ve tedaviye bağlı belirtiler sosyal yaşamda ilişkiler konusunda sıkıntıya neden olduğu gibi hastanın psikolojisini derinden etkileyebiliyor.
 
Kanserin gerçekten doğasını öngöremediğimizden kişiyi çok zorlu bir psikolojik sürecin içine sokabiliyor. Bedende taşınan kanser psikolojiyi etkileyerek çile yani sıkıntı, zahmet ve güçlük içinde bir kriz durumu yaşatabiliyor. Bu deneyim sadece kanser hastaları için değil, yakınları içinde tramvatik bir sürece dönüşebilmektedir. Yapılan araştırmalar kanser hastalarının büyük bir kısmında psikiyatrik bozukluklar, kanser tedavisine tepki olarak ortaya çıkarken, %10’a yakın kısmında kişilik bozukluğu ya da anksiyete bozukluğu gibi kanser tanısından önce, kişide var olan psikiyatrik bozuklukların alevlenmesine yol açabiliyor. Bu süreçte yaşanan psikiyatrik sorunların kanser tedavisine eşlik eden bir şekilde tedavi edilebileceği öngörülüyor, ancak şüphesiz hem hasta hem de yakını için bu zorlu süreçte mutlaka destek alınması gerekiyor. .
 
Kanser hastalarında psikiyatrik bozukluklar;
- Uyum Bozuklukları
- Depresif Sendromlar,
- Anksiyete Bozuklukları
- Organik Beyin Sendromu (delirium, demans gibi)
- Kemoterapötik ajanların nöropsikiyatrik yan etkileri,
- Kişilik ve tutum değişiklikleri,
- Ağrılı sendromlara eşlik eden psikiyatrik sendromlar,
- İştahsızlık
- Bulantı ve kusma (kemoterapiye bağlı)
 
Kanser hastalarının yakınları ve psikolojileri
Sosyal Hizmet Uzmanı Mohammad Alshereda kanser hastalarının yakınları ve psikolojileri hakkında; “hasta yakınları için süreç en az kanser hastası kadar zorlayıcıdır. Elbette yakınlık derecesine göre değişkenlik gösterir, ancak yinede zorludur. Yakınlarınızdan biri hasta oldu ise aslında az önce bahsettiğimiz yalnızlık, desteksiz hissetme gibi duygu durumları ile sizler de başetmek zorunda kalırsınız. Üstelik yetersizlik ve çaresizlik içinde ki hasta yakını kendini her zaman ikinci plana atarak bunu içinde çözümlemeye çalışır. Kanser hastaları ve yakınlarına psiko-onkoloji danışmanlığı ve psikososyal desteğin sağlanması kişilerin yalnızlık ve kurban psikolojisinden çıkmalarına yardımcı olacaktır. Olumlu bir düşünce sistemi oluşturulmasına yardımcı olmak gerçekten bedene etkisi olan olumlu duyguların oluşmasına yardımcı olur.” dedi.
 
Hasta ve yakınlarının; özellikle ihtiyaçlarına ve tercihlerine saygı duymak, Onlara hizmet veren meslek uzmanlarının eğitim ve gözetimini sağlamak, Kişiler ile iyi iletişim kurabilmelerine ve tıbbi kararlar alma sürecinde umutlu bir düşünce ve olumlu bir duygu durumu ile hareket etmelerine yardımcı olacağını sözlerine ekledi. .
 
Kanser Hastalığı ve Umut
Kanserin kişiyi getirdiği evreler ve süreleri farklılık gösterebiliyor. Sosyal hizmetler uzmanı Mohammad Alshereda, kanser hastaları için uzun süredir korunan umudun son evreye yaklaşıldığında tükendiğinden, artık umutlu konuşmayan bir hasta veya yakını ile birlikte iseniz ne yapmanız gerektiğine dair birkaç tespitini paylaşıyor.
Hasta ve yakınının hala umut etmeye ihtiyacı vardır. Ancak son evrede tıbbi destek veren kişiler gördükleri onca vakadan sonra yalan umutlar vermek yerine, her zaman istisnalar yani beklenmedik gelişmeler olabileceğinin umudunu verirler. Gerçekten de istisnalar olabilmektedir. Doktorlar genelde bilgileri dahilinde tüm çözümleri sunarlar. Ancak son evrede artık “size elimden geldiği kadar rahat ettirmek için çalışacağım demek” sanırız doğru çözüm yollarından biridir. Bu şekilde hayatta olan her insanın yapması gerektiği gibi umudunu korumuş olacaktır. Tedavi umudu bittiğinde hala yanında doktorunun ve diğer uzman personelin olması terk edilme hissinden hastayı ve yakınını kurtararak ve umut vermektedir.
 
Sosyal hizmet uzmanlarının kanser hastaları ve yakınları üzerindeki etkisi Sosyal hizmet uzmanı sosyal ve kültürel yönden sıkıntı içinde bulunan kişi, grup ve toplulukların sorunlarını tanıyıp çözümlemelerinde sahip oldukları olanakları kullanmaları için yönlendirici bir rolü vardır.
 
Sosyal Hizmet Uzmanı Mohammad Alshereda, kanser hastalarının en uygun tıbbi hizmet, hastalık tedavi edilirken fiziksel bakım ile birlikte psikiyatrik tedavi ve psikososyal bakım hizmetini kişilerin nasıl ve nereden alacaklarına dair yönlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Kanser gibi hastalıkların tedavisinde onkolog, psikiyatrist, psikolog, sosyal hizmet uzmanı, hemşire, diyetisyen içeren multidisipliner bir yaklaşım ile hizmet verilmesi gerektiğinin altını çizen Mohammad Alshereda, bu zor hastalık atlatılırken en önemli figürlerin bu hastalık ile yüzlerce kişi aracılığı ile savaşan uzmanlara düştüğünü de sözlerine ekledi. Kendisi de sosyal hizmetler uzmanı olan Mohammad-Alshereda, hastaya ve yakınlarına karşı anlayışlı, sempatik ve en önemlisi ulaşılabilir olmanın öneminden bahsederek, olumlu bir zihniyetinin önemini vurguluyor. Ve sosyal hizmet uzmanlarının bu zor yolculukta hem hastaya hem de sevdiklerine yön gösteren bir role sahip olduğunu söylüyor.
 
 
Toplam blog
: 2
: 80
Kayıt tarihi
: 23.01.19
 
 

38 yaşındayım ev hanımıyım yazmayı çok seviyorum. ..